ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ Ε – 65

Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013 & ώρα 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του ΕΒΕ Φθιώτιδας στη Λαμία, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση κατόπιν πρωτοβουλίας του Επιμελητηρίου & του Συλλόγου Αυτοκινητιστών ΦΔΧ Λαμίας & περιχώρων, για το κρίσιμο ζήτημα της επικείμενης αύξησης των διοδίων καθώς και για τον «ακρωτηριασμό» του αυτοκινητοδρόμου Ε – 65 στην οποία συμμετείχαν:

  •   Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φθιώτιδας κος Α. Διαμαντάρας
  •   Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοκινητιστών ΦΔΧ Λαμίας & περιχώρων Α. Αγγελακόπουλος
  •   Ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας κος Θ. Στάϊκος
  •  Ο Δήμαρχος Λαμίας κος Γ. Κοτρωνιάς
  •   Ο Δήμαρχος Δομοκού κος Στ. Σύρος
  •   Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κος Α. Καραναστάσης
  •  Εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ
  • Εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων
  •  Εκπρόσωπος της Παρέμβασης Πολιτών
  • Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών
  • Ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Φθιώτιδας
  •  Εκπρόσωποι αυτοκινητιστών φορτηγών δημοσίας χρήσης
  •  Μέλη του Επιμελητηρίου

Κατόπιν των τοποθετήσεων και των ενεργειών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από κάθε πλευρά, αποφασίσθηκε:
1.    Να κληθούν οι Βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο στο πλαίσιο των αναθεωρημένων συμβάσεων για την κατασκευή των μεγάλων οδικών έργων, όπου προβλέπονται νέες αυξήσεις στις τιμές των διοδίων για όλες τις κατηγορίες οχημάτων που υπολογίζονται από 33% έως 60%, υιοθετώντας τις απόψεις της κοινωνίας και των αρμόδιων φορέων,

2.    Να καλέσουν τους πολίτες των Δήμων της Φθιώτιδας να εκφράσουν την αντίθεσή τους με δυναμικές κινητοποιήσεις σε οποιαδήποτε νέα αύξηση των διοδίων και για την οριστική αποκοπή από τις συμβάσεις παραχώρησης ενός μεγάλου κομματιού του Ε65,

3.    Να καλέσουν τους Δημάρχους Λαμίας, Δομοκού, Στυλίδας, Μώλου – Αγ. Κων/νου, Λοκρών, Αμφίκλειας – Ελάτειας και Μακρακώμης να κινητοποιήσουν τους δημότες τους σε μια οργανωμένη παμφθιωτική διαμαρτυρία που προγραμματίζεται για τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013 στις 15:00 η ώρα στα διόδια της Αγίας Τριάδας & στα διόδια της Τραγάνας αντίστοιχα,

4.    Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013 να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τη μαζική συμμετοχή όλων των πολιτών στα διόδια της Αγίας Τριάδας, με προσυγκέντρωση που θα γίνει στο χώρο της Π.Ε.Λ. στις 14:30 από όπου θα αναχωρήσουν λεωφορεία των ΚΤΕΛ & για τα διόδια της Τραγάνας με αντίστοιχη ενημέρωση από το Δήμο Λοκρών,


5.    Την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 12 το μεσημέρι, να κληθούν οι Βουλευτές των Νομών της Περιφέρειάς μας στα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Γενναδίου 8, Αθήνα) για να ενημερωθούν από τους φορείς για το κρίσιμο ζήτημα που αφορά τα διόδια και τον Ε – 65, με κύριο στόχο την ακύρωση στην πράξη των εν λόγω αποφάσεων.

Δήλωση του Κωνσταντίνου Μιχαλίτση, μέλους του Εθνικού Συμβουλίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για Ε-65 και διόδια.

Τίθεται θέμα πολιτικής ηθικής και σεβασμού της ψήφου και της εμπιστοσύνης των πολιτών από πλευράς Βουλευτών
Φαίνεται ότι η οσμή των σκανδάλων που αναδύεται από τις προτάσεις νομοθετικού περιεχομένου, τις εκτρωματικές τροπολογίες ληστείας των πολιτών υπέρ των δανειστών, τις συμβάσεις του Δημοσίου με ξένες εταιρείες, έχει εισχωρήσει βαθιά μέσα στους Βουλευτές της συγκυβέρνησης και δεν τους κάνει πια καμία εντύπωση.
Συνεπικουρούμενη από την αδράνεια τους, την έλλειψη ίδιας ενημέρωσης από πλευράς τους, τους βλέπουμε να ανταλλάσουν την ψήφο τους με κομματικά ή υπουργικά οφίτσια είτε με μικροτοπικά «ωφέλει» πετώντας πυροτεχνήματα μη στήριξης. Όλοι αυτοί, κρίνονται από όλους μας ακατάλληλοι για τη διαχείριση της εμπιστοσύνης που τους πρόσφεραν οι συμπολίτες τους.
Αδιαμφισβήτητα, οι υποδομές όπως οι αυτοκινητόδρομοι, αποτελούν σημείο αιχμής μιας αναπτυξιακής πολιτικής και δεν θα διαφωνήσω με κανένα για την αναγκαιότητα τους.
Η επικείμενη κύρωση, την Δευτέρα ή Τρίτη το απόγευμα, της τροποποίησης των συβάσεων παραχώρησης των μεγάλων οδικών έργων, αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν αντιλαμβάνονται την προαναφερόμενη αξία των υποδομών τόσο σε Εθνικό όσο και Περιφερειακό επίπεδο. Πρόκειται για μια τροποποίηση σε ένα super σκάνδαλο, που μεταφέρει το βάρος της κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας στους πολίτες.
Ειδικότερα, και μόνο με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου να διαβάσει κανείς καθώς και την έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών των ρυθμίσεων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύου διαπιστώνει τους σκανδαλώδεις όρους των συμβάσεων που επιβαρύνουν μονομερώς τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου με εξπρές διαδικασίες κύρωσης. Με 2ετη διαπραγματεύσεις στις οποίες έπρεπε να εξασφαλισθεί η συνέχιση της χρηματοδότησης με ιδιωτικά δανειακά κεφάλαια, όπως αναφέρει και η έκθεση του ΓΛΚ.
Αντί αυτού, έχουμε επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με επιπλέον 5 δις ευρώ, χωρίς να ολοκληρώνονται οι υποχρεώσεις των πρώτων συβάσεων, εξαιρώντας τμήματα κατασκευής με νόμο, δίνοντας την αρμοδιότητα σε Υπουργό για την όποια εξαίρεση.
Ποιόν υπουργό ; αυτόν που έχει Γερμανικό επίτροπο στο κεφάλι του; Θα αφήσουν να προχωρήσουν τα έργα; ΟΧΙ , θα τα επαναδιαπραγματευθούν με νέα επιβάρυνση των πολιτών μετά το 2015 όπως περιγράφεται στις τροποποιητικές συμβάσεις.
Επιπλέον, όταν η ίδια έκθεση αξιολόγησης επιχειρηματολογεί « …με τη δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης …» ερωτώ : με τη ηθικό μέρισμα θα επικυρώσουν οι βουλευτές την αύξηση των διοδίων, την ενεργοποίηση των ανοικτών και την κατασκευή πιθανόν νέων;
Και το παράλογο της υπόθεσης, οι συμβάσεις με την τροποποίηση τους ορίζουν ότι το δημόσιο θα αποζημιωθεί μετά το 2020 και εγγυώνται την ασφάλεια των ιδιωτικών επενδύσεων !!! Τι σημαίνει αυτό ; ότι αν δεν υπάρχουν επαρκή έσοδα, το δημόσιο θα καλύψει τη «χασούρα» των ιδιωτών.
Και ας μη ξεχνάμε ότι συμμετείχαν 48 ξένες τράπεζες και οίκοι και τώρα έχουν αποχωρήσει, και οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι γνωστό αν θα συμμετέχουν και με ποίο ποσοστό και εν τω μεταξύ έχουν λάβει και τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης. Πλήρωνε τώρα ξανά ελληνικέ Λαέ.
Εν κατακλείδι, τίθεται θέμα πολιτικής ηθικής και σεβασμού της ψήφου και της εμπιστοσύνης των πολιτών από πλευράς Βουλευτών.
Σήμερα το βράδυ μέσω της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2014 οι βουλευτές καλούνται να επικυρώσουν την οικονομική πολιτική της συγκυβέρνησης και τη Τρίτη το απόγευμα τις τροποποιήσεις των συμβάσεων.
Ορίστε πεδίον ένδοξο και λαμπρό, για να αποδείξετε ότι σκέπτεστε τους συμπολίτες σας και όχι την βουλευτική αμοιβή. ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΕ, για να έχουμε μέλλον και αυτοκινητοδρόμους, χρήσιμους στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.
Ειδάλλως, αλλάξετε τους όρους των συμβάσεων, εφαρμόστε άμεσα τη χιλιομετρική χρέωση, νομοθετήστε για κατασκευή και όχι εξαίρεση τμημάτων, αλλάξτε το προϋπολογισθέν κόστος με πραγματικές τιμές και όχι προ κρίσης, διαγράψτε την εξασφάλιση των ξένων εταιριών και ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ τα χρήματα των συμπολιτών σας.
Κωνσταντίνος Μιχαλίτσης
Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου

Ανεξάρτητοι Έλληνες