ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2013


«Ένα πρώτο πλήρως αποκαλυπτικό μέγεθος που περιέχει ο κρατικός προϋπολογισμός είναι το ποσό που θα διατεθεί αποκλειστικά από το κράτος για τον τομέα της παιδείας.

O διορισμένος Υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας προβλέπει τα παρακάτω για το Υπουργείο Παιδείας:

  • Συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς μείωση του αριθμού των εισελθόντων φοιτητών, έτσι για να μειώνονται και οι δείκτες ανεργίας των νέων.
  • Περικοπή του κόστους των βιβλίων των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς τα βιβλία θα χρεώνονται στους γονείς των μαθητών για το σχολικό έτος με υποχρέωση επιστροφής ή αλλιώς πληρωμής για όσα δεν επιστραφούν.
  • Περικοπή του μισθολογικού κόστους των αναπληρωτών καθηγητών με τη βέλτιστη αξιοποίηση των μόνιμων εκπαιδευτικών και την ορθολογικότερη κατανομή τους στις οργανικές θέσεις. Με απλά λόγια εκτελούνται κυριολεκτικά χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί από τη νέα σχολική χρονιά. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νέο Μνημόνιο το οποίο υπόγραψε η τρικομματική κυβέρνηση από το σχολικό έτος 2013/14 προβλέπεται μείωση του μη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού σε ποσοστό πάνω από 85%. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι θα «εκδοθεί απόφαση για τη μείωση του μη μόνιμου διδακτικού προσωπικού σε ετήσια βάση από 15.226 σε 2.000»

  • Το ίδιο θα συμβεί και με το μη μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό της Ανώτατης Εκπαίδευσης από την μείωση του αριθμού των τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
  • Μείωση της κρατικής επιχορήγησης στους κρατικούς και μη κρατικούς φορείς, όπως Ομοσπονδίες, Αθλητικά Κέντρα, Θέατρα, Μουσεία, Φεστιβάλ, καθώς η δαπάνη μισθοδοσίας προσωπικού θα καλύπτεται από κρατική επιχορήγηση, ενώ οι μη λειτουργικές δαπάνες θα καλύπτονται από άλλες προσόδους των ίδιων των φορέων.
Θέλω ιδιαίτερα να αναφερθώ και να ρωτήσω τους εκλεγμένους βουλευτές της συγκυβέρνησης στην περιφέρεια μου, στην πολύπαθη Β’ Θεσσαλονίκης.

Κύριε Καράογλου, που τυγχάνει να είστε και υπουργός Μακεδονίας – Θράκης και κύριε Αναστασιάδη. Ψάχνατε τη σωστή συνταγή στα χείλη του αντιμνημονιακού αρχηγού σας με τα 18 σημεία. Δέκα, σας έλεγε, άμεσης εφαρμογής και τα υπόλοιπα σε «διαπραγμάτευση».

Τώρα, με τις ίδιες απειλές και φοβέρες χειροκροτείτε κι από πάνω, την αποτυχημένη συνταγή. Ξεχάσατε τους τοκογλύφους; Τα διαπλεκόμενα; ΟΛΑ εκείνα που θέλατε να τσακίσετε και να αλλάξετε; Τι πετύχατε; Ανθρώπους Εξαθλιωμένους και Χώρα υποθηκευμένη και Υποταγμένη.

Κι εσείς κυρία Μάρκου της ΔΗΜΑΡ. Πώς γίνεται να καταδικάζεις τα δυο πρώτα Μνημόνια και τώρα να συμφωνείς με τη συνέχιση και την επέκτασή τους;

Πού πήγαν οι καταγγελίες σας για την ύφεση; Τις χιλιάδες χιλιάδων Ανέργων;

Η συμπάθεια σου και η φροντίδα σου για τους Αδύναμους με ποια ισοδύναμα εξαργυρώθηκε; Τη Μισθωτή εργασία και τους συνταξιούχους σε ποιον ακριβώς (ταξικό) Τάφο τους έχωσες; Οι κορώνες σου για τη Δημοκρατία και τους Θεσμούς με τι ανταλλάχτηκαν; Με Εξουσία; Με Θέσεις «ευθύνης»;

Δεν είμαι οικονομολόγος ούτε τέλειωσα το London School of Economics, Κυρίες και κύριοι.  Όμως κάθε καλός νοικοκύρης που ξέρει να νέμει τα του οίκου του μπορεί να καταλάβει πως το παραμύθι της δόσης των 31,5 δις. δεν θα σώσει τους πολίτες και δεν θα γίνει καμιά ανάπτυξη.

Συμπέρασμα: Ούτε ευρώ για μισθούς και συντάξεις, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος θα πάει στις τράπεζες, αλλά χωρίς όφελος για την «πραγματική οικονομία» και τα υπόλοιπα για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών και της «τρύπας» του προϋπολογισμού του 2012! Αυτά είναι τα «καλά» της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ στο όνομα των οποίων η κυβέρνηση μας καλεί να θυσιάσουμε τα πάντα!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου