ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ


Θέμα: «Κατεδάφιση 232 χρόνων Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στην Αλικαρνασσό  (Μπόντρουμ) Τουρκίας»

Στη γενέτειρα του Ηρόδοτου, πατέρα της ιστορίας, τη θρυλική Αλικαρνασσό ή Μπόντρουμ στην Τουρκία δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε το 1780.

Αρχικά λειτούργησε ως εκκλησία των Ορθοδόξων, χαρακτηριστικά τρεις φορές είχαν βγάλει άδεια επισκευής τρεις σουλτάνοι, ο Αμπντουλχαμίτ ο 1ος, ο Σελίμ ο 3ος και ο Αμπτνουλμετζίτ.

Το 1923 με την ανταλλαγή πληθυσμών οι Έλληνες φεύγουν και αφήνουν πίσω τους μια πολύ όμορφη εκκλησία αφιερωμένη στον προστάτη των ψαράδων τον Άγιο Νικόλαο. Η παράδοση λέει πως εκεί μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών τη μετέτρεψαν σε σινεμά, αργότερα σε αποθήκη σφουγγαριών. Μετά απαιτήθηκε η κατεδάφιση του ιερού της. Το ιερό κατεδαφίζεται και το κτίριο γίνεται αποθήκη. Δεν μένει όμως ούτε σε εκείνη την κατάσταση. Έρχεται ένας επιστήμονας και γράφει αναφορά στην οποία έλεγε πως «Δεν υπάρχει κάποια ιστορική ιδιαιτερότητα. Κατασκευάστηκε από κάποιον ονόματι Νικόλαο. Υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης». Έτσι αποφασίζουν να την κατεδαφίσουν .Όμως μη μπορώντας με κασμάδες και φτυάρια να κατεδαφίσουν το «ετοιμόρροπο» κτίριο του έβαλαν δυναμίτη. Όταν παρά το ότι έσπασαν τα τζάμια όλων των γύρω σπιτιών πάλι δεν κατεδαφίστηκε, έχτισαν πάνω στα απομεινάρια του πρώτου ορόφου, και έναν δεύτερο, ο οποίος είναι σήμερα η απομίμηση της σκεπαστής αγοράς, το Πολιτιστικό τους Κέντρο.

Ο Δήμος του Μπόντρουμ δύο χρόνια πριν είχε προσφύγει στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ζητώντας η 232 ετών εκκλησία του Αγίου Νικολάου η οποία από το 1965 και εντεύθεν χρησιμοποιούνταν ως κέντρο Λαϊκής Επιμόρφωσης, να επισκευαστεί, να μετατραπεί σε μουσείο Ναυτιλίας και Σπογγαλιείας και να αποδοθεί στον τουρισμό. Ενώ λοιπόν αναμενόταν η άδεια για επισκευή, και ενώ ο δήμαρχος του Μπόντρουμ Μεχμέτ Κοτζαντόν κρατείται προφυλακισμένος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ντουρσούν Γκιοκτεπέ, πήρε τελικά απόφαση κατεδάφισης. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και μέλος του CHP Ντουρσούν Γκιοκτεπέ δήλωσε σχετικά: «Μετά από την αναφορά που συνέταξε το πανεπιστήμιο και η οποία έλεγε πως «είναι φθαρμένο, πρέπει να κατεδαφιστεί» έγιναν συνομιλίες ανάμεσα στην νομαρχία, την Διεύθυνση Εθνικής Παιδείας και στην Διεύθυνση Λαϊκής Εκπαίδευσης και επετεύχθη προσύμφωνο. Το κτίσμα θα κατεδαφιστεί πλήρως και θα γίνει πλατεία».

Σύλλογοι που για χρόνια μάζευαν υπογραφές ζητώντας την επισκευή της εκκλησίας αλλά και έμποροι αντέδρασαν στην απόφαση.

Η απόφαση σοκάρει τους ντόπιους, γράφει η Hurriyet.

«Η εκκλησία ήταν ευεργετική για τον πολιτιστικό τουρισμό», αναφέρει ο Δήμαρχος Αλικαρνασσού .

Ερωτούνται οι κ.κ. Υπουργοί

1.    Θα αφήσουμε τη γείτονα χώρα να κατεδαφίσει την θρησκευτική πολιτιστική μας κληρονομιά για ακόμη μια φορά;

2.    Τη στιγμή που η Ελληνική Πολιτεία δαπανά εκατομμύρια για αναστήλωση τζαμιών-μιναρέδων π.χ. Ρόδος, θα επιτρέψει την κατεδάφιση της θρησκευτικής της κληρονομιάς;

3.    Τι ενέργειες προτίθεστε να ακολουθήσετε προκειμένου να αποτρέψετε μια τέτοια καταστροφή;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Σταυρούλα Ξουλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου