ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΣΤΑΥΡΟΦΟΡ(ΟΛΟΓ)ΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ»


«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΗΔΗ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥΣ»

Την κατάλυση της φορολογικής δικαιοσύνης, όπως προκύπτει από τα σενάρια  αύξησης του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα, στα 550-750 ευρώ επισημαίνει με Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

 Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», στις αποκαλύψεις της οποίας στηρίχθηκε και η Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ, «η επιβολή ενός τέτοιου μέτρου, αποσκοπεί στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, σε μία προσπάθεια να βρεθεί το κατάλληλο δημοσιονομικό ισοδύναμο για την παροχή του οικογενειακού επιδόματος σε τρίτεκνους και πολύτεκνους».

«Η επιβολή ενός τέτοιου μέτρου, αποσκοπεί στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, ενώ η μέχρι τώρα πορεία τους, σημειώνει συνεχώς πτωτική τάση, ένεκα της υπερβολικής, άδικης φορολόγησης και της απροθυμίας της παρούσας κυβέρνησης για ουσιαστική σύλληψη της φορολογητέας ύλης», υπογραμμίζει ο Τέρενς Κουίκ και ερωτά ευθέως τον Υπουργό για το αν «έχει κατανοήσει ότι η επιβολή των συγκεκριμένων ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ σταυροφορ(ολογ)ικών μέτρων, φέρνει τον Έλληνα φορολογούμενο στα όρια της εξαθλίωσης, αναγκάζοντάς τον να φοροδιαφύγει για να επιβιώσει ο ίδιος και η οικογένειά του».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΘΕΜΑ: «ΣΤΑΥΡΟΦΟΡ(ΟΛΟΓ)ΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» το Υπουργείο σας εξετάζει το σενάριο αύξησης του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες από τα 500 ευρώ, που είναι σήμερα, στα 550 – 750 ευρώ σε μία προσπάθεια να βρεθεί το κατάλληλο δημοσιονομικό ισοδύναμο για την παροχή του οικογενειακού επιδόματος σε τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Πιο συγκεκριμένα, ο «κεφαλικός» αυτός φόρος, που θυμίζει ένα από τα φορολογικά εργαλεία που χρησιμοποιούσε η οθωμανική αυτοκρατορία στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της κατοχής μας, σχεδιάζεται να αυξηθεί για άλλη μια φορά έχοντας ως τελικό αποδέκτη και αυτή τη φορά τους ελεύθερους επαγγελματίες που διατηρούν μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών.

Η επιβολή ενός τέτοιου μέτρου αποσκοπεί στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, ενώ η μέχρι τώρα πορεία τους σημειώνει συνεχώς πτωτική τάση.

Μείωση που οφείλεται στην υπερβολική, άδικη φορολόγηση και στην απροθυμία της παρούσας κυβέρνησης για ουσιαστική σύλληψη της φορολογητέας ύλης (offshore εταιρίες, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες που ουσιαστικά είναι κερδοσκοπικές, κλπ)  σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ύφεση, την ακρίβεια και την ανεργία με αποτέλεσμα  και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να έχουν πια «γονατίσει» αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (δηλαδή  το άρμεγμα της αγελάδας στέρεψε!!!!).

Σύμφωνα πάντα με διαρροές στον Τύπο, το μέτρο αυτό περιλαμβάνει εκτός από τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με ατομική επιχείρηση. Επίσης σχεδιάζεται αύξηση του τέλους αυτού στις Ανώνυμες και Προσωπικές Εταιρείες.

Παρακαλείστε να δώσετε άμεση απάντηση επί του κάθε ενός ξεχωριστά ερωτήματος.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Αντιλαμβάνεστε ότι η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις διατάξεις του άρθρου 4 παράγραφοι  2 και 5 του Συντάγματος;
  1. Γνωρίζετε ότι εάν δεν θεσπιστούν εξαιρέσεις και εφαρμοστούν καθολικά τέτοιου είδους μέτρα, κάθε έννοια φορολογικής δικαιοσύνης καταλύεται;
  1. Έχετε καταλάβει ότι με τέτοια σταυροφορ(ολογ)ικά μέτρα φέρνετε τον Έλληνα φορολογούμενο στα όρια της εξαθλίωσης που για να επιβιώσει ο ίδιος και η οικογένειά του θα αναγκαστεί να φοροδιαφύγει με συνέπεια την «έκρηξη» της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας με δραματική πλέον μείωση των εσόδων;

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου