ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ


Μίκα Ιατρίδη: «Η εξασφάλιση της υγείας των κατοίκων των ακριτικών νησιών όπως η Κάρπαθος, είναι απαραίτητη για να μείνουν οι νησιώτες στον τόπο τους»


Τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς αγροτικό ιατρό, οι Τοπικές Κοινότητες Μεσοχωρίου και Σπόων του Δήμου Καρπάθου, έφερε με ερώτησή της στη Βουλή η Μίκα Ιατρίδη.

Στην ερώτηση της, η βουλευτής Δωδεκανήσου, σημειώνει ότι η μεγάλη απόσταση και ο χρόνος που κάνει το ασθενοφόρο, για να μεταφέρει τους ασθενείς από τα χωριά αυτά στα Πηγάδια, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων, ειδικά σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού.

Με δεδομένο ότι, στην περιοχή αυτή, η οποία δέχεται πολλούς επισκέπτες το καλοκαίρι, δεν υπάρχουν ιδιωτικά ιατρεία και φαρμακεία για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, η Μίκα Ιατρίδη, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό, να μην αφήσει, σε καμία περίπτωση, τις δυο αυτές κοινότητες της ακριτικής Καρπάθου, χωρίς αγροτικό ιατρό. 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Χωρίς αγροτικό ιατρό οι Τοπικές Κοινότητες Μεσοχωρίου και Σπόων του Δήμου Καρπάθου»

Σε λίγες ημέρες, αναμένεται να μείνουν χωρίς αγροτικό ιατρό, οι Τοπικές Κοινότητες Μεσοχωρίου και Σπόων του Δήμου Καρπάθου, με αποτέλεσμα να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο, η υγεία των κατοίκων των χωριών αυτών.

Ο κίνδυνος οφείλεται, στο ότι οι παραπάνω κοινότητες, απέχουν περίπου 30 χιλιόμετρα από τα Πηγάδια, την πρωτεύουσα του νησιού, και, λόγω του γεωγραφικού ανάγλυφου, το ασθενοφόρο, το οποίο έχει έδρα στα Πηγάδια, χρειάζεται σχεδόν μιάμιση ώρα, για να μεταφέρει τους ασθενείς στο Κέντρο Υγείας του νησιού, χρόνος ιδιαίτερα κρίσιμος στην περίπτωση κάποιου έκτακτου περιστατικού. Σημειώνεται ακόμη, ότι την καλοκαιρινή περίοδο, λόγω της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, η περιοχή δέχεται αρκετούς επισκέπτες.

Με δεδομένο ότι, στα χωριά αυτά της Καρπάθου, δεν υπάρχουν ιδιωτικά ιατρεία ούτε και φαρμακεία, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων.
Με δεδομένο ότι οι κάτοικοι έχουν μεριμνήσει από μόνοι τους για τη διαμονή του ιατρού.

Επειδή, η απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών υγείας αποτελεί το βασικό παράγοντα, προκειμένου να μείνουν οι ακρίτες νησιώτες στον τόπο τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Ποια άμεσα μέτρα θα λάβει, ώστε να μη μείνουν, σε καμία περίπτωση, χωρίς αγροτικό ιατρό οι Τοπικές Κοινότητες Μεσοχωρίου και Σπόων της ακριτικής Καρπάθου;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου