ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Β’ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΑΡΑ ΚΑΙ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ


Θέμα: «Οικογενειακοί ιατροί του ΙΚΑ»

Κύριε Υπουργέ,

Στο ΙΚΑ σε πολλά υποκαταστήματα λειτουργούσε ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού (περίπου 300 μόνιμοι και με σύμβαση αορίστου χρόνου ιατροί σε όλη τη χώρα), θεσμός που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε προηγμένες υγειονομικά χώρες.

Ο ΕΟΠΥΥ δεν περιλαμβάνει τον οικογενειακό ιατρό στο οργανόγραμμά του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι γιατροί αυτοί που δέχονται τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ στα ιατρεία τους με υπαλληλική σχέση να επωμίζονται όλα τα λειτουργικά έξοδα των ιατρείων τους (ενοίκιο, ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, τηλέφωνο, καθαριότητα, καύσιμα και έξοδα κίνησης αφού είναι υποχρεωμένοι να επισκέπτονται ασθενείς κατ’ οίκον, ηλεκτρονικό εξοπλισμό και αναλώσιμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης) και να αμείβονται με τον ίδιο ακριβώς μισθό (1.136 ευρώ το μήνα για τους μόνιμους) με τους ιατρούς των πολυιατρείων στους οποίους τα ανωτέρω έξοδα παρέχονται από τον Οργανισμό. Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ απαιτεί αποκλειστική χρήση του ιατρείου κατά το ωράριο λειτουργίας του.

Η δυνατότητα των ιατρών να δέχονται ιδιωτική πελατεία τις υπόλοιπες ώρες δεν διαφοροποιεί την υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ να καταβάλει τα λειτουργικά έξοδα που δημιουργούνται από το ωράριο αποκλειστικής χρήσης τους ιατρείου από τον ΕΟΠΥΥ. Άλλωστε η δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου παρέχεται και στους ιατρούς των πολυιατρείων και δεν αφορά μόνο τους οικογενειακούς ιατρούς.

Ερωτάστε:

1.    Τι σκοπεύετε να κάνετε με το θεσμό του οικογενειακού ιατρού;
2.    Θα συνεχιστεί η υπαλληλική τους σχέση με τον ίδιο τρόπο;
3.    Θα καταβάλλονται στους οικογενειακούς ιατρούς τα λειτουργικά έξοδα κατά τη διάρκεια του ωραρίου του ΕΟΠΥΥ;

Αθήνα 15/2/2013

Αρ. πρωτ. 7240

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ

ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου