ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ


ΘΕΜΑ: «Άρση αδικίας που συντελείται σε βάρος των εργαζομένων Ελλήνων τυφλών»

Σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, μόλις 130 άνθρωποι είναι οι έλληνες εργαζόμενοι τυφλοί σε επιχειρήσεις  του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, και άλλοι 20 απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Ευνόητο είναι για όλους μας, ότι οι εργαζόμενοι αυτοί αποτελούν ένα αμελητέο ποσοστό στο σύνολο των εργαζομένων, πράγμα που συνεπάγεται ότι η πραγματική οικονομική επιβάρυνση τόσο στον κρατικό προϋπολογισμό, όσο και σε αυτών των ιδιωτικών επιχειρήσεων είναι ουσιαστικά μηδαμινή. 
Αυτό καθιστά εξαιρετικά εύκολο και την εξεύρεση των κονδυλίων για την διατήρηση αλλά και για την επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου 2009, συμπεριλαμβανομένων των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, καθώς και την εξαίρεσή τους από την ισχύ των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Η ιδιαίτερη αυτή ομάδα θα πρέπει να προστατευτεί από κάθε ενδεχόμενη απόλυση τυφλού εργαζομένου από τις υπό πώληση ΔΕΚΟ και θα πρέπει επίσης να προβούμε σε διασφάλιση των θέσεων εργασίας των τελευταίων μετά τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και κατοχύρωση των παραπάνω απαραιτήτως με νομοθετική ρύθμιση.

Θα πρέπει να επισημανθεί εδώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων τυφλών ασκούν το επάγγελμα του τηλεφωνητή, χωρίς ουσιαστικά άλλου είδους δυνατή επαγγελματική αποκατάσταση και για αυτόν ακριβώς το λόγο θα είναι συνετή αλλά και αναγκαία η τροποποίηση του Ν.2643/98, η οποία θα αφορά αποκλειστικά την επαγγελματική αποκατάσταση τους (καθώς και του συνόλου των ΑΜΕΑ). Θα προβλέπει το άνοιγμα νέων επαγγελμάτων για τους τυφλούς και τη δημιουργία επαγγελματικών εργαστηρίων για όσους, για οποιοδήποτε λόγο, αδυνατούν να προχωρήσουν πέραν της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Η Πολιτεία μερίμνησε ως όφειλε για την εξαίρεση των με βαριά αναπηρία συνταξιούχων από τις πάσης φύσεως βάρβαρες περικοπές με την ψήφιση των σχετικών ρυθμίσεων. Ακόμη ανάλογη εξαίρεση υπήρξε και στο πολυνομοσχέδιο που υπερψήφισε η Βουλή των Ελλήνων μόλις την περασμένη εβδομάδα για τους ανθρώπους με βαριά αναπηρία, χωρίς όμως και αυτή τη φορά να συμπεριληφθούν οι 150 Έλληνες τυφλοί εργαζόμενοι ανά την Ελλάδα. Γνωρίζουμε όλοι ότι είτε είσαι συνταξιούχος, είτε εργαζόμενος αλλά ακόμα και άνεργος τυφλός υπάρχουν οι ίδιες επιπρόσθετες ανάγκες, η ίδια βαριά αναπηρία!

Καλούνται λοιπόν μέσα σε αυτόν τον οικονομικό μαρασμό και την απαξίωση ουσιαστικά των μισθών των Ελλήνων Πολιτών να αντεπεξέλθουν σε όλες αυτές τις πρόσθετες ανάγκες.

Προτιμούμε δηλαδή να ρίξουμε στον Καιάδα τους ανθρώπους αυτούς;

Να τους υποβιβάζουμε σε παιδιά ενός κατωτέρου θεού και να τους εξαθλιώσουμε πλήρως προκειμένου να εξοικονομηθούν ελάχιστα κονδύλια τα οποία δεν ξέρουμε σε ποιά κατεύθυνση θα οδηγηθούν;

Παρά τις προφορικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης ότι θα ληφθεί μέριμνα για τα άτομα αυτά, τελικά δεν εξαιρέθηκαν από τις όποιες περικοπές και αντιμετωπίζονται όπως και όλοι οι πολίτες άνευ αναπηρίας.

Ερωτούνται λοιπόν οι κ. Υπουργοί:

1)    Δέχονται τα Υπουργεία ότι αυτοί οι 150 έλληνες τυφλοί πολίτες είναι και αυτοί άτομα με βαριά αναπηρία;

2)    Προτίθεστε με νομοθετική ρύθμιση για την εξαίρεσή τους από τις περικοπές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, καθώς επίσης των μισθών και όποιων άλλων φορολογικών επιβαρύνσεων;

3)    Θα διασφαλίσετε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας;

4)    Διατίθεστε να προχωρήσετε σε τροποποίηση του Ν.2643/98 ώστε στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε με την ανεργία να μαστίζει το σύνολο των Ελλήνων Πολιτών, να υπάρξουν περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες στην ευαίσθητη αυτή ομάδα;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου