ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ


ΘΕΜΑ: «Υπέρογκα ποσά εισφορών της Ελλάδας στον τακτικό προϋπολογισμό του Ο.Η.Ε.»

Δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» τον περασμένο μήνα αναλύει ρεπορτάζ που αφορά τις επιχορηγήσεις που έλαβαν από τον ελληνικό προϋπολογισμό Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.).
Ενδεικτικά, ο Έλληνας φορολογούμενος, την ίδια στιγμή που καλείται να δεχτεί εκ νέου εξοντωτικές περικοπές στα ήδη πενιχρά εισοδήματά του, καλείται να χρηματοδοτήσει με εβδομήντα εκατομμύρια (70.000.000) ευρώ «ειρηνευτικές αποστολές» στο Νταρφούρ, στο Σουδάν, στο Κονγκό, στην Αϊτή, στη Λιβερία και στη Σομαλία. (Ειρηνευτικές Αποστολές: UNAMID, UNMIS, MONUSCO, MINUSTAH, UNMIL, UNSOA, AMISOM) Οι Αριθμοί Διαδικτυακής Ανάρτησης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ορισμένων εξ’ αυτών των υπέρογκων χρηματοδοτήσεων του Υπουργείου Εξωτερικών είναι οι Β4ΓΜΕ-ΘΩΙ, ΑΣ14853 και Β4ΓΜΕ-ΜΜΑ.

Αν και αποτελεί νομικά επιβεβλημένη υποχρέωση του Κράτους μας η χρηματοδότηση - και μάλιστα με τέτοια ποσά - τέτοιου είδους αποστολών, εγείρει ερωτήματα το κατά πόσον έχουν γίνει ενέργειες από την μεριά της Κυβέρνησης ώστε να μειωθούν αυτές οι δαπάνες μιας και τον περασμένο Αύγουστο, η σημερινή Κυβέρνηση ενέκρινε δαπάνες ύψους είκοσι δύο εκατομμυρίων (22.000.000) ευρώ μόνο για έξι «ειρηνευτικές αποστολές» και για το Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας(!).

Δηλαδή, την ίδια στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών υποτίθεται πως έψαχνε ισοδύναμα μέτρα για τη συγκράτηση των δαπανών ώστε να μην θιγούν περαιτέρω οι μισθοί και οι συντάξεις, ένα άλλο Υπουργείο  (Εξωτερικών) ενέκρινε δαπάνες είκοσι δύο εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός, τουλάχιστον, οξύμωρο. Αξίζει δε να σημειωθεί και η εύστοχη παρατήρηση του αρθρογράφου του συγκεκριμένου κειμένου πως η Επιχορήγηση της Γαλλοφωνίας αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία θυμίζει κάτι από το … παντεσπάνι της Μαρίας Αντουανέτας.

Επειδή είναι αναγκαίο να εξαντληθεί κάθε μέσο προκειμένου να ανασταλούν κάποιες από τις νόμιμες μεν, δυσβάσταχτες δε οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας προς τον Ο.Η.Ε. και άλλους διεθνείς οργανισμούς, τουλάχιστον μέχρι να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση,

Ερωτάσθε,

·         Ποιες είναι οι ως τώρα κινήσεις της Κυβέρνησης (όχι τι προτίθεστε να κάνετε) και των αρμόδιων Υπουργείων για τη μείωση τέτοιου είδους δαπανών;
·         Ποιο ακριβές ποσό που δαπανήθηκε από τη  μεριά της Ελληνικής Κυβέρνησης για την επιχορήγηση Μ.Κ.Ο. και ειρηνευτικών αποστολών, πλην των προαναφερθεισών που έχουν κοστίσει αποδεδειγμένα στο Έλληνα φορολογούμενο πάνω από 70.000.000 ευρώ;(Να κατατεθούν όλα τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα, με το ύψος της δαπάνης συνολικά και για κάθε μία εξ’ αυτών ξεχωριστά)

19.10.2012

Ο Ερωτών & Αιτών Βουλευτής

Βασίλειος Καπερνάρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου