ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΛΑΡΚΟ


ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ 
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
 
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα

Θέμα: «Κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ»

Η Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ είναι μια από τις πέντε μεγαλύτερες παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη. Κατέχει σημαντική θέση στην εθνική οικονομία    της Ελλάδας αφού είναι η μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρία στη χώρα μας και ο μοναδικός παραγωγός και εξαγωγέας σιδηρονικελίου. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ανοξείδωτου χάλυβα στον κόσμο εμπιστεύονται το προϊόν της το οποίο θεωρείται μοναδικό λόγω της παντελούς απουσίας άνθρακα. Το μερίδιο της ΛΑΡΚΟ στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας ανέρχεται στο 3% και εισάγει στην Ελλάδα περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα.
Διαθέτει τρία μεταλλεία στην περιοχή της Εύβοιας, στο Νέο Κόκκινο Βοιωτίας, στην Καστοριά και στα Σέρβια Κοζάνης, ιδιόκτητο λιμάνι, λιγνιτωρυχείο και ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας που απασχολεί την πλειονότητα των εργαζομένων της επιχείρησης. Το σύνολο του μόνιμου και εργολαβικού προσωπικού που απασχολεί είναι γύρω στα 1500 άτομα.
Έχει στην κατοχή της και εκμεταλλεύεται έκταση δημόσιας γης με 1 εκατομμύριο στρέμματα που στο υπέδαφος της υπάρχει ορυκτός πλούτος σε κοιτάσματα Νικελίου που επαρκούν για εκμετάλλευση για τριάντα (30) τουλάχιστον χρόνια. Με βάση δε, τα αποτελέσματα ερευνών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, οι ορυκτοί πόροι που υπάρχουνστη χώρα μας εξασφαλίζουν πρώτη ύλη προς εξόρυξη για την εταιρία για τα επόμενα 100 χρόνια!
Η εταιρεία είναι επιβαρυμένη με χρέη παλαιοτέρων ετών, κομμάτι των οποίων είναι αμφισβητούμενο και αναμένεται δικαστική απόφαση, ειδικότερα δε, για τα χρέη που έχουν προκύψει από διαφορές φορολογικού ελέγχου προς το δημόσιο. Παράλληλα έχει καθυστερούμενες απαιτήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ.
Τα τελευταία έτη η εταιρία έτυχε μιας ιδιαιτέρως δυσμενούς μεταχείρισης από την Δ.Ε.Η., η οποία παρόλο που είναι και μέτοχος της, την χρέωνε με ένα ιδιαιτέρως υψηλό τιμολόγιο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, πολύ υψηλότερο άλλων ιδιωτικών βαριών βιομηχανιών με αποτέλεσμα να συσσωρευτεί υψηλό χρέος. Για τις οφειλές αυτές εκατοντάδων εκατομμυρίων έχει προσφύγει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Η εταιρία την τελευταία δεκαετία εμφανίζει κερδοφορίες και από το 2000 σχηματίζει ανελλιπώς αποσβέσεις. Οι οφειλές δε της εταιρίας από την εποχή της παλαιάς εταιρικής σύνθεσης, περίπου 60 εκατ. Ευρώ, εξυπηρετούνται κανονικά. Έχει υλοποιήσει επενδυτικά προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων της με χρηματοδότηση από Επιχειρησιακά συνολικού ύψους  60 εκατ. Ευρώ. Οι δε μισθολογικές δαπάνες αντιστοιχούν στο 17% του κόστους παραγωγής, ποσοστό συγκρίσιμο με τα διεθνή δεδομένα αντίστοιχων εταιριών του κλάδου.
Όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν την εικόνα μιας εταιρίας δομημένης σε γερές βάσεις με όλα τα εφόδια για να συνεχίσει να λειτουργεί με κερδοφορία για πάρα πολλά χρόνια ακόμα.
Η «παλιά» ΛΑΡΚΟ βρίσκεται σε εκκαθάριση πάνω από 10 έτη, η οποία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Εντούτοις η εταιρία βρίσκεται στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων από το 2010. Την διαδικασία ιδιωτικοποίησης έχει πλέον αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με το σχεδιασμό δράσης του ΤΑΙΠΕΔ, τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ στον Αγ. Ιωάννη και στη Λάρυμνα Φθιώτιδας θα μεταβιβαστούν σε νέα εταιρία η οποία θα αποκρατικοποιηθεί με διεθνή διαγωνισμό. Τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ, δηλαδή τα ορυχεία θα πουληθούν μέσω ξεχωριστής διαδικασίας.    
Σε πρόσφατες συναντήσεις της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ με τους εργαζόμενους της εταιρείας, αναφέρθηκε ότι  πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ είναι η εταιρεία να λυθεί και να τεθεί σε εκκαθάριση εν λειτουργία στο τέλος του τρέχοντος έτους και στη θέση της να δημιουργηθεί μια νέα με «προίκα» τα προαναφερόμενα δύο περιουσιακά στοιχεία.. Δεν δόθηκε καμία εξήγηση για το μέλλον των εργαζομένων καθώς και τις εργασιακές τους σχέσεις. Επίσης καμία απάντηση δεν δόθηκε για το τι πρόκειται να γίνει με τον ορυκτό πλούτο που εκμεταλλεύεται η ΛΑΡΚΟ και αποτελεί δημόσια περιουσία.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κος Υπουργός

1)       Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο «σπασίματος» της εταιρίας σε «καλό» και «κακό» κομμάτι;Ποιό είναι αυτό; Έχουν γίνει οι απαραίτητες οικονομικοτεχνικές μελέτες καθώς και οι περιβαλλοντολογικές για όλες τις εγκαταστάσεις της, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης;
2)       Γιατί δεν έχει τελειώσει μέχρι σήμερα η εκκαθάριση και πόσο έχει στοιχίσει έως τώρα ο εκκαθαριστής; Ποιός ευθύνεται για την καθυστέρηση αυτή; Πώς θα εξασφαλισθεί το τίμημα της πιθανολογούμενης ιδιωτικοποίησης ώστε να ανταποκρίνεται στα οικονομικά δεδομένα της καθαρής θέσης της εταιρίας και να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου;
3)       Ο κ. Σταϊκούρας σημερινός αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, τον Ιούνιο του 2012 δήλωνε ότι το μέλλον της ΛΑΡΚΟ δεν διασφαλίζεται χωρίς την επέκταση της σύμβασης μίσθωσης των μεταλλευτικών παραχωρήσεων του Δημοσίου στην εταιρεία. Πώς συνάδει η δήλωση αυτή με τον τωρινό κυβερνητικό σχεδιασμό;
4)       Ποιές είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για το μέλλον των εκατοντάδων εργαζομένων της εταιρείας; Θα απορροφηθούν στην νέα εταιρεία που θα συσταθεί για να πωληθεί σε ιδιώτες; Θα διατηρηθούν οι συμβάσεις εργασίας που έχουν τώρα; Ή θα παραμείνουν στην εταιρεία που θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση και απολύσεις;
5)       Ποιές είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για το σημαντικό ορυκτό πλούτο που εκμεταλλεύεται σήμερα η ΛΑΡΚΟ, αξίας σύμφωνα με εκτιμήσεις αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων; Υπάρχει εκτίμηση της αξίας εκάστου περιουσιακού στοιχείου της εταιρείας συμπεριλαμβανομένων των ορυχείων και κοιτασμάτων  μεταλλεύματος, ορυχείων λιγνίτη, εγκαταστάσεων και των εμπορευμάτων που έχουν παραχθεί ή εξορυχτεί και δεν έχουν ακόμη πωληθεί; Να κατατεθούν τα σχετικά στοιχεία.
6)       Τί θα γίνουν οι σημαντικές απαιτήσεις της Δ.Ε.Η. (η οποία τυγχάνει μειοψηφών μέτοχος με ποσοστό 11,45%) κατά της εταιρείας; Θα τις αναλάβει ο νέος αγοραστής ή μεθοδεύεται η ματαίωση της ικανοποίησης των αξιώσεων με αποτέλεσμα να εγγραφούν στο παθητικό της Δ.Ε.Η.; Δεν απαξιώνεται με αυτό τον τρόπο περαιτέρω και η αξία της Δ.Ε.Η. ενισχύοντας τη μεθόδευση ξεπουλήματος της σε ντόπιους και ξένους ιδιώτες;

Αθήνα, Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Ο ερωτών βουλευτής




ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου