ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ


«Στη Βουλή τα προβλήματα των Ξενοδοχοϋπαλλήλων του Ν. Λασιθίου»

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετική επιστολή του Συνδέσμου Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Ν. Λασιθίου σχετικά με τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο τους, τα οποία αφορούν τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος ανεργίας των εποχιακά εργαζομένων, την περικοπή του εφάπαξ, την αύξηση των ορίων ηλικίας, τους αλλοδαπούς μαθητές και την ανασφάλιστη εργασία.

Οι επιπτώσεις της ΠΥΣ αρ. 6 στις Κλαδικές Συμβάσεις, η περικοπή του εφάπαξ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, η αύξηση της ελάχιστης προϋπόθεσης συνταξιοδότησης από τα 15 στα 20 χρόνια (θα αποκλείσει τους εποχιακά εργαζόμενους από οποιαδήποτε πιθανότητα συνταξιοδότησης αφού με 100 ένσημα το χρόνο θα χρειάζονται 60 χρόνια απασχόλησης), και η κατάργηση ή ο συμψηφισμός του ετήσιου εποχικού επιδόματος ανεργίας που λαμβάνει ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων στον Τουρισμό έχουν φέρει τους εργαζόμενους σε απόγνωση.

Με τον Ν. 3986/11 ήδη από το περασμένο έτος προβλέπεται η δραστική περικοπή της επιδότησης ανεργίας των εποχιακά εργαζομένων που είναι η συντριπτική πλειοψηφία στον Τουρισμό. Συγκεκριμένα από 01/01/2013 σε όποιον έχει τα 4 προηγούμενα χρόνια υπερβεί τις 450 ημέρες επιδότησης θα διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας.

Επίσης υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός από χιλιάδες μαθητές – άνεργους της Ανατολικής Ευρώπης που υποτίθεται πραγματοποιούν πρακτική άσκηση ενώ εργάζονται με τριτοκοσμικές αποδοχές εκτοπίζοντας τους επαγγελματίες.

Τέλος υφίσταται μεγάλο ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας, με το ΣΕΠΕ να διαπιστώνει πλέον σε ορισμένες περιοχές ποσοστά ακόμη και 60% παράνομης και αδήλωτης εργασίας.

Στην Αναφορά ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου