ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΕΛ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ


Στις 5/11/2013, έπειτα από αίτημα του προέδρου του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Φθιώτιδας κ. Ασπρουλάκη Αθ. και πρωτοβουλίας του πρ. βουλευτή του κινήματος Χειμάρα Θεόδ.,  πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του προεδρείου της Συντονιστικής και αυτό του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Φθιώτιδας, στα γραφεία του κινήματος στην Λαμία με θέμα τις τελευταίες δυσμενέστατες εξελίξεις στον κλάδο των κτηνοτρόφων.

 Την στιγμή που αναζητείται η ανάπτυξη μέσω της πρωτογενούς παραγωγής ο κλάδος των κτηνοτρόφων τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε πανελλήνιο δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα. Κορωνίδα αυτών αποτελεί η  αφαίρεση μεγάλων επιλέξιμων περιοχών βοσκότοπων η οποία στερεί από τους κτηνοτρόφους τις προβλεπόμενες, ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι με την ανικανότητα της κυβέρνησης οι επιδοτήσεις στην καλύτερη περίπτωση να αγγίζουν το 5-7% των περσινών. Αν και οι κτηνοτρόφοι επί ενάμιση και πλέον χρόνο με συνεχής οχλήσεις προσπαθούσαν επικοινωνήσουν και να εισακουστούν στους υπεύθυνους του υπ. Γεωργίας, τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη, αλλά και τον πρωθυπουργό, αυτό δεν κατέστη δυνατό με ευθύνη της κυβέρνησης η οποία περιορίστηκε σε άτυπες καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις, οι οποίες εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκαν ψευδής.

Στην συνέχεια αναφέρθηκαν σε άλλο ένα ακανθώδες πρόβλημα, αυτό της αναχρηματοδότησης των ανοικτών δανείων που έχουν οι κτηνοτρόφοι. Αυτό έγκειται, όπως είχαμε επισημάνει πέρυσι οι ΑΝΕΛ, στην απορρόφηση της ΑΤΕ από την τράπεζα Πειραιώς. Η εν λόγω τράπεζα από φέτος αρνείται να συνεχίσει την πολιτική στήριξης της κτηνοτροφικής παραγωγής μέσω των ΑΔΑ (Ανοικτών Δανείων Αγροτών) που είχε η ΑΤΕ, με αποτέλεσμα 110.000 κτηνοτρόφοι να οδηγούνται σε οικονομικό στραγγαλισμό.

Οι ΑΝ.ΕΛ. συντασσόμαστε πλήρως με τα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων, όχι μόνο για λόγους που αφορούν τους ίδιους, αλλά και για εθνικούς. Η κάλυψη της εγχώριας κτηνοτροφικής παραγωγής καλύπτει μόνο το 35% των αναγκών και το υπόλοιπο καλύπτεται με εισαγωγές, οι οποίες  στερούν αναγκαίους πόρους από την ελληνική οικονομία, αλλά και ρευστότητα από την εγχώρια αγορά.

       Επίσης με την επιμέλεια του πρ. βουλευτή κ. Θεόδ. Χειμάρα θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες κινήσεις, ούτως ώστε έμπρακτα να στηριχθεί ο κλάδος των κτηνοτρόφων σε όλα τα επίπεδα.