ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ


Το σχεδιαζόμενο άγριο ξεπούλημα ενός κοιμώμενου αναπτυξιακού γίγαντα, του φράγματος και της λίμνης των Κρεμαστών Ευρυτανίας, βορά και αυτά στις άγριες ορέξεις των αδηφάγων υποψήφιων «επενδυτών» στα πλαίσια των αποκρατικοποιήσεων, στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη ο Βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Όπως αποκαλύπτει ο Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στο Νομό Ευρυτανίας Κωνσταντίνος Μπακόλας, στις πληροφορίες του οποίου βασίστηκε η Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ, «το πλαίσιο που εξετάζεται προσεκτικά είναι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή παράλληλα με την πώληση πάγιων στοιχείων, μέσω του μοντέλου της «μικρής ΔEH» που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος».

Και επειδή ξεπούλημα χωρίς Plan B δεν νοείται, ένα άλλο σχέδιο μιλά για τέσσερις «μικρές ΔΕΗ», όπου με κάθε λιγνιτική μονάδα θα δοθεί και μια υδροηλεκτρική ως ανταγωνιστική πρόταση για ξένους επενδυτές.

«Προτίθεστε να ενσκήψετε προσωπικά στο ζήτημα, να διασφαλίσετε το δημόσιο χαρακτήρα της Λίμνης Κρεμαστών και να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί η εν λόγω περιοχή με πολλαπλάσια οικονομικά οφέλη τόσο για το Ελληνικό Δημόσιο, τον Ελληνικό Τουρισμό όσο και για τους εγκαταλελειμμένους από το κράτος των Αθηνών κατοίκους της Δυτικής Ευρυτανίας;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και του ζητά «να άρει κάθε πιθανή προσπάθεια ιδιωτικοποίησής της».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΘΕΜΑ:  Η ΛΙΜΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ, ΕΝΑΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Κύριε Υπουργέ,

Στο Νομό Ευρυτανίας τον Ιούλιο του 1965, το νερό κάλυψε τα πάντα. Είκοσι χωριά, δεκάδες εκκλησίες και μοναστήρια, καλλιέργειες και δέντρα, σχεδόν 90.000 στρέμματα γης «πνίγηκαν». Ανάμεσα τους και το βυζαντινό μοναστήρι της Επισκοπής και η «Παναγία της Επισκοπής».

Το εκκλησάκι του 8ου αιώνα, ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της χώρας μας, βρισκόταν πλέον στον βυθό της λίμνης, όπως και το γεφύρι του Μανόλη, που για περισσότερα από 400 χρόνια συνέδεε τις δύο όχθες του ποταμού Αγραφιώτη, η ιστορική μονοκάμαρη γέφυρα της Τατάρνας, καθώς και τα χωριά  Άγιος Βασίλειος και Σίδερα Τριχωνίδας.

Κάτοικοι ξεσπιτώθηκαν με γνώμονα την δημιουργία του μεγαλύτερου έως σήμερα ίσως έργου της ΔΕΗ.

Πρόκειται για το φράγμα των Κρεμαστών, το μεγαλύτερο γαιόφραγμα της Ευρώπης, όγκου 7.800.000 κ.μ., ύψους 155 μ., μήκους 465 μ. και πλάτους 700 μ. στη βάση και την δημιουργία της μεγαλύτερης τεχνητής λίμνης της Ελλάδος από τη συσσώρευση των υδάτινων όγκων των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη. Έχει χωρητικότητα 4.700.000.000 m³ νερού!!!

Και φτάνουμε στο σήμερα, έχοντας ένα κοιμώμενο αναπτυξιακό γίγαντα με δεμένα τα χέρια των 12.000 κατοίκων του Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας και με μια περιοχή - παράδεισο όπου είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000, λόγο της μεγάλης και ενίοτε σπάνιας βιοποικιλότητας ψαριών, ερπετών, πουλιών αλλά και θηλαστικών.

Παρά τις υποσχέσεις, παρά τα μεγάλα λόγια και παρά τις αναπτυξιακές μελέτες, διεθνή έντυπα μέσα όπως η Wall Street Journal, αλλά και εθνικά έντυπα μέσα όπως το Έθνος και η Καθημερινή, αναφέρονται στην μνημονιακή υποχρέωση απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και την ρητή εντολή του Πρωθυπουργού να έχει κλείσει το θέμα τέλος Φεβρουαρίου.

Όπως με ενημερώνει ο Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στο Νομό Ευρυτανίας Κωνσταντίνος Μπακόλας, το πλαίσιο που εξετάζεται προσεκτικά είναι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή παράλληλα με την πώληση πάγιων στοιχείων, μέσω του μοντέλου της «μικρής ΔEH». Το εν λόγω μοντέλο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος.

Ένα άλλο σχέδιο μιλά για τέσσερις «μικρές ΔΕΗ», όπου με κάθε λιγνιτική μονάδα θα δοθεί και μια υδροηλεκτρική ως ανταγωνιστική πρόταση για ξένους επενδυτές.

Μέσα σε αυτό το πλάνο υπάρχει (απ’ ό, τι με πληροφορεί η τοπική κοινωνία και άλλοι φορείς) και η πώληση της Τεχνητής Λίμνης Κρεμαστών.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.    Υπάρχει μέσα στο πλάνο πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων και η πώληση της Λίμνης Κρεμαστών; Σε περίπτωση πώλησης γνωρίζετε πως τόσο η παραλίμνια περιοχή όσο και η επιφανειακή εκμετάλλευση της λίμνης θα καταστεί αδύνατη από την πιθανή αλόγιστη χρήση των υδάτινων αποθεμάτων της λίμνης;
2.    Έχει ενημερωθεί σχετικά τόσο ο Δήμος Αγράφων Ευρυτανίας όσο και η τοπική κοινωνία των 12.000 κατοίκων για πιθανή πώληση της υδροηλεκτρικής μονάδος;
3.    Γνωρίζετε το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για ανάπτυξη της λίμνης ποικιλοτρόπως, ως μόνο πραγματικό εφόδιο για επιβίωση στην Δυτική Ευρυτανία, Δεν νομίζετε ότι αρκετά έχει πληρώσει ο τόπος αυτός στο έθνος περιμένοντας από το 1965 τα αντισταθμιστικά οφέλη από την λίμνη;
4.    Προτίθεστε να ενσκήψετε προσωπικά στο ζήτημα, να διασφαλίσετε το δημόσιο χαρακτήρα της Λίμνης Κρεμαστών και να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί η εν λόγω περιοχή με πολλαπλάσια οικονομικά οφέλη τόσο για το Ελληνικό Δημόσιο, τον Ελληνικό Τουρισμό όσο και για τους εγκαταλελειμμένους από το κράτος των Αθηνών κατοίκους της Δυτικής Ευρυτανίας; Προτίθεστε να άρετε κάθε πιθανή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της;
5.    Γνωρίζετε το ποσοστό ανεργίας στην Δυτική Ευρυτανία όσο και το ποσοστό της ανεργίας των νέων Δυτικό-Eυρυτάνων ;

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου