ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

«ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΗΤΑΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΩΡΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ»


Τις συνδικαλιστικές διώξεις σε βάρος Αστυνομικών και του Οργανωτικού Γραμματέα της Ένωσης Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για τη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση-όνειδος της συγκυβέρνησης, για τη  μεταμεσονύχτια μεταφορά λαθρομεταναστών στις Αστυνομικές Σχολές Ξάνθης και Κομοτηνής, που έκτοτε λειτουργούν ως στρατόπεδα συγκέντρωσης, καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

 Σύμφωνα με τον Τέρενς Κουίκ, «η συγκεκριμένη διαμαρτυρία, καθ’ όλα ειρηνική και νόμιμη, εκδηλώθηκε προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος πριν αυτό μετατραπεί σε φυλακή ψυχών, αλλά και αλλά και για να προστατευθεί η εργασιακή  ασφάλεια των αστυνομικών υπαλλήλων από ορατούς και αναπόφευκτους κινδύνους που δημιουργήθηκαν με την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού κρατουμένων σε επισφαλείς εγκαταστάσεις».

«Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι αντί να ληφθούν τα προσήκοντα μέτρα προκειμένου να επανέλθει η Αστυνομική Σχολή Ξάνθης στη φυσική της λειτουργία, την παροχή δηλαδή γνώσεων στους υποψήφιους Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ο Αρχηγός του Σώματος προτιμά να ασκήσει δίωξη εναντίον αστυνομικών υπαλλήλων που το χρονικό διάστημα κατά το οποίο πραγματοποίησαν τη διαμαρτυρία, δεν βρίσκονταν εν ώρα υπηρεσίας, όπως με διαβεβαίωσαν προσωπικά», υπογραμμίζει ο Τέρενς Κουίκ και ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό «για το εάν συνειδητοποιεί ότι με τη δίωξη του συνδικαλισμού εν έτει 2013, καταπατάται όχι μόνο το Εργατικό και Διεθνές Δίκαιο αλλά και το άρθρο 23 του Συντάγματος!»
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟ ΔΕΝΔΙΑ

ΘΕΜΑ: ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ Ε.Δ.Ε. ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Κύριε Υπουργέ,

Με ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορήθηκα ότι ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Νίκος Παπαγιαννόπουλος διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης και του Οργανωτικού Γραμματέα της Ένωσης Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, «προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη πραγματικών περιστατικών που στοιχειοθετούν την αντικειμενική υπόσταση πειθαρχικών παραπτωμάτων, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας των ανωτέρω Ενώσεων», μετά την αιφνιδιαστική απόφαση-όνειδος της συγκυβέρνησης για τη  μεταμεσονύχτια μεταφορά μεταναστών στις Αστυνομικές Σχολές Ξάνθης και Κομοτηνής που έκτοτε λειτουργούν ως στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η συγκεκριμένη διαμαρτυρία υπήρξε καθ’ όλα ειρηνική και αποτελεί νόμιμη συνδικαλιστική δράση στα πλαίσια των συνδικαλιστικών ελευθεριών τους που κατοχυρώνονται και προστατεύονται τόσο από το Ελληνικό Σύνταγμα όσο και από το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο.

Εκδηλώθηκε στα πλαίσια της υποχρέωσής τους να υπερασπιστούν τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος καταγγέλλοντας τη μετατροπή του σε φυλακή, αλλά και να προστατεύσουν την εργασιακή  ασφάλεια των μελών τους από ορατούς και αναπόφευκτους κινδύνους που δημιουργήθηκαν με την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού κρατουμένων σε επισφαλείς εγκαταστάσεις.

Το δίκαιο της ανησυχίας τους, αποδείχθηκε περίτρανα εκ των πραγμάτων, από τις συνέπειες της εξέγερσης που εκδηλώθηκε στο συγκεκριμένο χώρος στις 23 Νοεμβρίου του παρελθόντος έτους.

Και επειδή ίσως εσκεμμένα διαγράφετε από τη μνήμη σας περιστατικά που δεν συμφέρουν την κυβέρνηση την οποία υπηρετείτε, σας υπενθυμίζω ότι σε προηγούμενη Ερώτησή μου, είχα αναφέρει τα πραγματικά περιστατικά όπως ακριβώς μου τα είχε μεταφέρει η Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στο νομό Ροδόπης κα Ντίνα Παπαχρήστου:

«Οι λαθρομετανάστες, αποσυναρμολόγησαν τα σιδερένια κρεβάτια των κοιτώνων τους και χρησιμοποιώντας τα ως όπλα, προκάλεσαν την ολοσχερή καταστροφή των κοιτώνων, έκαψαν τα στρώματα, γκρέμισαν τοίχους, ξήλωσαν και κατέστρεψαν ακόμα και τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και εκτόξευαν πέτρες στους αστυνομικούς αρκετοί από τους οποίους όχι μόνο τραυματίστηκαν αλλά μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο Κομοτηνής».

Κύριε Υπουργέ,

Με αφήνει πραγματικά έκπληκτο το γεγονός ότι αντί εσείς, ως Φυσική Ηγεσία να ενσκήψετε στην ουσία του ζητήματος, -όπως διατυπώθηκε και από τη συνδικαλιστική οργάνωση της ίδιας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης- επιτρέψατε στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. να επιλέξει τον εύκολο αλλά άγονο δρόμο της κίνησης Ε.Δ.Ε.

Είναι το λιγότερο λυπηρό και ιδιαίτερα ανησυχητικό, να ανθίζουν τέτοιου είδους πρακτικές.

Και θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι αντί να λάβετε τα προσήκοντα μέτρα προκειμένου να επανέλθει η Αστυνομική Σχολή Ξάνθης στη φυσική της λειτουργία, την παροχή δηλαδή γνώσεων στους υποψήφιους Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., προτιμάτε να ασκήσετε δίωξη εναντίον αστυνομικών υπαλλήλων που το χρονικός διάστημα κατά το οποίο πραγματοποίησαν τη διαμαρτυρία, δεν βρίσκονταν εν ώρα υπηρεσίας!

Κατόπιν τούτου, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Προτίθεστε να λάβετε τα προσήκοντα μέτρα προκειμένου να σταματήσει η  διενέργεια Ε.Δ.Ε. εις βάρος του Δ.Σ της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης και  του Οργανωτικού Γραμματέα της Ένωσης Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης;
  1. Συνειδητοποιείτε ότι οι Αστυνομικοί Υπάλληλοι που πραγματοποίησαν τη διαμαρτυρία, δεν βρίσκονταν εν ώρα υπηρεσίας;
  1. Έχετε συναίσθηση ότι με τη δίωξη του συνδικαλισμού εν έτει 2013, καταπατάτε το άρθρο 23 του Συντάγματος που σαφώς ορίζει ότι «τo Κράτος λαμβάνει τα προσήκοντα μέτρα για τη διασφάλιση της συνδικαλιστικής ελευθερίας και την ανεμπόδιστη άσκηση των συναφών μ' αυτή δικαιωμάτων εναντίον κάθε προσβολής τους, μέσα στα όρια τoυ νόμου» καθώς και όλες τις Διεθνείς Συμβάσεις οι οποίες και προστατεύουν το κοινωνικό δικαίωμα του συνδικαλισμού;
  1. Συνειδητοποιείτε ότι με τις αποφάσεις που λαμβάνονται, καταπατάτε το Εργατικό Δίκαιο;
  1. Προτίθεστε να καταργήσετε το κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών που βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα εθνικά ευαίσθητη περιοχή και να επαναφέρετε τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Σχολής Ξάνθης στη φυσική τους λειτουργία;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου