ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΦΑΓΕΙΟΥ ΣΤΗN ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ


«Ή ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΝΕΑ ΣΦΑΓΕΙΑ Ή ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙ Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΡΟΜΑ. Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΧΡΟΝΙΑ»

Την ανάγκη άμεσης λειτουργίας σφαγείων στη Κεφαλονιά, προσαρμοσμένων στους κανονισμούς λειτουργίας που ορίζουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες, ζητά με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκεται η εκλογική Περιφέρεια Κεφαλονιάς - Ιθάκης.
Όπως ενημερώνει τον Τέρενς Κουίκ η Πολιτευτής Κεφαλονιάς - Ιθάκης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γιώτα Αποστολάτου - Τραυλού, «η βιώσιμη λύση και πρόταση του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Πυλάρου για δημιουργία νέου σφαγείου, ενώ είχε ενταχθεί για χρηματοδότηση σε σχετικό ευρωπαϊκό  πρόγραμμα, δεν βοηθήθηκε από τοπικούς παράγοντες και τον τότε Βουλευτή ώστε να  εξασφαλίσει την ίδια συμμετοχή, με αποτέλεσμα να επιλεγεί ο εκσυγχρονισμός των σφαγείων Αργοστολίου στην παλαιά τους θέση».

Σύμφωνα με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, «επειδή η τοποθεσία αυτή εμφανίζει σειρά προβλημάτων λόγω της άμεσης γειτνίασης με οικισμό Ρομά που αρνείται να μετακινηθεί», η πολιτεία οφείλει να προβεί ή «στην κατασκευή σύγχρονης μονάδας ή στη  μετακίνηση των ελάχιστων Ρομά που βρίσκονται εκεί».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

 ΕΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ

ΘΕΜΑ:ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΣΦΑΓΕΙΟΥ ΣΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Κύριε Υπουργέ,

Από τη χρονική στιγμή που οι ευρωπαϊκές οδηγίες για τη λειτουργία των σφαγείων ενσωματώθηκαν στην Ελληνική νομοθεσία και τέθηκαν σε ισχύ, εμφανίστηκε η ανάγκη για άμεση προσαρμογή στα νέα δεδομένα των μονάδων που λειτουργούσαν  σε Κεφαλονιά και Ιθάκη. 

Σαν αποτέλεσμα υπήρξε το κλείσιμο των σφαγείων στο Ληξούρι και η κατ’ εξαίρεση λειτουργία στο Αργοστόλι, μέχρι ή να εκσυγχρονιστούν ή να  κατασκευασθεί νέα μονάδα.

Όπως με ενημερώνει η Πολιτευτής Κεφαλονιάς - Ιθάκης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γιώτα Αποστολάτου - Τραυλού, «η βιώσιμη λύση και πρόταση του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Πυλάρου για δημιουργία νέου σφαγείου, ενώ είχε ενταχθεί για χρηματοδότηση σε σχετικό ευρωπαϊκό  πρόγραμμα, δεν βοηθήθηκε από τοπικούς παράγοντες και τον τότε Βουλευτή ώστε να  εξασφαλίσει την ίδια συμμετοχή, με αποτέλεσμα να ναυαγήσει.

Έκτοτε αναζητήθηκαν διάφορες λύσεις, χωρίς αποτέλεσμα και τελικά έχει επιλεγεί από τον Δήμο Κεφαλονιάς ο εκσυγχρονισμός των σφαγείων Αργοστολίου στην παλαιά τους θέση».

Επειδή η τοποθεσία αυτή εμφανίζει σειρά προβλημάτων (μη επιτρεπτή χρήση λόγω ΖΟΕ, άμεση γειτνίαση με οικισμό Ρομά που δεν λέει να μετακινηθεί) και επειδή η ύπαρξη και λειτουργία σύγχρονου σφαγείου σε Κεφαλονιά και Ιθάκη έχει μεγάλη σημασία, αφ’ ενός για τη Δημόσια Υγεία και αφ’ ετέρου για τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη της κτηνοτροφικής παραγωγής των νησιών,
ζητάμε να μας απαντήσετε στις εξής ερωτήσεις:

1. Σε ποιο βαθμό εφαρμόζεται η κείμενη ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία στη λειτουργία σφαγείων σε Κεφαλονιά και Ιθάκη;

2. Διαθέτει το υπουργείο σας πρόταση ή σχέδιο, σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους,  για τη οριστική και ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος με την κατασκευή νέας σύγχρονης μονάδας ή της μετακίνησης των ελάχιστων Ρομά, που βρίσκονται εκεί και η παρουσία  τους εμποδίζει τη λειτουργία του υφιστάμενου και μηδέποτε λειτουργήσαντος σφαγείου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου