ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΑΚΟΥ


«Η παρούσα Κυβέρνηση διαψεύδει καθημερινά ακόμη και τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της αφού αποδεικνύεται συνέχεια της προηγούμενης τόσο όσον αφορά στην πιστή τήρηση των όρων του Μνημονίου όσο και στην έλλειψη σχεδιασμού και προχειρότητα στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων.
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, προβλέπεται η λειτουργία Παρατηρητηρίου Οικονομικής Εποπτείας και σειρά συγκεκαλυμμένων απολύσεων χιλιάδων υπαλλήλων.

Η λειτουργία Παρατηρητηρίου καταργεί το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ ενώ η  παράγραφος Ζ4 του Μεσοπρόθεσμου, έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 103 του Συντάγματος διατάξεων του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών Υπαλλήλων και του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων.

Το Παρατηρητήριο αξιολογεί την πορεία εσόδων και δαπανών του Δήμου, παρέχει οδηγίες προς τους ΟΤΑ των οποίων τα στοιχεία παρουσιάζουν απόκλιση. Το Μεσοπρόθεσμό παρέχει τη δυνατότητα στον Υπουργό Εσωτερικών, να εκδώσει απόφαση συμμόρφωσης των ΟΤΑ σύμφωνα με τις εκθέσεις του Παρατηρητηρίου και την υποχρεωτική υπαγωγή του φορέα σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης. Το εν λόγω πρόγραμμα, εκτός άλλων, προβλέπει αύξηση του συντελεστή ΤΑΠ στα ακίνητα επιβαρύνοντας με ποσά ύψους 500-600 ευρώ το μέσο οικογενειακό προϋπολογισμό.

Όσον αφορά το πλαίσιο κινητικότητας των εργαζομένων, η δυνατότητα μετακίνησης εργαζομένων, χωρίς την πρόβλεψη κοινωνικών κριτηρίων καταλύει κάθε έννοια οικογενειακού προγραμματισμού.

Σχετικά με τη διάταξη περί διαθεσιμότητας εργαζομένων, η παραπάνω διάταξη κρίνεται άδικη αφού:

  • Δεν προηγήθηκε καμία αξιολόγηση των υπηρεσιακών αναγκών και των ατομικών ικανοτήτων των υπαλλήλων.
  • Οι ποσοστώσεις - προϋποθέσεις που τίθενται είναι αυθαίρετες με συνέπεια απόφοιτοι Λυκείου από την ίδια κατηγορία διοικητικού κλάδου, οι οποίοι διορίστηκαν με τις ίδιες διαδικασίες και το ίδιο νομικό πλαίσιο, σε ένα φορέα του δημοσίου να τίθενται σε διαθεσιμότητα ενώ σε έναν άλλο όχι.
  • Τα κριτήρια που καθορίζονται έρχονται σε αντίθεση με την αρχή της συνέπειας του δημοσίου και την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης.
Στο πλαίσιο της λειτουργικότητας των ΟΤΑ, οι παραπάνω ρυθμίσεις προκαλούν αποδιοργάνωση των υπηρεσιών των Δήμων την ώρα που ετοιμάζονται να υποδεθούν 200 νέες αρμοδιότητες.

Η υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ που ξεπερνά το 60%, σε συνδυασμό με την παράνομη περικοπή δαπανών που προβλέπονται στον 3852/2010 από τον Προϋπολογισμό 2013 και την αποδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού των Δήμων αποτελούν στοιχεί οργανωμένου σχεδίου για την εκποίηση της δημοτικής περιουσίας.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ συμπαραστεκόμαστε στις κινητοποιήσεις των θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, η οποία μετά από πρωταθλητή στις περικοπές αποδεικνύεται το πρώτο θύμα της τροϊκανής μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου