ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ


Ο Νότης Μαριάς έφερε στη Βουλή την υπόθεση της αποζημίωσης των πνιγέντων του πλοίου του θανάτου «Δανάη» που βούλιαξαν γεμάτο Έλληνες ομήρους και Εβραίους εκτοπισθέντες από την Κρήτη οι γερμανικές αρχές κατοχής στις 9 Ιουνίου 1944


Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσε σήμερα 14/9/2012 στη Βουλή ο Βουλευτής Ηρακλείου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Νότης Μαριάς, για την ηθική  δικαίωση των 250 Ελλήνων ομήρων και των 350 Εβραίων εκτοπισθέντων από την Κρήτη που τους έπνιξαν μαζικά οι γερμανικές αρχές κατοχής, βυθίζοντας το πλοίο Δανάη στις 9 Ιουνίου 1944 αλλά και την πλήρη αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων.

Με την ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αξιοποιώντας πλήρως την απάντηση του Υπουργού Αναπληρωτή Οικονομικών σε πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή με αφορμή ερώτηση του ίδιου του Νότη Μαριά σχετικά με την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, ζήτησε την ηθική δικαίωση των πνιγέντων του πλοίου «Δανάη» και την πλήρη αποζημίωση των συγγενών τους.

Ταυτόχρονα τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων της δολοφονικής αυτής ενέργειας βύθισης του πλοίου Δανάη κατέθεσε ονομαστική κατάσταση 150 πνιγέντων με το πλοίο στις 9 Ιουνίου 1944, προκειμένου να συμπεριληφθούν πλέον επίσημα στα πρακτικά της Βουλής και να είναι προσβάσιμα στους πολίτες και στον ιστορικό του μέλλοντος εις το διηνεκές.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων έχει ως εξής:

«Στην Ολομέλεια της Βουλής στις 3 Σεπτεμβρίου 2012 ο Υπουργός Αναπληρωτής Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας απαντώντας σε ερώτηση μας  σχετικά με την διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, τόνισε ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις εξακολουθούν να υφίστανται ως εκκρεμότητα, ότι διατηρούμε ως Χώρα το δικαίωμα μας και ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των σχετικών αξιώσεων της έναντι της Ο.Δ. της Γερμανίας «όπως έπραξε και με το ζήτημα των αποζημιώσεων των οικογενειών των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου».

Έχουν περάσει 68 χρόνια από τον δολοφονικό ομαδικό πνιγμό 250 Ελλήνων ομήρων και 350 Εβραίων εκτοπισθέντων μετά την καταβύθιση του πλοίου Δανάη ή Τάναις από τις γερμανικές αρχές κατοχής στις 9 Ιουνίου 1944.

Ειδικότερα τον Ιούνιο του 1944 οι γερμανικές αρχές κατοχής συγκέντρωσαν στο Ηράκλειο 250 αντιστασιακούς Κρητικούς και ομήρους που συνέλαβαν  μετά την απαγωγή του γερμανού στρατηγού Κράιπε καθώς επίσης και 350 Εβραίους της Κρήτης, κάθε ηλικίας, κυρίως από τα Χανιά. Στη συνέχεια στις 8 Ιουνίου 1944 τους επιβίβασαν στο πλοίο Δανάη μαζί με δεκάδες Ιταλούς αιχμαλώτους στρατιώτες με προορισμό τον Πειραιά.

Στις 9 Ιουνίου 1944, τρεις ημέρες δηλαδή μετά την συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία, οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής βούλιαξαν το πλοίο (σημείο βυθίσεως 35*53΄Βόρεια, 25*11΄Ανατολικά) με όλους τους παραπάνω κρατουμένους που ήταν κλειδωμένοι στα αμπάρια του πλοίου με αποτέλεσμα τον ομαδικό πνιγμό τους. Ανάλογες ενέργειες των γερμανών ναζί άλλωστε είναι καταγεγραμμένες ιστορικά.

Ως γνωστόν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η νομική υποχρέωση για επανορθώσεις από την πλευρά των κρατών που λειτουργούν κατοχικά έναντι άλλων υφίσταται, τα εγκλήματα πολέμου δεν υπόκεινται σε παραγραφή άρα και η αποκατάσταση των θυμάτων, ενώ η καταβολή αποζημιώσεων και οι επανορθώσεις είναι διεκδικήσιμα. 

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι Υπουργοί:

1)    Σε ποιες νομικές, πολιτικές και λοιπές θεσμικές ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση προκειμένου να επέλθει η ηθική δικαίωση των Ελλήνων ομήρων και των Εβραίων εκτοπισθέντων που τους έπνιξαν μαζικά οι γερμανικές αρχές κατοχής βυθίζοντας το πλοίο Δανάη στις  9 Ιουνίου 1944;
2)    Σε ποιες νομικές, πολιτικές και λοιπές θεσμικές ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση για την πλήρη αποζημίωση λόγω ηθικής και υλικής βλάβης των συγγενών των θυμάτων της δολοφονικής καταβύθισης του πλοίου Δανάη από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις 9 Ιουνίου 1944;

Παρακαλούνται  οι αρμόδιοι Υπουργοί  για την κατάθεση:

Όλων των σχετικών εγγράφων που αφορούν στην παραπάνω εγκληματική καταβύθιση του πλοίου Δανάη από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις 9 Ιουνίου 1944.

Τέλος ενόψει των ενεργειών του Υπουργείου Οικονομικών για ανεύρεση του σχετικού αρχειακού υλικού των θυμάτων κατοχής και αξιοποίησή του,  επισυνάπτουμε στην παρούσα ερώτησή μας ονομαστική κατάσταση 157 πνιγέντων - κρατουμένων που επέβαιναν στο «πλοίο του θανάτου» Δανάη που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Ελευθέριου Στ. Φοινίτση «Όμηροι από το Ηράκλειο Κρήτης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου