ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ


«ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΕΣ ΣΕ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΒΙΒΛΙΩΝ;»

Τις απίστευτες καταγγελίες των φοιτητών του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, για την Πρύτανη του πανεπιστημίου και Πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας κα Α. Σαλή- Παπασαλή, μεταφέρει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται τα Ιόνια νησιά.

 Σύμφωνα με τη φοιτητική παράταξη «Φάσμα» του Ιονίου Πανεπιστημίου, στις πληροφορίες της οποίας βασίστηκε η Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ,  «το Πρυτανικό Συμβούλιο, εν μέσω του περασμένου καλοκαιριού, αποφάσισε εν αγνοία του τμήματος τη μεταφορά του στο χώρο του…Ψυχιατρείου Κέρκυρας», υποχρεώνοντας τους φοιτητές να στοιβαχθούν σαν τα σακιά σε αίθουσες που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση!

Εκτός όμως από το κτιριακό, το τμήμα αντιμετωπίζει ελλείψεις και σε ό, τι αφορά στον αριθμό των διδασκόντων καθηγητών.

«Λογικό επακόλουθο αυτής της κατάστασης, είναι πολλά μαθήματα και ειδικές μεταφράσεις να μην διδάσκονται, ενώ οι κατευθύνσεις Διερμηνείας και Ισπανικής υπολειτουργούν», υποστηρίζουν οι φοιτητές και τονίζουν ότι «οι συμβασιούχοι καθηγητές δεν λαμβάνουν ούτε καν το μισό βασικό μισθό».

Δυστυχώς, την ώρα που η Παιδεία στο συγκεκριμένο Τμήμα ψυχορραγεί, την ώρα που φοιτητές και καθηγητές βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, την ώρα που οι ανάγκες των φοιτητών και του Πανεπιστημίου μοιάζουν να είναι η τελευταία προτεραιότητα του Πρυτανικού Συμβουλίου, η κα Σαλή Παπασαλή, ενέκρινε για τον εαυτό της την κάλυψη όλων των εξόδων μετακίνησης και διαμονής της στη Θεσσαλονίκη από τον προϋπολογισμό του Ι.Π. προκειμένου να παρακολουθήσει την ομιλία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης!

Και επειδή η ιστορία δυστυχώς…επαναλαμβάνεται, φαίνεται πώς μετά την καύση βιβλίων σε όλες τις κεντρικές πλατείες της ναζιστικής Γερμανίας, ακολούθησε - σύμφωνα με τις φοιτητικές καταγγελίες, η καταστροφή βιβλίων και λεξικών της βιβλιοθήκης του τμήματος, επειδή πολύ απλά…δεν χωρούσαν!

«Τι έχετε να πείτε για το γεγονός ότι με απόφαση της Συγκλήτου, δόθηκαν 300.000 ευρώ για τη δημιουργία ξενώνα διδασκόντων και προσκεκλημένων, ενώ εκατοντάδες φοιτητές δεν δικαιούνται δωρεάν στέγαση;», ερωτά τον Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά αναλυτικές εξηγήσεις για τη «μεταφορά» χρημάτων που προορίζονταν για τη μελέτη αποκατάστασης του Μεγάρου Καποδίστρια σε άλλα έργα».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ

ΘΕΜΑ: ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

Κύριε Υπουργέ,

Σας ενημερώνω για ένα άρθρο-καταγγελία των φοιτητών του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Κέρκυρα, όπου καταγγέλλονται  με λεπτομέρειες από τους ίδιους τους φοιτητές ατασθαλίες και ο απαράδεκτος τρόπος αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων που χρονίζουν στο συγκεκριμένο τμήμα.

Αν και το γνωρίζετε, σας υπενθυμίζω ότι η πρύτανης Α. Σαλή-Παπασαλή ήταν υποψήφια Βουλευτής με το κόμμα της Ν.Δ στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2012.

Οι απίστευτες κατηγορίες προέρχονται από την φοιτητική  παράταξη «Φάσμα» του Ιονίου Πανεπιστημίου και καταγράφονται στην εξής ανακοίνωση των φοιτητών:

«Είμαστε ανεξάρτητοι φοιτητές του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Το τμήμα μας ιδρύθηκε το 1986, είναι το μοναδικό πανεπιστημιακό τμήμα που καταρτίζει ελληνόφωνους μεταφραστές και διερμηνείς και έχει την πιο υψηλή βάση εισαγωγής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ενδεικτικό της μεγάλης ζήτησης που έχει.

Από τη μέρα που ιδρύθηκε δεν είχε ποτέ δικό του κτίριο και τα μαθήματα διεξάγονταν σε διάφορα κτήρια που μίσθωνε το πανεπιστήμιο.

Εν μέσω του περασμένου καλοκαιριού, το Πρυτανικό Συμβούλιο του Ι.Π. εν αγνοία του τμήματος αποφάσισε τη μεταφορά του στο χώρο του... Ψυχιατρείου Κέρκυρας , εξοικονομώντας γύρω στις 7.000€ κάθε μήνα, ποσό το οποίο θα πήγαινε σε άλλες ανάγκες του τμήματος, όπως το εξάμηνο εξωτερικού.

Για την ακρίβεια, το μηνιαίο κόστος ενοικίασης του Πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου ήταν 6.250€ και του κτιρίου «Καλυψώ» 7.280€ (συνολικά περίπου 13.530€) , ενώ το μηνιαίο κόστος ενοικίασης των νέων κτιρίων «Ιπποκράτης» και «Ασκληπιός»  είναι 4.200€ και 2.360€ αντίστοιχα (συνολικά γύρω στα 6.560€).

Αυτές οι αλλαγές αποφασίστηκαν εντελώς πρόχειρα και χωρίς καμία πρόβλεψη, η χωρητικότητα των αιθουσών δεν επαρκεί για τον αριθμό των φοιτητών και οι εγκαταστάσεις βρίσκονται υπό άθλιες συνθήκες.

Εκτός απ’ το κτιριακό  ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το τμήμα είναι η έλλειψη καθηγητών.

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο κάθε χρόνο παίρνει ελάχιστες συμβάσεις Π.Δ. 407/80, οι οποίες μοιράζονται μεταξύ των έξι τμημάτων.

Ενδεικτικά, τα τελευταία χρόνια το Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. παίρνει 1,5 σύμβαση. Αυτό σημαίνει ότι οι συμβασιούχοι καθηγητές δεν πληρώνονται ούτε με το μισό βασικό μισθό.

Λογικό επακόλουθο αυτής της κατάστασης είναι πολλά μαθήματα και ειδικές μεταφράσεις να μη διδάσκονται, ενώ οι κατευθύνσεις Διερμηνείας και Ισπανικής υπολειτουργούν.

Το αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης ήρθε με το Φ.Ε.Κ. της 10ης Δεκεμβρίου 2012 , το οποίο μας κοινοποιήθηκε επισήμως σχεδόν ένα μήνα μετά. Με απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, χωρίς τη γνωμοδότηση από κανένα θεσμικό όργανο του Ιονίου Πανεπιστημίου, πλέον οι φοιτητές του Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. «δύνανται» και δεν οφείλουν να μεταβούν στο εξάμηνο εξωτερικού. Το εξάμηνο εξωτερικού, θεσπισμένο από την ίδρυση του Τμήματος, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ολοκληρωμένη παιδεία των μεταφραστών. Τους φέρνει σε επαφή με τις γλώσσες εργασίας τους, τον πολιτισμό και την κουλτούρα της εκάστοτε χώρας.

Δεν είναι επομένως πολυτέλεια, αλλά ουσιώδες κομμάτι του προγράμματος σπουδών, όπως συμβαίνει και σε όλες τις αντίστοιχες σχολές του εξωτερικού και για αυτόν ακριβώς το λόγο ήταν υποχρεωτικό για την απόκτηση του πτυχίου. Με αυτό το Φ.Ε.Κ., το εξάμηνο εξωτερικού γίνεται προαιρετικό. Κατά συνέπεια, θα μεταβαίνουν στο εξωτερικό μόνο όσοι το επιθυμούν και έχουν την οικονομική δυνατότητα, καθώς η χρηματοδότηση είχε ήδη μειωθεί όταν το εξάμηνο ήταν ακόμη υποχρεωτικό, πόσο μάλλον τώρα.

Ίσως αυτή η απόφαση να φαίνεται εύλογη, δεδομένης της οικονομικής κρίσης που επηρεάζει τον προϋπολογισμό του Ιονίου Πανεπιστημίου. Για όποιον όμως γνωρίζει την κατάσταση εκ των έσω, το επιχείρημα αυτό καταρρίπτεται. Γινόμαστε διαρκώς θεατές αλόγιστων δαπανών από μέρους της Πρυτανείας, την ώρα που οι ανάγκες των φοιτητών και του Πανεπιστημίου μοιάζουν να είναι η τελευταία της προτεραιότητα».

Κύριε Υπουργέ,

Στην ανακοίνωση των φοιτητών αναφέρονται τα εξής χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα οποία - όπως αναφέρουν - αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα του προγράμματος «Διαύγεια» (diavgeia.gov.gr) και τα οποία σας τα μετατρέπω σε ερωτήματα, για τα οποία αξιώνω απαντήσεις με αρίθμηση, αντίστοιχη της αρίθμησης που υπάρχει ακολούθως:

1.    Πώς απαντάτε στην κατηγορία ότι η Πρύτανης του Ι.Π. και υποψήφια στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Σαλή Παπασαλή ενέκρινε για τον εαυτό της την κάλυψη όλων των εξόδων μετακίνησης και διαμονής στη Θεσσαλονίκη από τον προϋπολογισμό του Ι.Π., προκειμένου να παρακολουθήσει ομιλία του αρχηγού της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά στη Δ.Ε.Θ;

2.    Γνωρίζετε ότι για την δημιουργία της νέας κεντρικής βιβλιοθήκης του Ιονίου Πανεπιστημίου δόθηκαν συνολικά πάνω από 4.000.000€ και ότι κατά τη διαδικασία μεταφοράς των βιβλίων στην κεντρική βιβλιοθήκη - όπως καταγγέλλεται - δόθηκε η εντολή από την Πρυτανεία να καταστραφούν πολλά βιβλία και λεξικά επειδή «δεν χωρούσαν»;

3.    Τι έχετε να πείτε για το γεγονός ότι η Πρύτανης αποφάσισε τη δωρεά 48.000€ στο Δήμο Αθηναίων για τη δημιουργία γλυπτοθήκης ταφικής τέχνης στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών; Σε εποχές όπου τα Ταμεία των ΑΕΙ ασφυκτιούν, εγκρίνετε τέτοιες χορηγίες;

4.    Με απόφαση της Συγκλήτου δόθηκαν 300.000€ για τη δημιουργία ξενώνα διδασκόντων και προσκεκλημένων, την ίδια ώρα που εκατοντάδες φοιτητές δεν δικαιούνται δωρεάν στέγαση. Τι απαντάτε;

5.    Ένα από τα κτίρια όπου στεγάζεται το Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. είναι το Μέγαρο Καποδίστρια, που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Γι’ αυτόν το λόγο εγκρίθηκε το ποσό των 50.000€ για μελέτη αποκατάστασής του. Πώς απαντάτε στο γεγονός ότι με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου η απόφαση αυτή τροποποιήθηκε: για τη μελέτη αποκατάστασης του Μεγάρου Καποδίστρια δόθηκαν 500€ και τα υπόλοιπα 49.500€ μεταφέρθηκαν σε άλλα έργα; Και ποιά είναι τα έργα αυτά, για τα οποία ζητώ αναλυτικές εξηγήσεις;

6.    Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο δεν υπάρχουν μόνο έξι τμήματα, τυπικά τουλάχιστον. Υπάρχει και το έβδομο τμήμα «φάντασμα», το Τμήμα Ασιατικών Σπουδών που ιδρύθηκε το 2009 . Το γνωρίζετε ότι το Τμήμα δεν λειτουργεί, δεν έχει δεχθεί εισακτέους, ωστόσο επιβαρύνει κανονικά τον προϋπολογισμό του Ι.Π. (έχουν γίνει προμήθεια βιβλίων ύψους 8.000€ , αγορά επίπλων ύψους 3.900€  κλπ.); Για του λόγου το αληθές σας ενημερώνω ότι τις σχετικές αποφάσεις υπέγραψαν ο τότε Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών μέχρι και σήμερα Δημήτριος Τσουγκαράκης και ο τότε Αντιπρύτανης Οικονομικών Βασίλειος Χρυσικόπουλος.

7.    Πώς απαντάτε στην καταγγελία ότι έχει μετατρέψει το κτίριο της Πρυτανείας σε απόρθητο φρούριο, στο οποίο δεν επιτρέπεται η είσοδος για κανένα φοιτητή; Και ότι κάμερες έχουν τοποθετηθεί στην κλειδωμένη είσοδο, η οποία ανοίγει μόνο εφόσον ο φύλακας δεχθεί εντολή, με αποτέλεσμα κάθε προσπάθεια διαλόγου με την Πρυτανεία να αποβαίνει ατελέσφορη;

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου