ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΟΖΑΝΗΣ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ


Τις έντονες ενστάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για τη συγχώνευση και μεταφορά του Τμήματος Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου των Αγροτικών Προϊόντων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας από τη Φλώρινα στην Καστοριά, μεταφέρουν με Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ και η Βουλευτής Κοζάνης Ραχήλ Μακρή η οποία έχει υπό τη βουλευτική εποπτεία της όλη τη Δυτική Μακεδονία.

 Σύμφωνα με τους ερωτώντες Βουλευτές, «ακόμα και στείρα τεχνοκρατικά να δούμε τη μεταφορά του Τμήματος στην πόλη της Καστοριάς για τη μείωση των δαπανών, η ελληνική κοινωνία δεν εξοικονομεί χρήματα γιατί το Τμήμα ανήκει στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας όπως και το τμήμα της Καστοριάς.

Επομένως το προσωπικό πληρώνεται από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας είτε εργάζεται στην Καστοριά, είτε στη Φλώρινα, ενώ τα λειτουργικά έξοδα,   (πετρέλαιο θέρμανσης, ΔΕΗ, νερό κτλ) μένουν στα ίδια επίπεδα, καθώς οι εγκαταστάσεις του τμήματος (αίθουσες, εργαστήρια) βρίσκονται στα νέα κτίρια της ΣΤΕΓ μαζί με τις φοιτητικές εστίες, το εστιατόριο και τη βιβλιοθήκη όλης της Σχολής, που ούτως ή άλλως λειτουργούν.

«Είναι σημαντικό να επανεξετάσετε τη διατήρηση αυτού του τμήματος της χώρας μας, το οποίο μαζί με τα άλλα δύο τμήματα, δημιουργούν μια μοναδική σχολή, δίνοντας στην τρέχουσα περίοδο μία μεγάλη ευκαιρία επιστροφής στην πραγματική οικονομία», υπογραμμίζουν οι δύο Βουλευτές και ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό για τις «ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί ώστε να ακυρωθεί η συγχώνευση και μεταφορά του τμήματος Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας από τη Φλώρινα στην Καστοριά».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ

ΘΕΜΑ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Κύριε Υπουργέ,

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται ο κανιβαλισμός μεταξύ των πόλεων, αφού
ένα ακόμα Τμήμα, αυτό της Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων που εδρεύει στη Φλώρινα, πρόκειται στα πλαίσια του σχεδίου «Αθηνά», να συγχωνευθεί με το αντίστοιχο τμήμα της Καστοριάς, με πρόγραμμα σπουδών εντελώς διαφορετικό από τον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων.

Υπενθυμίζουμε ότι το τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων, με έδρα τη Φλώρινα, παρέχει γνώσεις για τον ποιοτικό έλεγχο των αγροτικών προϊόντων, τη διασφάλιση της ποιότητάς τους, την τυποποίηση καθώς και την προβολή και προώθηση αυτών.

Η ίδρυση του τμήματος έγινε για να συμπληρώσει απόλυτα όλο το φάσμα που αφορά τα αγροτικά τρόφιμα τόσο φυτικής όσο και ζωικής προέλευσης, με τα ήδη υπάρχοντα τμήματα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας Φλώρινας.

Ακόμα και στείρα τεχνοκρατικά να δούμε τη μεταφορά του τμήματος στην πόλη της Καστοριάς για τη μείωση των δαπανών, η ελληνική κοινωνία δεν εξοικονομεί χρήματα γιατί το τμήμα ανήκει στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας όπως και το τμήμα της Καστοριάς.

Επομένως το προσωπικό πληρώνεται από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας είτε εργάζεται στην Καστοριά, είτε στη Φλώρινα, ενώ τα λειτουργικά έξοδα,   (πετρέλαιο θέρμανσης, ΔΕΗ, νερό κτλ) μένουν στα ίδια επίπεδα, καθώς οι εγκαταστάσεις του τμήματος (αίθουσες, εργαστήρια) βρίσκονται στα νέα κτίρια της ΣΤΕΓ μαζί με τις φοιτητικές εστίες, το εστιατόριο και τη βιβλιοθήκη όλης της Σχολής, που ούτως ή άλλως λειτουργούν.

Κύριε Υπουργέ,

Είναι σημαντικό να επανεξετάσετε τη διατήρηση αυτού του τμήματος της χώρας μας, το οποίο μαζί με τα άλλα δυο τμήματα, δημιουργούν μια μοναδική σχολή, δίνοντας στην τρέχουσα περίοδο, μία μεγάλη ευκαιρία επιστροφής στην πραγματική οικονομία.

Επιστροφή δηλαδή, στον πρωτογενή τομέα και τον τομέα των τροφίμων, που
συνιστούν συγκριτικό πλεονέκτημα για την πατρίδα μας και ελπίδα ανάκαμψης με την τόνωση των εξαγωγών των ελληνικών  προϊόντων.

Υπογραμμίζουμε ότι τα τρόφιμα στο διεθνή ανταγωνισμό, επιβάλλεται να είναι τυποποιημένα και ποιοτικά ελεγμένα.

Κατά συνέπεια, οι ελληνικές εταιρίες τροφίμων απορροφούν τους φοιτητές από την εξάμηνη πρακτική τους άσκηση ακόμα, γιατί εμπιστεύονται το τμήμα γνωρίζοντας ότι εξασκούνται σε σύγχρονα εργαστήρια.

Ας μην χαθεί λοιπόν ένα τμήμα που μπορεί να συμβάλλει στην έρευνα και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να ακυρωθεί η συγχώνευση και μεταφορά του τμήματος Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας από τη Φλώρινα στην Καστοριά;
2.    Σε περίπτωση που δεν λάβετε τα αναγκαία μέτρα και τελικά η συγχώνευση προχωρήσει, έχετε σκεφτεί ότι:
·         Καταργείτε επί της ουσίας ένα εκ των καλυτέρων τμημάτων Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων στην Ελλάδα;
·         Υποβαθμίζετε το πτυχίο των ήδη αποφοιτησάντων αφού δεν θα υπάρχει πλέον αμιγές τμήμα, όπως το προαναφερόμενο;
·         Καταργείτε επί της ουσίας την αξιοκρατία και το δικαίωμα της επιλογής του τομέα σπουδών όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων;
  1. Τι θα συμβεί με το προσωπικό που υπηρετεί στο Τμήμα της Φλώρινας;
  2. Συνειδητοποιείτε, ότι με την απόφασή σας αυτή, δίνετε τη χαριστική βολή στην οικονομική ζωή της ακριτικής περιοχής της Φλώρινας;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ραχήλ Μακρή

Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου