ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ


«Να σταματήσουν τώρα τα παιχνίδια της Συγκυβέρνησης με την δημόσια γη που ανήκει στα μεγάλα λιμάνια»


Σήμερα το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η Βουλευτής Μαγνησίας των
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Μ. Χρυσοβελώνη ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας του Υπουργείου Ναυτιλίας για το «πάγωμα» των master plan των λιμανιών τα οποία θέλει η Συγκυβέρνηση να εκποιήσει άμεσα.
 Ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μουσουρούλης προσπάθησε μάλιστα να περάσει και τροπολογία της τροπολογίας προκειμένου να μπορεί να αλλάζει κατά βούληση τα master plan μόνος του! Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το λιμάνι του Βόλου για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση μιας τέτοιας μελέτης εκμετάλλευσης (master plan) των εκτάσεων γης που ανήκουν στην χερσαία λιμενική ζώνη του Βόλου.

Η Μ. Χρυσοβελώνη τοποθετήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα ως εξής:

«Καταθέσατε Παρασκευή απόγευμα τροπολογία 500 σελίδων του υπουργείου Ναυτιλίας για να ρυθμίσετε το ίδιο ακριβώς θέμα για το οποίο είχε εκδοθεί Υπουργική Απόφαση! Γιατί άραγε δεν σας έφτανε η Υπουργική Απόφαση και θέλετε να περάσετε διάταξη Νόμου για το ίδιο ακριβώς αντικείμενο; Ποιο το πρόβλημα;

Το λέτε καθαρά, πως «εν όψει της άμεσης έναρξης της διαδικασίας Αποκρατικοποίησης» δεν θέλετε να «επηρεαστεί αρνητικά το επενδυτικό Ενδιαφέρον»! Με άλλα λόγια δεν θέλετε αλλαγές στα λιμάνια - στις χρήσεις γης και στους όρους δόμησης των λιμενικών ζωνών - και για να δεσμεύσετε κάθε τοπικό φορέα που θα είχε άλλη άποψη, έρχεστε να «παγώσετε» τα master plan με αυτή την τροπολογία, δηλαδή με νόμο!
Για την περίπτωση ειδικά του Βόλου, πριν μόλις λίγες εβδομάδες ο κ. Μουσουρούλης είχε ανακοινώσει πως θα επανερχόταν το Σεπτέμβριο με δικές του προτάσεις προς τους φορείς σε αντικατάσταση του σχεδίου «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» που απέρριψαν όλοι οι τοπικοί φορείς της Μαγνησίας. Αντ’ αυτού βλέπουμε ξαφνικά μια τροπολογία που εκτός του λιμανιού του Βόλου περιλαμβάνει κι αυτά της Σκιάθου και της Αλοννήσου.

Η μεθόδευση αυτή έρχεται σε συνέχεια αποτυχημένης απόπειρας της προηγούμενης Συγκυβέρνησης να παγιώσει το καθεστώς των υπό ιδιωτικοποίηση λιμανιών με Υπουργική Απόφαση της πρώην υπουργού κ. Διαμαντοπούλου.

Αποτελεί επίσης «ουρά» της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στις 7-9-12 για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στους Οργανισμούς των μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας. 

Με άλλα λόγια η Συγκυβέρνηση, εδώ ο κ. Μουσουρούλης, επιχειρεί την «κατοχύρωση» με νομικά κατασκευάσματα των αγοραστών των ελληνικών λιμανιών. Έχουμε λοιπόν από την μια πλευρά μια Συγκυβέρνηση που δεν θέλει να φέρει κανονικά στην Βουλή για ψήφιση διατάξεις καθαρά νομοθετικού περιεχόμενου γιατί φοβάται την άμεση καταψήφισή τους.

 Από την άλλη, η ίδια Συγκυβέρνηση φέρνει στην Βουλή για ψήφιση σε άσχετο νομοσχέδιο, την τελευταία στιγμή σχεδόν 500 σελίδες πολεοδομικού περιεχόμενου που αφορούν στις ζώνες όλων των μεγάλων λιμανιών τα οποία θέλει να εκποιήσει και μάλιστα άμεσα, χωρίς την γνώμη των τοπικών κοινωνιών.

Ο υπουργός Ναυτιλίας ενέπαιξε όλους τους τοπικούς φορείς της Μαγνησίας «αδειάζοντας» την εν εξελίξει διαδικασία αναδιαμόρφωσης του master plan του λιμανιού του Βόλου με μια μεθοδευμένη τροπολογία, της οποίας την άμεση απόσυρση απαιτούν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου