ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ

ΘΕΜΑ: «Στη Βουλή η μεγάλη έλλειψη γιατρών στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)»

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικά με την έλλειψη γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων στον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αγανάκτηση επικρατεί στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ Ηρακλείου, καθώς ολοένα και μεγαλώνει η σχετική λίστα των ελλείψεων σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Ήδη 16 γιατροί με σύμβαση έχουν αποχωρήσει, ενώ για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων απαιτούνται επιπλέον 11 γιατροί, σύμφωνα με έγγραφό που έχει στείλει προς την Κεντρική Διοίκηση ο τοπικός Δ/ντής του ΕΟΠΥΥ κ. Κώστας Τερζάκης.

Διαμαρτυρίες, ωστόσο, καταγράφονται και στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ρέθυμνο, όπου οι δύο μόλις γιατροί που υπάρχουν, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασφαλισμένων. Κι ενώ το Υπουργείο Υγείας είχε διαβεβαιώσει ότι θα στελεχώσει με γιατρούς το ΙΚΑ, δεν έχει κάνει τίποτα ακόμα και όλοι περιμένουν την κατάθεση και ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου για την πρόσληψη προσωπικού.

Μέχρι να γίνει αυτό όμως, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, ενώ οι ίδιοι συνεχίζουν να πληρώνουν κανονικά τις εισφορές στα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Παράλληλα, το ΕΣΥ φαίνεται να ερημώνει, αφού μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα έχουν μείνει οι μισοί γιατροί, αφού περίπου το 40-60% των γιατρών του ΕΣΥ αναμένεται να αποχωρήσει από τα νοσοκομεία, δημιουργώντας εκ νέου προβλήματα στις υπηρεσίες υγείας της χώρας.

Σύμφωνα με δηλώσεις ενός από τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου, τα τελευταία 3-4 χρόνια ολοένα και περισσότεροι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό, για να κάνουν την ειδικότητά τους. Αυτό γίνεται γιατί κερδίζουν χρόνο, αλλά και περισσότερα χρήματα. Στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτούς να προσληφθούν στο ΕΣΥ και δεν είναι αποδοτικό να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο, αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν καθημερινά την ανάγκη ιατρικής φροντίδας και προκειμένου να μη συνεχιστεί η καθημερινή ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων, ο Βουλευτής Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση για τα μέτρα που σκοπεύουν να λάβουν και τις άμεσες ενέργειές τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου