ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΣΤΟ 4ο ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

«Η γλώσσα θεωρείται, όσο και η ίδια η πρόσβαση στην Παιδεία, μέγιστο δημοκρατικό δικαίωμα και ουσιαστική αξία σε μια οργανωμένη κοινωνία».

Η Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σταυρούλα Ξουλίδου, υπεύθυνη του Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Πανηπειρωτικού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών PALSO, συμμετείχε και απηύθυνε χαιρετισμό στο 4ο Πανηπειρωτικό Συνέδριο Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης, το Σάββατο  15/6/2013, στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, με θέμα: «Η Ελληνική, μητέρα των γλωσσών στις επιστήμες και τις τέχνες».

Η κ. Ξουλίδου, εκτός των άλλων σημείωσε τα εξής:

«Η μακραίωνη διαδρομή της ελληνικής γλώσσας καταδεικνύουν την αξία και τον πλούτο της, στοιχεία τα οποία τη στηρίζουν ώστε να υπερπηδά με επιτυχία εμπόδια και αντιξοότητες.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η γλώσσα αποτελεί ανώτερο πολιτισμικό προϊόν για ένα έθνος. Όταν λοιπόν, ένας λαός αδιαφορεί για την πολιτιστική του παράδοση και κληρονομιά μεγιστοποιείται ο κίνδυνος της απώλειας όλων εκείνων των στοιχείων που του προσδίδουν το ιδιαίτερο πολιτισμικό του στίγμα.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια προσπάθεια συρρίκνωσης και παραφθοράς της ελληνικής γλώσσας. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν κάποια μορφή περιθωριακής γλώσσας, ενώ ταυτόχρονα η μεγάλη μάζα μειώνει συνεχώς το λεξιλογικό της πλούτο και τη δυνατότητα έκφρασης.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός, τα γράμματα, οι τέχνες, η ιστορία και η γλώσσα μας, αποτελούν το Εθνικό κεφάλαιο και τη δύναμη των Ελλήνων γι’ αυτό οφείλουμε όλοι μας, στον εαυτό μας και στις επόμενες γενιές να διαφυλάξουμε το πολύτιμο αυτό αγαθό.


Παιδεία και εκπαίδευση που δεν συλλαμβάνεται και δεν αναπτύσσεται γλωσσικά και μεταγλωσσικά είναι αδιανόητη. Γιατί η παιδεία είναι προπάντων ζήτημα λόγου και διαλόγου, ζήτημα λογικής και ή νοητικής ανάπτυξης, ζήτημα έκφρασης πραγμάτων, εννοιών, δηλαδή ζήτημα γλώσσας. Να γιατί η γλώσσα θεωρείται, όσο και η ίδια η πρόσβαση στην παιδεία, μέγιστο δημοκρατικό δικαίωμα και ουσιαστική αξία σε μια οργανωμένη κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου