ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΣΑΜΟ


«ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ ΣΙΤΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ ΤΟΥ. ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ»

Την προχειρότητα, ανευθυνότητα και έλλειψη συντονισμού της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία και βρέθηκε απροετοίμαστη απέναντι στο φαινόμενο της αθρόας εισροής λαθρομεταναστών σε νησιά του Αιγαίου και ειδικότερα στη Σάμο, στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια και Αιγαίου Κώστα Μουσουρούλη, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκεται και αυτή η Εκλογική Περιφέρεια.

 Σύμφωνα με τον Τέρενς Κουίκ, «το Λιμεναρχείο Σάμου, το οποίο και έχει αναλάβει τη φύλαξη και κράτηση των εισερχόμενων λαθρομεταναστών, όχι μόνο δεν διαθέτει κατάλληλο χώρο κράτησής τους (μόλις 30 τ.μ για 50-80 λαθρομετανάστες) αλλά ένεκα της έλλειψης των απαραίτητων κονδυλίων από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, η σίτιση αυτών έχει αφεθεί στον ανθρωπισμό των Λιμενικών που με κίνδυνο της υγείας τους, λόγω της πληθώρας των μεταδοτικών ασθενειών από τις οποίες και πάσχουν οι λαθρομετανάστες, έχουν αναλάβει την παροχή ενός υποτυπώδους γεύματος στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ανά 48ωρο και στην καλύτερη των περιπτώσεων ένα γεύμα το 24ωρο».

Και… το μπαλάκι των ευθυνών εκ μέρους της Πολιτείας συνεχίζεται, εφόσον «το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αρνείται να αναλάβει τη σίτιση των κρατουμένων με την αιτιολογία ότι το Λιμεναρχείο δεν υπάγεται στις αρμοδιότητες αυτού», ενώ «το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, δεν διαθέτει τον προϋπολογισμό και το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για τη σίτιση των μακροχρόνια κρατουμένων μεταναστών».

«Σύντομα η Σάμος, θα θρηνήσει θανάτους κρατουμένων μεταναστών, εκθέτοντας τη χώρα ενώπιον των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών», υπογραμμίζει ο Τέρενς Κουίκ και ζητά από τα αρμόδια Υπουργεία να αναλάβουν άμεσα τα οικονομικά βάρη της σίτισης των λαθρομεταναστών.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΝΙΚΟ ΔΕΝΔΙΑ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΚΩΣΤΑ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ

ΘΕΜΑ: ΣΙΤΙΣΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

Το δεύτερο εξάμηνο του 2012 έχει αυξηθεί δραματικά η ροή λαθρομεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας προς τη Σάμο.

Αυτή η ομαδική είσοδος λαθρομεταναστών από το Αιγαίο βρήκε απροετοίμαστη την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα να αντιμετωπίζει το φαινόμενο με προχειρότητα και έλλειψη συντονισμού, σε σημείο που εκθέτει τη χώρα ενώπιον των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών.

Συγκεκριμένα η φύλαξη των υπό κράτηση εισερχόμενων λαθρομεταναστών έχει ανατεθεί στη Σάμο στις Λιμενικές Αρχές.

Το Λιμεναρχείο Σάμου στερούμενο σχετικής υποδομής αλλά και ανάλογου προσωπικού έχει επιφορτιστεί ένα δυσανάλογο των δυνατοτήτων του έργο, με αποτέλεσμα να κρατούνται σε δωμάτιο (αυτοσχέδιο κρατητήριο) 30 τ.μ περί  τους 50-80 λαθρομετανάστες σε ημερήσια βάση υπό τριτοκοσμικές συνθήκες.

Η ως άνω κατάσταση έχει φθάσει του Λιμενικούς στα όρια των αντοχών τους ενώ παράλληλα θέτει άμεσα σε κίνδυνο την υγεία τους, γεγονός για το οποίο εξέδωσαν και σχετική διαμαρτυρία.

Υπενθυμίζω ότι για το θέμα της υγείας των Λιμενικών από μεταδοτικές ασθένειες, έχω καταθέσει Ερώτηση πρόσφατα, εισπράττοντας από το Υπουργείο Υγείας μία εξαιρετικά νεφελώδη απάντηση. Στην ουσία Μη Απάντηση.

Από την άλλη πλευρά οι κρατούμενοι μετανάστες παραμένουν άσιτοι ή υποσιτίζονται, αφού το Λιμεναρχείο Σάμου αδυνατεί να εξασφαλίσει τη σίτισή τους  ελλείψει σχετικών κονδυλίων σίτισης από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η σίτιση αυτών και κυρίως των ευπαθών ομάδων (γυναίκες και μικρά παιδιά) έχει αφεθεί στον ανθρωπισμό των λιμενικών και στο περίσσευμα φαγητού του Δημοτικού Γηροκομείου Σάμου. Έτσι η σίτιση των μεταναστών περιλαμβάνει ένα υποτυπώδες γεύμα ανά 48ωρο και στην καλύτερη των περιπτώσεων ένα γεύμα το 24ωρο.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο διαχειρίζεται τα σχετικά κονδύλια για τη σίτιση των κρατούμενων μεταναστών δεν διαθέτει αυτά για τη σίτιση των κρατούμενων στο Λιμεναρχείο με την απαράδεκτη και απάνθρωπη αιτιολογία ότι το Λιμεναρχείο δεν υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας από την άλλη πλευρά δεν διαθέτει στον προϋπολογισμό του σχετικά κονδύλια για σίτιση μακροχρόνια κρατούμενων μεταναστών.

Σύντομα θα θρηνήσει η Σάμος θανάτους κρατούμενων μεταναστών και θα γελοιοποιηθεί διεθνώς η Χώρα εξαιτίας μιας απαράδεκτης προχειρότητας και ελλείψεως συντονισμού των ως άνω Υπουργείων.

Ερωτώνται οι Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Εμπορικής Ναυτιλίας:

1.    Έχει προβλεφθεί στους σχετικούς προϋπολογισμούς του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας σχετικό κονδύλι για τη σίτιση των επί μακρόν κρατούμενων μεταναστών; Αν ναι γιατί δεν διατίθεται στο Λιμεναρχείο Σάμου για την σίτιση των κρατούμενων; Αν όχι  γιατί το Λιμεναρχείο ανέλαβε τη φύλαξή τους και γιατί δεν αξιοποιούνται τα σχετικά κονδύλια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη;

2.    Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γιατί δεν διαθέτει τα σχετικά κονδύλια  σίτισης στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και ειδικότερα στο Λιμεναρχείο Σάμου;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου