ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


Μίκα Ιατρίδη: «Ενισχύστε ουσιαστικά τον τουρισμό στα Δωδεκάνησα, απλοποιώντας τις διαδικασίες για την έκδοση βίζας σε χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα»

Ερώτηση κατέθεσε η Μίκα Ιατρίδη στη Βουλή, στους αρμόδιους Υπουργούς, ζητώντας να απλοποιηθούν οι διαδικασίες έκδοσης βίζας, όπως και το κόστος έκδοσης, σε τουρίστες προερχόμενους από την Ρωσία και την Κίνα, προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζήτηση και να ενισχυθεί ο τουρισμός των Δωδεκανήσων.

 Επιπλέον, η Υπεύθυνη του Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Ναυτιλίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ζήτησε να παραμείνει το καθεστώς απλούστευσης της διαδικασίας ελέγχου των διαβατηρίων, σε επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που είναι υπήκοοι χωρών εκτός συνθήκης Σένγκεν, προκειμένου να μην χαθεί η εκτιμώμενη άφιξη 80.000 τουριστών για το 2013.

Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, καταλήγει η Βουλευτής Δωδεκανήσου θα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ενισχύσει τον τουρισμό στα Δωδεκάνησα και την Ελλάδα.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Αιγαίου

Θέμα: «Διαδικασία ελέγχου διαβατηρίων σε επιβάτες κρουαζιερόπλοιων  που προσεγγίζουν στην Ελλάδα και υπόκεινται στις διατάξεις της συνθήκης Σένγκεν και ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από Ρωσία και Κίνα».

Είναι γνωστό, ότι τα τελευταία χρόνια, το ελληνικό κράτος έχει λάβει μέτρα για την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, προκειμένου να προσελκύσει τουρίστες, από χώρες εκτός συνθήκης Σένγκεν, μια επιλογή η οποία έχει οδηγήσει σε πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα και έχει οδηγήσει στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος, από τις χώρες αυτές.

Επιπλέον, λόγω της πολιτικής αυτής, από το 2010 εταιρείες κρουαζιέρων και τουριστικοί πράκτορες, έχουν προχωρήσει στη δρομολόγηση κρουαζιερόπλοιων προς τα λιμάνια της Ελλάδας, με επιβάτες εκτός Σένγκεν, έχοντας καταφέρει ναι διακινήσουν τα τελευταία τρία χρόνια, πάνω από 80.000 τουρίστες.

Παρόλα αυτά, η απόφαση της κυβέρνησης να μην συνεχίσει την απλή διαδικασία που εφάρμοζε στον έλεγχο διαβατηρίων και να ζητήσει την πλήρη εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν, δηλαδή την έκδοση βίζας, θέτει σε κίνδυνο τις ναυλώσεις που έχουν δρομολογηθεί για το 2013, ναυλώσεις, που, βασίζονταν στο υπάρχον καθεστώς. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εταιρειών κρουαζιέρας, η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη, που μόνο για το 2013 εκτιμάται ότι θα μεταφερθούν όσοι τουρίστες μετακινήθηκαν συνολικά, τα τρία προηγούμενα χρόνια μαζί.

Ταυτόχρονα, πάγιο αίτημα των φορέων και των επιχειρήσεων τουρισμού στα Δωδεκάνησα, αλλά και σε άλλες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, είναι να μειωθεί το κόστος της βίζας και να συντομευθούν χρονικά οι διαδικασίες, ώστε να ενισχυθεί το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία και την Κίνα, με δεδομένο τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει από τις χώρες αυτές.

Επειδή, εν μέσω οικονομικής κρίσης, πρέπει να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας.

Επειδή είναι πολυτέλεια να αφήσουμε να «χαθούν» 80.000 τουρίστες και πολύτιμο συνάλλαγμα από την παρουσία τους στη χώρα μας.

Ερωτώνται  οι κκ Υπουργοί

  1. Για ποιο λόγο δεν προχωρούν σε περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών ελέγχου διαβατηρίων, όπως ζητούν οι ναυτιλιακοί και τουριστικοί φορείς.
  1. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν, ώστε να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα για απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης βίζας, σε τουρίστες από τη Ρωσία και την Κίνα, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους χορήγησής της;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου