ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ


Την έντονη ανησυχία και αντιδράσεις του φιλοζωικού και κυνοφιλικού χώρου, που διαμαρτύρεται ενάντια στην τροποποίηση του νόμου-θανατική ποινή για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, μεταφέρει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο Βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Όπως επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ του Νομού Φθιώτιδας δια του Εκπροσώπου της Νικολάου Καλτσά, «με την αντικατάσταση του άρθρου 1, ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος στην ανεξέλεγκτη θανάτωση αθώων ψυχών αφού ο νομοθέτης, εσκεμμένα αποφεύγει να ορίσει το ποιοι, με ποιες γνώσεις και ποια κριτήρια θα ορίσουν ότι πρέπει να γίνει ευθανασία,  δεδομένης και της συμπεριφοράς «φύλαξης» που εκδηλώνουν τα περισσότερα ζώα, αφού αυτό επιτάσσει η φύση τους».

Και επειδή ο παραλογισμός σε αυτή τη χώρα περισσεύει, τα «τζιμάνια» που τροποποίησαν το νόμο όχι μόνο δεν φρόντισαν να διασφαλίσουν την εκτροφή και κατά συνέπεια τη διαιώνιση σπάνιων φυλών όπως η «αλωπεκίς» αλλά υπερασπίζονται εκείνους που μέσω των λεγόμενων puppy mills κακομεταχειρίζονται τα ζώα αποσκοπώντας μόνο στο οικονομικό όφελος!

«Τι προτίθεστε να πράξετε για να μην καταδικάσετε σε βέβαιο αποδεκατισμό τους χομπίστες εκτροφείς που συνεισφέρουν και στην οικονομία της χώρας;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά ενημέρωση για «τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί προκειμένου να αποτρέψει την κακομεταχείριση των ζώων από την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή έτσι όπως αυτή ευνοείται από την τροποποίηση».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ

ΘΕΜΑ: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 4039/2012

Κύριε Υπουργέ,

Έντονες αντιδράσεις τόσο στο φιλοζωικό όσο και στον κυνοφιλικό χώρο, έχει προκαλέσει η τροποποίηση του Ν. 4039/2012 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό», αφού με την αντικατάσταση του άρθρου 1 ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος στην ανεξέλεγκτη θανάτωση αθώων ψυχών!

Όπως επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Νομού Φθιώτιδας, δια του Εκπροσώπου της Νικολάου Καλτσά, «ο νομοθέτης, εσκεμμένα αποφεύγει να ορίσει το ποιοι, με ποιες γνώσεις και ποια κριτήρια θα ορίσουν ότι πρέπει να γίνει ευθανασία, δεδομένης και της συμπεριφοράς «φύλαξης» που εκδηλώνουν τα περισσότερα ζώα, δεσποζόμενα ή αδέσποτα αφού αυτό επιτάσσει η φύση τους».

Εκεί όμως που πραγματικά εγκληματείτε, είναι στην τροποποίηση του άρθρου 6. Ο συντάκτης κ. Υπουργέ, όχι μόνο δεν διαθέτει καμία γνώση του χώρου της εκτροφής, αλλά ως φαίνεται δεν έκανε καμία έρευνα!

Εάν ρωτήσετε κάποιον κτηνίατρο ή ακόμα και έναν πρωτοετή φοιτητή της κτηνιατρικής θα σας ενημερώσει πως ένας σκύλος δεν έχει στατιστικά περισσότερους από δύο οίστρους ετησίως οπότε και μπορεί να αναπαραχθεί. Πώς λοιπόν, θα σημειωθούν περισσότεροι από δύο τοκετοί κατ΄ έτος όπως σημειώνεται στην τροποποίηση;

Κύριε υπουργέ,

Ο συντάκτης ασχολήθηκε με κάτι που δεν γνωρίζει και έχασε μια μεγάλη ευκαιρία: να ενισχύσει τα ταμεία του κράτους υπέρ των αδέσποτων.

Σας υπενθυμίζω ότι παγκοσμίως η εκτροφή καθαρόαιμων ζώων είναι χόμπι που συνεισφέρει στη συνέχιση των φυλών.

Πρόσφατα μάλιστα, ήρθε στο προσκήνιο η περίπτωση της αλωπεκίδας:

Μιας πανάρχαιας ελληνικής φυλής που απειλείται με εξαφάνιση! Υπάρχει ακόμα γιατί κάποιοι ελάχιστοι ασχολούνται με την φυλή.

Εσείς όμως με την τροποποίηση του νόμου, απαγορεύετε στον όποιο εθελοντή να συνεισφέρει στη διαιώνιση αυτής της σπάνιας ράτσας, καθώς, ενώ ο νόμος όριζε, πως οι ερασιτέχνες εκτροφείς (όσοι πράττουν μέχρι δύο γέννες το χρόνο με διαφορετικό θηλυκό σκύλο) δεν υποχρεούνται σε άδεια, τώρα εσείς υπερασπίζεστε την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή.

Προφανώς δεν γνωρίζετε την ύπαρξη των λεγόμενων puppy mills που τροφοδοτούν την αγορά.

Υπερασπίζεστε λοιπόν εκείνους που κακομεταχειρίζονται τα ζώα, αποσκοπώντας μόνο στο οικονομικό όφελος αδιαφορώντας για εκείνους που επενδύουν από την τσέπη τους.

Τους υποχρεώνετε λοιπόν στην έκδοση άδειας που αν δείτε τις προϋποθέσεις της απαιτεί 4 στρέμματα χώρο και ειδικές εγκαταστάσεις κλείνοντας τα μάτια στην τοποθέτηση των ζώων σε κλουβιά, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα τα περισσότερα, ζουν μαζί με τους ιδιοκτήτες τους. Με ποια λογική άραγε;

Λογική όμως δεν υπάρχει και στο γεγονός ότι ενώ μέχρι στιγμής υφίσταται μία τεράστια γονιδιακή αποθήκη, στην ουσία απαγορεύετε την εκτροφή ενήλικων σήμερα ζώων που ακρωτηριάστηκαν (κοπή αυτιών ή ουράς) σε χώρες που είναι καθ’ όλα νόμιμο. Και μάλιστα το αποφασίζετε αναδρομικά αντί να τεθεί μια ημερομηνία, μετά την οποία, θα τεθεί σε ισχύ. Για την ιστορία, σας ενημερώνω πως στην Ελλάδα η κοπή απαγορεύθηκε επίσημα πριν από έναν χρόνο.

Κύριε Υπουργέ,

Λόγω της επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας είμαι σίγουρος πως θα επανεξετάσετε όλα τα προαναφερόμενα για τα οποία υπάρχουν στην διάθεση σας και στοιχεία εφόσον ζητηθούν.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε:

1.    Τι προτίθεστε να πράξετε για να μην καταδικάσετε σε βέβαιο αποδεκατισμό τους χομπίστες εκτροφείς που συνεισφέρουν και στην οικονομία της χώρας;
2.    Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αποτρέψετε την κακομεταχείριση των ζώων από την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή έτσι όπως αυτή ευνοείται από την τροποποίηση;
3.    Τι σχεδιάζετε να κάνετε ώστε να μην αποκλείσετε μια μεγάλη γονιδιακή δεξαμενή; Ποιος ο λόγος της απαγόρευσης της εκτροφής ζώων 4,5 ή και έξι ετών, πόσο μάλλον όταν είχαν την ατυχία να ακρωτηριαστούν σε αυτιά και ουρά για καλλωπιστικούς λόγους σε Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά με επιτρεπόμενη βάση το εκεί ισχύον καθεστώς;
4.    Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να περιοριστεί η κακομεταχείριση των ζώων και το ανεξέλεγκτο εμπόριό τους;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου