ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΙΤΙΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΣΑΜΟ ΑΠΟ 5/11/2005 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 2007


«ΑΛΛΑ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ. Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ»

«ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΕΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΟΤΙ Η ΣΙΤΙΣΗ ΚΟΣΤΙΖΕ ΤΟ 2009 16.95 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 5.95; ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ; ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ;»

Την ασάφεια της απάντησης του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και τη διγλωσσία του σε σχέση με το Υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με τις αδιαφανείς διαδικασίες σίτισης οικονομικών μεταναστών από το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Η Αγάπη», που εδρεύει στην πρωτεύουσα του νομού Σάμου, καταγγέλλει με νέα Ερώτησή του προς τους Νίκο Δένδια και Γιάννη Στουρνάρα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, «οι αλλοδαποί κρατούμενοι υπέγραφαν καθημερινά ονομαστική κατάσταση και κάθε μήνα γινόταν η απόδοση σχετικού χρηματικού ποσού στους υπευθύνους του συλλόγου με υπογραφή σχετικού γραμματίου είσπραξης».

Όμως, όπως παρατηρεί ο Πολιτευτής Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου, «το Σωματείο «Η Αγάπη» είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, βεβαιώνεται ότι σύμφωνα με τις καταστάσεις ενταλμάτων πληρωμών του Κέντρου Προσωρινής Κράτησης Διαμονής Λαθρομεταναστών στη Σάμο, δεν ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ καμία εμπλοκή του προαναφερομένου Φιλανθρωπικού Συλλόγου».

«Κατόπιν αυτών των αντικρουόμενων εγγράφων Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Εσωτερικών ειλικρινά διερωτώμαι με ποιο τρόπο και με μια διαδικασία πωλεί ο σύλλογος το φαγητό στους αλλοδαπούς μετανάστες αφού δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και φορολογικά παραστατικά» υπογραμμίζει ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να ενημερωθεί για τη διαδικασία βάσει της οποίας ο Σύλλογος «Η Αγάπη» καταγγέλλεται ότι εισέπραττε τα χρήματα εφόσον η καταβολή των 5,87 ευρώ είναι προσωπικά για κάθε κρατούμενο και δεν υπήρξε πράξη εκχώρησης από τους αλλοδαπούς.

Και προσθέτει ότι:

«Το έτος 2009 με σύμβαση ανάθεσης προμήθειας για τις ανάγκες της σίτισης των μεταναστών  της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου, η οποία παρατάθηκε στις 18 Αυγούστου 2010, ανατέθηκε με το ποσό των 16,96 ευρώ ανά άτομο η σίτιση των αλλοδαπών κρατούμενων κατόπιν ανοιχτού διαγωνισμού, σε εταιρεία catering.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι ενώ το 2009 η Νομαρχία κατέβαλλε το ποσό των 16,96 ευρώ ανά ημέρα για κάθε μετανάστη, η σίτιση σήμερα, κοστολογείται τρεις φορές λιγότερο, στα 5,87 ευρώ. Δεν σας εντυπωσιάζει ή διάφορά; Δεν θα πρέπει αυτό το ζήτημα να διερευνηθεί;»

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟ ΔΕΝΔΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΘΕΜΑ: «ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΙΤΙΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΣΑΜΟ ΑΠΟ 5/11/2005- 2007»

Στην από 5 Απριλίου 2013 απάντησή σας κ. Υπουργέ Δημόσιας Τάξης σχετικά με την ερώτηση - Α.Κ.Ε 8270/11-03-2013, μου γνωστοποιήσατε ότι η σίτιση αλλοδαπών κρατουμένων στη Σάμο, μέχρι το έτος 2007, πραγματοποιούνταν από το Σύλλογο συμπαράστασης του τοπικού γηροκομείου «Η Αγάπη».

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με την απάντησή σας, οι αλλοδαποί κρατούμενοι υπέγραφαν καθημερινά ονομαστική κατάσταση και κάθε μήνα γινόταν η απόδοση σχετικού χρηματικού ποσού στους υπευθύνους του Συλλόγου με υπογραφή σχετικού γραμματίου είσπραξης.

Όμως, όπως παρατηρεί ο Πολιτευτής Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου:

1.    Το σωματείο «Η Αγάπη » είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
2.    Το Υπουργείο Εσωτερικών ε το υπ.αρ.Α.Π. οικ. 26490/2010 έγγραφο, Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης, Τμήμα ένταξης ομογενών και Λοιπών Ευπαθών Ομάδων, βεβαιώνει ότι:

·         «Σύμφωνα με τις καταστάσεις ενταλμάτων πληρωμών του Κέντρου Προσωρινής Κράτησης Διαμονής Λαθρομεταναστών στη Σάμο, δεν ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ εμπλοκή του Συλλόγου Συμπαράστασης Γηροκομείου Σάμου η ΑΓΑΠΗ».

Κατόπιν αυτών των αντικρουόμενων εγγράφων μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Εσωτερικών ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

1.    Με ποιο τρόπο και με μια διαδικασία πωλεί ο Σύλλογος το φαγητό στους αλλοδαπούς μετανάστες αφού δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και φορολογικά παραστατικά (τιμολόγια, δελτία αποστολής ΦΠΑ κ.λ.π.);
2.    Πέραν των γραμματίων είσπραξης που υπέγραφε ο Σύλλογος για την είσπραξη των χρημάτων, τι παραστατικά εξέδιδε προς τους αλλοδαπούς στους οποίους πουλούσε το φαγητό αυτό;
3.    Με ποια διαδικασία εισέπραττε ο Σύλλογος «Η Αγάπη» τα χρήματα εφόσον η καταβολή των 5,87 ευρώ είναι προσωπικά για κάθε κρατούμενο και δεν υπήρξε πράξη εκχώρησης από τους αλλοδαπούς;
4.    Το έτος 2009 με σύμβαση ανάθεσης προμήθειας για τις ανάγκες τις σίτισης των μεταναστών της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου, η οποία παρατάθηκε στις 18 Αυγούστου 2010, ανατέθηκε με το ποσό των 16,96 ευρώ ανά άτομο η σίτιση των αλλοδαπών κρατούμενων κατόπιν ανοιχτού διαγωνισμού, σε εταιρεία catering. Τα χρήματα των 5,87 από ποιον εισπράττονταν εκείνη την περίοδο;
5.    Πώς γίνεται το 2009 η Νομαρχία να πληρώνει για τη σίτιση 16.96 ευρώ ανά μέρα, ανά μετανάστη και σήμερα η σίτιση να κοστολογείται τρείς φορές λιγότερο στις 5.87 ευρώ; Δεν σας εντυπωσιάζει ή διάφορά; Δεν θα πρέπει να διερευνηθεί;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου