ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Β’ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΑΡΑ ΚΑΙ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Κύριε Υπουργέ,

η κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου(ΕΚΕΒΙ), θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για το βιβλίο στη χώρα μας και όσους ασχολούνται με αυτό, όπως: λογοτέχνες, συγγραφείς, μεταφραστές, βιβλιοθηκονόμους, εικονογράφους, τυπογράφους, βιβλιοδέτες, εκδότες, βιβλιοπώλες και δεκάδες άλλους επαγγελματίες.

Οι σημαντικότατες δράσεις και πρωτοβουλίες του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και των ανθρώπων του που έχουν εξειδίκευση στο αντικείμενό τους, έχουν υψηλή πολιτιστική αξία και ουσιαστικά χαράζουν μια συγκεκριμένη εθνική πολιτική για το ελληνικό βιβλίο, με στόχο την προώθησή του εντός και εκτός της χώρας.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ιδρύθηκε το 1993 και κλείνει μετά από 20 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, με μια απλή απόφαση του αρμόδιου υπουργού και για λόγους οικονομικούς (!). Ας σημειωθεί, ότι τα περισσότερα χρήματα από τις ενέργειες του ΕΚΕΒΙ, καλύπτονται από προγράμματα του ΕΣΠΑ!

Το ΕΚΕΒΙ, εκτός των άλλων, οργανώνει εκθέσεις βιβλίου, όπως είναι η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και λειτουργεί την πληρέστερη ιστοσελίδα, που ασχολείται με το βιβλίο και τους ανθρώπους του, τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ. Παράλληλα, ενημερώνει το αναγνωστικό κοινό, αλλά και τους επαγγελματίες στο χώρο του βιβλίου, εντός και εκτός Ελλάδος, αφού πολλά κείμενα της σελίδας είναι μεταφρασμένα και στην αγγλική γλώσσα. Με μια καλύτερη οργάνωση, μεγάλο μέρος των εξόδων θα μπορούσε να καλυφθεί με διαφημιστικές καταχωρίσεις, μια που η επισκεψιμότητά της φτάνει τους 400.000 επισκέπτες το χρόνο.

Μετά και την τελευταία δήλωση του αναπληρωτή υπουργού τουρισμού, στα πλαίσια της 10ης ΔΕΒΘ ότι κλείνει το ΕΚΕΒΙ,(Εθνικό Κέντρο Βιβλίου), απόφαση η οποία ελήφθη πριν ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους φορείς του βιβλίου, στην ίδια δήλωσή του, ανέφερε ότι έγινε διαβούλευση με μερίδα φορέων των εκδοτών και υποσχέθηκε να μιλήσει με τους υπόλοιπους, ανακοινώνοντας παράλληλα και τη διάλυση του ΕΚΕΒΙ.

Δηλώσεις που δεν τιμούν τον θεσμό, που φέρνουν σε δύσκολη θέση το νεοσύστατο ΔΣ του ΕΚΕΒΙ, και που αναγκάζει τον Πρόεδρό του κ. Μαλλιάρη, για λόγους αξιοπρέπειας και από σεβασμό στον κόσμο του βιβλίου και στο αναγνωστικό κοινό, να προβεί σε παραίτηση.

Ερωτάστε:

  1. Γιατί προτίθεσθε να προβείτε στο κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ, τη στιγμή που χιλιάδες αναγνώστες ζήτησαν με υπογραφές τη διατήρηση των λειτουργιών του ΕΚΕΒΙ, όπως και εκατοντάδες άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, καθώς και πολλοί άλλοι, αλλά όπως φαίνεται, το υπουργείο δεν έλαβε καθόλου υπόψη του αυτές τις εκκλήσεις και προχωράει ακάθεκτο στην κατάργησή του;
  2. Προτίθεσθε , μετά τα παραπάνω να επανεξετάσετε με τις υπηρεσίες σας το ζήτημα, τόσο για το καλό του βιβλίου, αλλά και του πολιτισμού γενικότερα, διατηρώντας το ΕΚΕΒΙ με την ίδια ή άλλη ονομασία που θα αποφασίσουν οι αρμόδιοι, γιατί είναι ο μοναδικός φορέας που ασχολείται με τη χάραξη εθνικής πολιτικής βιβλίου, αλλά και με το βιβλίο γενικότερα;

Αθήνα 30/5/2013

Αριθ. Πρωτ. Τμ. Κοινοβ. Ελέγχου Βουλής: 11202

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ

ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου