ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ


Την έντονη ανησυχία των κατοίκων του νομού Φθιώτιδας για την περαιτέρω υποβάθμιση του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λαμίας, που πληρώνει και αυτό τις ανάλγητες επιλογές της τρικομματικής συγκυβέρνησης για περαιτέρω «αναδιοργάνωση» των Μονάδων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, μεταφέρει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

 Σύμφωνα με την Πολιτευτή Φθιώτιδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κα Βασιλική Δημητράντζου, στις πληροφορίες της οποίας βασίστηκε και η Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ, «οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό είναι τόσο δραματικές», που «ορισμένα τμήματα του νοσοκομείου όπως το μαιευτικό, σταματούν να λειτουργούν το μεσημέρι» ενώ «εάν προκύψει επείγον περιστατικό ή τοκετός, οι ασθενείς προωθούνται σε άλλα νοσοκομεία, όπως αυτό της Λάρισας!».

Με οριστικό κλείσιμο όμως κινδυνεύει και η «πρότυπη» Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, που παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Διευθυντή της κ. Σφύρα για την οριστική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, ουσιαστικά εισπράττει από την Ελληνική Πολιτεία μία απέραντη σιωπή.

Και ενώ η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Λαμίας κινδυνεύει να βάλει λουκέτο, στερώντας τη δυνατότητα διάσωσης και άλλων θυμάτων τροχαίων στην Εθνική οδό, το νοσοκομείο Λιβαδειάς πρόσφατα εντάχθηκε σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα δημιουργίας αντίστοιχου τμήματος με αυτό της Λαμίας!

«Πότε θα εκταμιευθούν τα κονδύλια που απαιτούνται για την άμεση αγορά ή και συντήρηση όλου του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λαμίας» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά μία ξεκάθαρη απάντηση για το εάν αληθεύει το γεγονός ότι «ο πραγματικός λόγος ένταξης της Μονάδας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας της Λιβαδειάς στο προαναφερόμενο πρόγραμμα, είναι η κοινή καταγωγή του Περιφερειάρχη με το Διευθυντή του νοσοκομείου».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ

ΘΕΜΑ: ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

Κύριε Υπουργέ,

Θύελλα αντιδράσεων και έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους του νομού Φθιώτιδας η περαιτέρω υποβάθμιση του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λαμίας, που πληρώνει και αυτό τις ανάλγητες επιλογές της τρικομματικής συγκυβέρνησης για περαιτέρω «αναδιοργάνωση» των Μονάδων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Σύμφωνα με την Πολιτευτή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ του νομού Φθιώτιδας κα Βασιλική Δημητράντζου «οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό είναι τόσο δραματικές» που «ορισμένα τμήματα του νοσοκομείου, όπως το μαιευτικό, σταματούν να λειτουργούν το μεσημέρι», ενώ «εάν προκύψει επείγον περιστατικό ή τοκετός, οι ασθενείς προωθούνται σε άλλα Νοσοκομεία, όπως αυτό της Λάρισας!»

Με οριστικό κλείσιμο όμως κινδυνεύει και η «πρότυπη» Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, που παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Διευθυντή της κ. Σφύρα για την οριστική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, ουσιαστικά εισπράττει από την Ελληνική Πολιτεία μία ατελεύτητη, απέραντη σιωπή.

Και ενώ η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Λαμίας κινδυνεύει να βάλει λουκέτο, στερώντας τη δυνατότητα διάσωσης και άλλων θυμάτων τροχαίων στην Εθνική οδό, το νοσοκομείο Λιβαδειάς, πρόσφατα εντάχθηκε σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα δημιουργίας αντίστοιχου τμήματος με αυτό της Λαμίας!

«Είναι έγκλημα να μεθοδευτεί το κλείσιμο ή η υποβάθμιση του νοσοκομείου Λαμίας», υπογραμμίζει η Βασιλική Δημητράντζου και τονίζει ότι «σε περίπτωση που δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, η κατάληξη πολλών περιστατικών που λόγω απόστασης δεν θα μπορούν να μεταφερθούν σε άλλα νοσηλευτικά Ιδρύματα, θα αποβεί μοιραία»!

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Σε ποιες ΑΜΕΣΕΣ ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας σε νοσηλευτικό προσωπικό;
  2. Πότε θα εκταμιευθούν τα κονδύλια που απαιτούνται για την άμεση αγορά ή και συντήρηση όλου του υλικοτεχνικού εξοπλισμού της προαναφερόμενης Μονάδας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας;
  3. Προτίθεστε να πραγματοποιήσετε συνάντηση με το Διοικητή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Λαμίας προκειμένου να καταγράψετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει;
  4. Θα εντάξετε τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Λαμίας σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα όπως πράξατε στη Λιβαδειά;
  5. Αληθεύει ότι ο πραγματικός λόγος ένταξης της Μονάδας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας της Λιβαδειάς στο προαναφερόμενο πρόγραμμα είναι η κοινή καταγωγή του Περιφερειάρχη με το Διευθυντή του νοσοκομείου;
  6. Συνειδητοποιείτε ότι η όποια παράλειψη του Υπουργείου στο οποίο προΐσταστε, θα κοστίσει ανθρώπινες ζωές;
  7. Κατανοείτε, τέλος ότι εάν δεν λάβετε όλα τα προσήκοντα μέτρα, καταπατάτε το άρθρο 21 παρ.3 του Συντάγματος που σαφώς ορίζει ότι «το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία του γήρατος, της αναπηρίας και για την προστασία των απόρων»;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου