ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ


«ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΛΑΣΤΙΧΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΛΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ»

Την απόλυτη υποβάθμιση της παροχής υπηρεσιών υγείας στην περιοχή Αγιάσο της Λέσβου, μίας ζωντανής κωμόπολης με 2.500 μόνιμους κατοίκους που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το νοσοκομείο της πρωτεύουσας του νησιού, καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκεται και αυτή η Εκλογική Περιφέρεια.

Ο Τέρενς Κουίκ κάνει λόγο για αγροτικούς ιατρούς-λάστιχο εφόσον υποχρεούνται να εξυπηρετούν όχι μόνο το Περιφερειακό Ιατρείο Αγιάσου αλλά και το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων «Η Θεομήτωρ», ενώ καλύπτουν τις ανάγκες και του Κέντρου Φιλοξενίας Ανήλικων Μεταναστών Βορείου Αιγαίου.

Όπως επισημαίνει ο τέως Βουλευτής και νυν επικεφαλής Πολιτευτής Λέσβου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Σπύρος Γαληνός, επειδή η παροχή των υπηρεσιών υγείας στην Αγιάσο γνωρίζει συνεχή υποβάθμιση για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, από το 2003 ξεκίνησε μια προσπάθεια δημιουργίας Πολυδύναμου Ιατρείου στην Αγιάσο, ώστε να καλυφθούν επαρκώς οι υπάρχουσες ανάγκες.

Ωστόσο, «παρά την παραχώρηση από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάσου, της μεγάλης αίθουσας του κτιρίου του Δημοτικού Κέντρου Νεότητας στο Βοστάνειο Νοσοκομείο, προκειμένου να στεγαστεί το Πολυδύναμο Ιατρείο» και «παρά την έγκριση αναβάθμισης του Περιφερειακού Ιατρείου Αγιάσου Λέσβου σε Πολυδύναμο», μέχρι σήμερα η λειτουργία του Ιατρείου, «παραμένει ανεκπλήρωτη προσδοκία των κατοίκων της Νότιας Λέσβου».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ

ΘΕΜΑ: ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ

Κύριε Υπουργέ,

Η Αγιάσος είναι μία ζωντανή κωμόπολη με δυόμισι χιλιάδες μόνιμους κατοίκους που υπερδιπλασιάζονται το καλοκαίρι  και η οποία βρίσκεται μακριά από το νοσοκομείο της Λέσβου, υπενθυμίζοντάς σας και το πολύ κακό οδικό δίκτυο του νησιού.

Μεγάλο μέρος των κατοίκων της είναι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας,  ασφαλισμένοι του Ο.Γ.Α., πολλοί απ’ τους οποίους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.

Στην Αγιάσο εδρεύει και λειτουργεί το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Λέσβου «Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ» που φιλοξενεί πολλούς τροφίμους, οι ανάγκες περίθαλψης των οποίων (κυρίως έκτακτα ή επείγοντα περιστατικά) καλύπτονται εν μέρει και από τους υπηρετούντες αγροτικούς γιατρούς, συνήθως κατά τη διάρκεια των εφημεριών τους.

Επίσης λειτουργεί το Κέντρο Φιλοξενίας Ανήλικων Μεταναστών Βορείου Αιγαίου. Παράλληλα, οι αγροτικοί γιατροί εξυπηρετούν και το δημοτικό διαμέρισμα Ασωμάτου της Δ.Ε. Ευεργέτουλα.

Όλες οι παραπάνω ανάγκες καλύπτονται από το Περιφερειακό Ιατρείο Αγιάσου, δηλαδή από άλλοτε έναν και άλλοτε δύο αγροτικούς γιατρούς που δεν προλαβαίνουν ούτε τη συνταγογράφηση των απαιτούμενων φαρμάκων.

Όπως επισημαίνει ο τέως Βουλευτής και νυν επικεφαλής Πολιτευτής Λέσβου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Σπύρος Γαληνός, επειδή η παροχή των υπηρεσιών υγείας στην Αγιάσο γνωρίζει συνεχή υποβάθμιση και για όλους του προαναφερθέντες λόγους, από το 2003 ξεκίνησε μια προσπάθεια δημιουργίας Πολυδύναμου Ιατρείου στην Αγιάσο, ώστε να καλυφθούν επαρκώς οι υπάρχουσες ανάγκες.

Ήδη από το 2008 με απόφασή του το δημοτικό Συμβούλιο Αγιάσου παραχώρησε κατά χρήση τη μεγάλη αίθουσα του κτιρίου του Δημοτικού Κέντρου Νεότητας, εμβαδού 188,24 τ.μ., στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, προκειμένου να στεγαστεί το Πολυδύναμο Ιατρείο.

Με την αριθμ. 26830/17-10-2008 σχετική πράξη του Διοικητή της 2ης Δ.Υ.ΠΕ. Πειραιώς και Αιγαίου εγκρίθηκε η αναβάθμιση του Περιφερειακού Ιατρείου Αγιάσου Λέσβου σε Πολυδύναμο καθώς και η σύσταση των απαιτούμενων θέσεων προσωπικού.

Η πράξη αυτή υποβλήθηκε για οριστική έγκριση στη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στη Δ/νση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Με την υπ’ αριθμ. 18/9-12-2011 απόφασή του το Δ.Σ. του Βοστάνειου Νοσοκομείου ενέκρινε α) τη μετατροπή του Π.Ι. Αγιάσου σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, β) τη σύσταση των θέσεων ιατρικού και λοιπού προσωπικού για το Π.Π.Ι., γ) την προμήθεια του απαραίτητου ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, ο οποίος θα προστεθεί στον υπάρχοντα και δ) την κάλυψη του κόστους των παρεμβάσεων που κρίνονται αναγκαίες για την κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου (28.000 €) και της δαπάνης του ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού (41.340 €) από τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου.

Η απόφαση αυτή στάλθηκε στη 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου για έγκριση.
Με δεδομένο ότι οι κάτοικοι της Αγιάσου έχουν αυτονόητο και αναμφισβήτητο δικαίωμα σε επαρκείς υπηρεσίες υγείας και παρότι έχουν ακολουθηθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες,  μέχρι σήμερα η λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Αγιάσου, παραμένει ανεκπλήρωτη προσδοκία των κατοίκων της νότιας Λέσβου.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Είναι μέσα στις προθέσεις του η αναβάθμιση του Π.Ι. Αγιάσου σε Πολυδύναμο και ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας λειτουργίας του;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου