ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ


«Φίλες και φίλοι,

Η παρουσία σήμερα όλων μας στη Μυτιλήνη δείχνει τη θέλησή μας να μείνουμε στο Αιγαίο και τα νησιά μας.

Δείχνει την αποφασιστικότητα μας να αντιταχθούμε στα σχέδια ερήμωσης του Αιγαίου που απεργάζονται οι δανειστές μας και οι υποστηρικτές τους.

Δείχνει την πίστη μας ότι υπάρχει και άλλη πολιτική, ότι υπάρχει και άλλος δρόμος για την Ελλάδα, για το Αιγαίο.

Δείχνει ότι και στο Αιγαίο είμαστε πράγματι ΠΟΛΛΟΙ, είμαστε ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ, είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ

Γιατί, να μην ξεχνούν ορισμένοι, ότι η Ελλάδα μας, ο πολιτισμός της ξεκίνησε από το Αιγαίο, από αυτήν εδώ την ευλογημένη θάλασσα.

Και αυτόν τον πολιτισμό, θα τον κρατήσουμε ζωντανό, οι νησιώτισσες και οι νησιώτες του Αιγαίου.

Φίλες και φίλοι,

Είναι μεγάλη η συγκίνηση μου σήμερα, που βρίσκομαι στη Μυτιλήνη, στο μεγαλύτερο νησί του Βορείου Αιγαίου.

Και είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα, γέννημα – θρέμμα Αιγαιώτισσα, Δωδεκανήσια, να βρίσκομαι εδώ μετά τη μεγάλη στήριξη των συμπατριωτών μου, ως Βουλευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και ως υπεύθυνη του Τομέα Ναυτιλίας του Κινήματος μας.

Ένα είναι βέβαιο. Ότι στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, η Μυτιλήνη θα έχει το δικό της Βουλευτή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Γιατί, είμαστε εμείς, το κίνημα μας, το οποίο αν και έχει λίγο χρόνο ζωής, ήταν το πρώτο που πριν τις εκλογές κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τη νησιωτική πολιτική, για την πρόοδο των νησιών μας, για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Εμείς, πρώτοι, μιλήσαμε για ουσιαστική, ρεαλιστική ανάπτυξη. Εμείς μιλήσαμε για μέτρα, η εφαρμογή των οποίων ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε.

Εμείς, πρώτοι, μιλήσαμε για τα συμφέρονται τα δικά μας, των νησιωτών, και όχι για τα συμφέροντα των δανειστών.

Και με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσουμε.

Φίλες και φίλοι,

Απέναντι στην προπαγάνδα των δανειστών μας και των ντόπιων υποστηρικτών τους, ότι σώζουν την Ελλάδα, η απάντηση έρχεται από την ίδια την πραγματικότητα, από τη σκληρή καθημερινότητα που ζούμε όλοι οι νησιώτες.

Και η πραγματικότητα είναι δεδομένη και δεν αλλάζει όσο κρατάμε την Τρόικα στην Ελλάδα.

Το Αιγαίο βιώνει τα τελευταία τρία χρόνια τη μεγαλύτερη απαξίωση που έχει δει ποτέ.

  • Βλέπει βασικές δημόσιες δομές να καταργούνται ή να συρρικνώνονται.
  • Μας αντιμετωπίζουν λες και μπορούμε να πάρουμε τα αυτοκίνητα μας και να μετακινούμαστε από νησί σε νησί.
  • Έχουν επιβάλλει υπέρμετρη φορολογία στα καύσιμα. Με την τιμή της βενζίνης να αγγίζει τα δυο ευρώ κατά την καλοκαιρινή περίοδο, πως θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε τουρίστες τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου, όπου οι μετακινήσεις είναι απαραίτητες;
  • Έχουν ισοπεδώσει με την πολιτική τους το σύστημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Η πολιτική του μνημονίου έχει τα ακόλουθα αποτελέσματα:
  • Η αύξηση του ΦΠΑ στους ναύλους από 11 % σε 13% (επιβάτες) και από 19% σε 23% (οχήματα), εκτίναξε το μεταφορικό κόστος των νησιωτών. Την ίδια στιγμή ο ΦΠΑ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνεται: Ισπανία (8% επιβάτες – 8% οχήματα), Ιταλία (10% επιβάτες – 10% οχήματα), Σουηδία (6% επιβάτες – 6% οχήματα). Για ποιον ανταγωνισμό μας μιλάνε;
  • Η μείωση της διακίνησης επιβατών και οχημάτων από τις αρχές του έτους κινείται σε επίπεδα 15% και 25%, αντιστοίχως, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.
  • Δεν υπάρχει μεταφορικό έργο.
  • Δεν υπάρχει σχεδιασμός από το Υπουργείο για τα δρομολόγια των κύριων γραμμών, αλλά ούτε και των άγονων.
  • Πολλά νησιά δεν ξέρουν τι δρομολόγια θα υπάρξουν για την περίοδο του Πάσχα.

Και ποια είναι η απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου;

  • Μεταφορά των προβλημάτων της ακτοπλοΐας στους εργαζόμενους, με ρυθμίσεις που θα εξανεμίσουν τους μισθούς.
  • Καμία ουσιαστική παρέμβαση για τη μείωση του κόστους των εισιτηρίων.
  • Καθυστερήσεις στην καταβολή των πιστώσεων των άγονων γραμμών.
  • Καμία ουσιαστική δέσμευση για δρομολόγια πλοίων, ακόμα και στις βασικές γραμμές για όλο το χρόνο.
  • Και, βέβαια, παρουσίαση μιας συρραφής ευχολογίων για την εφαρμογή νησιωτικής πολιτικής. Μιας συρραφής, η οποία αγνοεί ότι όσα αναφέρει τα απαγορεύει ουσιαστικά το ίδιο το Μνημόνιο. Το Μνημόνιο που οι ίδιοι στηρίζουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο Υπουργείο που επισκέφτηκε ο κ. Ράϊχενμπαχ ήταν το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Δυστυχώς, συνεχίζουν και πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να κοροϊδεύουν τους νησιώτες και τις νησιώτισσες.

Φίλες και φίλοι,

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, πιστεύουμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος.

Υπάρχει άλλος δρόμος για την εφαρμογή μιας νησιωτικής πολιτικής η οποία θα απαντά στα συμφέροντα και τις ανάγκες των νησιωτών και του τόπου μας.
Υπάρχουν μέτρα πολιτικής τα οποία μπορούν να δώσουν την αναπτυξιακή πνοή που έχουν ανάγκη τα νησιά μας. Ενδεικτικά αναφέρω.

  • Τη διατήρηση του καθεστώτος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά μας. Το λέω αυτό γιατί στο Μνημόνιο προβλέπεται καθαρά η κατάργηση τους και, μέχρι στιγμής, αυτά που αναφέρει το Μνημόνιο υλοποιούνται χωρίς αντίρρηση από την Κυβέρνηση.
  • Συντελεστής 5% για το εγχώριο τουριστικό πακέτο και την Ελληνική κρουαζιέρα (διαμονή – εστίαση – υπηρεσίες), τις ναυτιλιακές εργασίες και υπηρεσίες, τα αγροτικά, κτηνοτροφικά και αλιευτικά προϊόντα.
  • Πέραν της πρόβλεψης διατήρησης χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, ειδική νομοθετική ρύθμιση για τη θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος σε όλα τα νησιά της παραμεθορίου για τις εταιρίες που θα μεταφέρουν εκεί τη φορολογική τους έδρα για τουλάχιστον 10 έτη και με την υποχρέωση της κατ’ ελάχιστον πρόσληψης του 50% του προσωπικού τους από Έλληνες.
  • Την προώθηση κατασκευής πλοίων για την ακτοπλοΐα, από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί υπό προϋποθέσεις μέχρι και το 90% του κόστους ναυπήγησης, και την επαναδραστηριοποίηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας προς τις εμπορικές δραστηριότητες.
  • Μείωση του ΦΠΑ για τα εισιτήρια επιβατών και οχημάτων στο 9% και 16% αντίστοιχα.
  • Την προώθηση ειδικού αναπτυξιακού νόμου για τα νησιά μας, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες μας και θα δίνει περισσότερα – φορολογικής διάστασης – κίνητρα για επενδύσεις.
  • Να προχωρήσει η απλοποίηση των διαδικασιών για τη θεώρηση – visa όσων θέλουν να επισκεφτούν τα νησιά μας από τη γειτονική μας χώρα.
  • Να στηριχθεί περισσότερο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ειδικά από τη στιγμή που οι κυβερνώντες περηφανεύονται ότι εξασφάλισαν τη «ρήτρα νησιωτικότητας».
  • Ρύθμιση των δανείων των νησιωτών αγροτών και εφαρμογή των αντίστοιχων ευρωπαϊκών προγραμμάτων που τους αφορούν κατά προτεραιότητα.
  • Αξιολόγηση του Καλλικράτη και αλλαγή του αριθμού των Δήμων, ειδικά στα μεγάλα νησιά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που έχει προκαλέσει η λογική του «ένα νησί – ένας δήμος».

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις μας, οι οποίες είμαι βέβαιη ότι θα εμπλουτιστούν ακόμα περισσότερο με τις εργασίες του προσυνεδρίου μας.

Λίγο πριν κλείσω την ομιλία μου θα ήθελα να επισημάνω και το εξής.

Οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά έχουν θέσει στο περιθώριο τα νησιά μας. Η κατάσταση είναι τέτοια που οι κυβερνώντες γνωρίζουν την οργή που φωλιάζει στην καρδιά κάθε νησιώτη, σε μικρό ή μεγάλο νησί.

Για αυτό και έσπευσαν οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Ναυτιλίας να ανακοινώσουν πριν μια εβδομάδα ειδικές δράσεις για τη νησιωτική πολιτική.

Δυστυχώς όμως για αυτούς, αλλά κυρίως για εμάς, οι δράσεις τους ακυρώνονται από τη συνολική πολιτική που εφαρμόζει το Μνημόνιο.

Γιατί για ποια δράση μπορούμε να μιλάμε όταν πια έχουμε φτάσει στο σημείο να ανησυχούμε για τα αυτονόητα, μέχρι πριν λίγο καιρό, όπως η υγεία η δική μας και των παιδιών μας;

Φίλες και φίλοι,

Από το Αιγαίο ξεκινά η Ελλάδα μας.

Από εδώ, από τη Μυτιλήνη, όλοι οι νησιώτες και όλες οι νησιώτισσες ξεκινάμε μαζί.

Για να δείξουμε ότι γεννηθήκαμε στο Αιγαίο και δεν σκοπεύουμε να πάμε πουθενά.

Για να αποδείξουμε ότι τιμάμε τη γη που είναι ποτισμένη με τον μόχθο και το αίμα των προγόνων μας.

Για να συνεχίσουμε μια ιστορία 4000 και πλέον χρόνων.

Γιατί ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου