ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τη χρηματοδότηση ανέγερσης Μουσουλμανικού Τεμένους στην Ελλάδα»
  
Κύριοι υπουργοί,

Πρόσφατα έχει επανέλθει το ζήτημα της κατασκευής Μουσουλμανικού Τεμένους στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα ζήτημα πολύπλευρο και πολυεπίπεδο καθώς ενέχει διάφορες συνιστώσες εκπαιδευτικής, οικονομικής αλλά και εθνικής σημασίας, οι οποίες μάλιστα εντείνονται μετά από τις προ μηνών δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία δείχνει πρόθυμη να αναλάβει τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του Ισλαμικού Τεμένους στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το Ν. 3512/2006 ιδρύθηκε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών», που εδρεύει στα όρια του Δήμου Αθηναίων. Οι τακτικοί πόροι του Ν.Π.Ι.Δ. προέρχονται από επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη λειτουργία και συντήρηση του Τεμένους. Στη συνέχεια, με τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) που κατατέθηκε το 2011 προβλέφθηκαν οι όροι της κατασκευής του Τεμένους, στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού στο Βοτανικό με δαπάνες οι οποίες θα βαρύνουν το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας.

Ακόμα και οι προσφυγές κατοίκων της περιοχής δεν στάθηκαν ικανές να ευαισθητοποιήσουν ή ακόμα και να αφυπνίσουν τους κυβερνώντες όσον αφορά στην προαποφασισμένη υλοποίηση της κατασκευής του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. Οι προσφυγές επεσήμαναν τόσο την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη για την ελληνική κοινωνία συγκυρία, όσο και την παραβίαση του Γενικού Οικοδομικού Σχεδιασμού, καθώς επίσης και την διατάραξη της καθημερινότητας, της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης στην εν λόγω περιοχή.

Προφανώς η κυβέρνηση κωφεύει στα πραγματικά προβλήματα του Ελληνικού λαού και αδυνατεί όχι μόνο να ιεραρχήσει τις ανάγκες του αλλά και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του.

Κατ’ αρχάς, η χρηματοδότηση της κατασκευής του Μουσουλμανικού Τεμένους και η σχετική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού (περίπου 1 εκατ. ευρώ) είναι προκλητική και απαράδεκτη, όταν την ίδια στιγμή, η οικονομική κρίση και οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο ελληνικών σχολείων (μέσα σε αυτά προτάθηκε το κλείσιμο εκκλησιαστικών γυμνασίων, ιερατικών σχολείων δεύτερης ευκαιρίας καθώς και εκκλησιαστικών ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης με το χαρακτηρισμό «περιττά»), την υπό-λειτουργία του συστήματος υγείας και τις χιλιάδες απολύσεις.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, η κατασκευή Μουσουλμανικού Τεμένους στη χώρα μας καθιστά παραβίαση του ίδιου του Συντάγματος. Σύμφωνα με το άρθρο 3 «επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού», ωστόσο η Πολιτεία ποτέ δεν ίδρυσε ή χρηματοδότησε την ανέγερση Ορθόδοξου Ναού ή οποιουδήποτε λατρευτικού χώρου άλλης θρησκείας. Βεβαίως, η Ελληνική Δημοκρατία έχει ως βασική αρχή της την ανεξιθρησκία, σύμφωνα από την οποία απορρέει ο σεβασμός και η αποδοχή οποιασδήποτε θρησκευτικής πίστης. Συνέπεια αυτού είναι οι εκατοντάδες λατρευτικοί χώροι που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα και επιτρέπουν στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας να τελούν τις λατρευτικές τους συνήθειες απρόσκοπτα. Ωστόσο, με τη δημιουργία Μουσουλμανικού Τεμένους και μάλιστα από τον κρατικό προϋπολογισμό τίθεται σε προνομιακή θέση η μουσουλμανική θρησκεία καθώς εκχωρείται μόνο σε αυτήν ένα προνόμιο που δεν έχει καμία άλλη θρησκευτική ομάδα στην Ελλάδα, ούτε καν η Ορθόδοξη, που εκ του Συντάγματος θεωρείται επικρατούσα.

Ερωτάσθε, ως εκ τούτου, κύριοι υπουργοί:

  1. Πώς θα αντιμετωπίσετε τις ενδεχόμενες αιτήσεις προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων άλλων θρησκευτικών ομάδων πολιτών της χώρας μας για δημιουργία χώρου λατρείας; Θα προβείτε σε σχετικές επιβαρύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί στην περίπτωση της επίσημης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας ή μήπως αυτή η ευνοϊκή μεταχείριση ισχύει μόνο για τη Μουσουλμανική θρησκεία και επομένως οι συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αναλογικότητας και της ίσης μεταχείρισης παραμείνουν ανεφάρμοστες σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα;
  2. Πώς απαντάτε στις εύλογες απορίες που γεννά η πολιτική σας, όταν εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, περιορισμού των δημοσίων δαπανών, οριζόντιες απολύσεις στο δημόσιο, συγχωνεύσεις σχολείων και κατάργηση μέρους της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, αξιολογείτε ως σημαντική και προκρίνετε τη χρηματοδότηση της κατασκευής Μουσουλμανικού Τεμένους, με χρήματα που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος;
  3. Αδυνατείτε να αντιληφθείτε ότι η συστηματική (λαθρο)μετανάστευση ανθρώπων από χώρες όπου επικρατεί το Ισλάμ σε συνδυασμό με την κατασκευή Μουσουλμανικού Τεμένους λειτουργεί προσχηματικά υπέρ της ισλαμοποίησης της χώρας μας και γενικότερα της αλλοίωσης της εθνικής σύνθεσης και συνείδησης;

Η Ερωτώσα βουλευτής


Σταυρούλα Ξουλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου