ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ


ΘΕΜΑ: «Πρόσβαση γονέων τριών τέκνων και τέκνων αυτών στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας»


Στην από 20 Ιουνίου 2012 Προκήρυξη Διαγωνισμού για την εισαγωγή σπουδαστών στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας προβλέπεται ότι για να υπαχθούν οι υποψήφιοι στην ειδική κατηγορία των γονέων τριών τέκνων και τέκνων αυτών πρέπει και τα τρία τέκνα της οικογένειας να μην έχουν συμπληρώσει το 23ο ή το 25ο έτος της ηλικίας τους κατά περίπτωση.

Παρά ταύτα ο ηλικιακός περιορισμός για τις τρίτεκνες οικογένειες, που καθιερώθηκε με το άρθρο 3 Ν.3454/2006, έχει καταργηθεί με την παρ.1του άρθρου 11 Ν. 3667/08. Σύμφωνα όμως με την συνταγματική αρχή της ισότητας της ρύθμισης του Ν. 4071/12, που κατήργησε τους ηλικιακούς περιορισμούς για τις τρίτεκνες οικογένειες, κατά την πρόσβασή τους στο σύνολο σχεδόν της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρέπει να ισχύσει το ίδιο σε όλες τις σχολές και των αστυνομικών, που δεν ισχύει σήμερα. Σημειωτέον ότι στις στρατιωτικές σχολές δεν περιλαμβάνεται ηλικιακός περιορισμός ήδη από τον Ν. 3648/2008.

Είναι πασιφανές ότι η διατήρηση του ηλικιακού περιορισμού ειδικά για την εισαγωγή στις αστυνομικές σχολές, βρίσκεται σε σύγκρουση με την συνταγματική αρχή της ισότητας (Συντ. 4 παρ. 1) και δεν δικαιολογείται εξαίρεση για τη συγκεκριμένη σχολή. Τέλος, για την αποκατάσταση του θέματος με πνεύμα κοινωνικής δικαιοσύνης πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη σας ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση της προστασίας των τριτέκνων οικογενειών, όπως και των πολύτεκνων.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Σκοπεύετε να αποκαταστήσετε την ανωτέρω προκήρυξη, όσον αφορά την ηλικία;

    2. Θα χορηγήσετε  ειδική πρόσθετη προθεσμία ώστε οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι να     
        υποβάλουν σχετική αίτηση στην ειδική κατηγορία, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα    
        κριτήρια;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου