ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΡΑΝΤΑΡ VTS ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ.


Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κατέθεσε στη Βουλή η Υπεύθυνη του Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Ναυτιλίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Μίκα Ιατρίδη, για το γεγονός ότι δεν έχει αποκατασταθεί η βλάβη στο σύστημα ραντάρ VTS του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, με αποτέλεσμα να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος.
Η βουλευτής Δωδεκανήσου σημειώνει ότι η εταιρεία που έχει αναλάβει τη συντήρηση του ραντάρ αρνείται να προχωρήσει στην αποκατάσταση της βλάβης, επειδή το Υπουργείο Ναυτιλίας δεν είναι συνεπές στις οικονομικές του υποχρεώσεις.

Με δεδομένο ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αποτελεί σημαντική πύλη εισόδου και εξόδου από τη χώρα και ότι σε αυτό προσεγγίζουν καθημερινά μεγάλα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, και με δεδομένο ότι, σε περίπτωση ατυχήματος δεν θα πρέπει να είναι οι πλοίαρχοι τα εξιλαστήρια θύματα, η βουλευτής ζητά να πληροφορηθεί από τον Υπουργό τις ενέργειες του για την άμεση αποκατάσταση της βλάβης του ραντάρ του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου
                                       
ΘΕΜΑ: «Εκτός λειτουργίας το σύστημα ραντάρ VTS στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας».

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποτελεί κομβικό λιμάνι και πύλη εισόδου και εξόδου της χώρας. Καθημερινά προσεγγίζουν σε αυτό μεγάλα επιβατηγά/οχηματαγωγά πλοία, τα οποία είναι υποχρεωμένα να διασχίζουν και τον ομώνυμο δίαυλο, είτε κατά τη διαδικασία κατάπλου ή μετά τη διαδικασία απόπλου.

Παρά τον αριθμό των διακινούμενων πλοίων και τη σημασία που έχει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας για τη διακίνηση φορτηγών και επιβατών, τις τελευταίες ημέρες έχει βγει εκτός λειτουργίας, λόγω βλάβης, το σύστημα ραντάρ VTS με το οποίο παρακολουθούνται οι θέσεις και οι κινήσεις των πλοίων.

Μολονότι η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το ραντάρ και τη συντήρησή του έχει ενημερωθεί για τη βλάβη, αρνείται να την αποκαταστήσει επικαλούμενη το γεγονός της οφειλής χρημάτων από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Με δεδομένο ότι ο κίνδυνος για θαλάσσιο ατύχημα είναι μεγάλος χωρίς τη λειτουργία του συγκεκριμένου ραντάρ. Με δεδομένο ότι οι ευθύνες σε περίπτωση θαλάσσιου ατυχήματος θα αναζητηθούν, ως συνήθως, στους πλοιάρχους και όχι στην αντικειμενική αδυναμία της πολιτείας να παρέχει συνθήκες ασφάλειας ακόμα και στα βασικά λιμάνια της.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Σε ποιο ύψος ανέρχεται η οφειλή του Υπουργείου στην εταιρεία συντήρησης του ραντάρ της Ηγουμενίτσας;
2.    Ποιο είναι το κόστος της επισκευής;
3.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση αποκατάσταση της βλάβης του ραντάρ στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου