ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014

Δελτίο Τύπου για την 70η επέτειο απελευθέρωσης της Λαμίας

H Λαμία, 18 Οκτωβρίου, τιμά τη μνήμη του Πολιούχου Ευαγγελιστή Λουκά και πανηγυρίζει την επέτειο απελευθέρωσής της από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, 70 χρόνια μετά. Αυτή η απελευθέρωση ήταν αναίμακτη χάρη σε δύο σπουδαίους ανθρώπους-στρατιώτες, τον Αυστριακό Ιωσήφ Μπλέχιγκερ (Ηλία Κόκκινο) και τον Ιταλό Κώστα Ντεσιμόνε. Οι συγκεκριμένοι ήρωες αψήφησαν τον κίνδυνο και όχι μόνο αποκάλυψαν, αλλά και εμπόδισαν  τα σχέδια των Γερμανών ανατινάξουν την πόλη της Λαμίας.
            Ύστερα από τυραννία 3 χρόνων και 6 μηνών ο στρατός της Χιτλερικής κατοχής εγκατέλειψε την πόλη μας. Τα ξημερώματα της 18ης Οκτωβρίου 1944 η πίστη του λαού στην Θεία βοήθεια, αλλά και η στρατιωτική αντίσταση στον κατακτητή, ενέπνευσε πάντες, ακόμα και τους δύο ξένους στην εθνικότητα άντρες, να επιδείξουν ανδρεία ανεπανάληπτη και προστάτευσε την πόλη μας από μία μεγάλη καταστροφή.  Η ημέρα λοιπόν του εορτασμού  σήμανε την Ανάσταση της Λαμίας και την επιστροφή της ανεξαρτησίας.
Αυτές τις αξίες και τα ιδανικά, της γενναιότητας, της αντίστασης σε κάθε μορφής ιμπεριαλισμό, της αδόλευτης φιλοπατρίας, της εθνικής αυτοδιάθεσης και ανεξαρτησίας, της Ορθόδοξης πίστης,  καλούμαστε να διαφυλάξουμε στις ψυχές μας με φωτοδότη τον προστάτη μας, τον Άγιο Λουκά.  Είναι τα εφόδια για να αντιταχθούμε στη σημερινή λαίλαπα της κοινωνικής και οικονομικής καταρράκωσης, που με μεγάλη «επιτυχία» μας έχουν οδηγήσει οι σκαπανείς της μνημονιακής πολιτικής. Οι συγκυβερνώντες συνεχίζουν να εξοφλούν γραμμάτια υποταγής στα ξενοκίνητα συμφέροντα, οδηγώντας τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση, που ανάλογη τραγωδία  μπορούμε να δούμε μόνο στην σκοτεινή εκείνη περίοδο της κατοχής.
Ο Άγιος Λουκάς, ως προστάτης  θα συνεχίσει να φυλάσσει την πόλη από  τις θυελλώδεις εποχές της ιστορίας, ως ιατρός  να θεραπεύει τα νοσήματα των ασθενών και ως άγιος  να λυτρώνει τις ψυχές των πιστών.

            Καλούμε τον Φθιωτικό λαό και δή  το χριστεπώνυμο πλήρωμα του Δήμου Λαμιέων  να συμμετάσχει σε όλες τις εορ­τα­στικές εκδηλώσεις και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του τόσο ως προς τον ελευ­θε­ρωτή Άγιο Ευαγγελιστή Λουκά, όσο και ως προς τους ανθρώπους-αγωνιστές που αντιστάθηκαν στην υποδούλωση.