ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κ. ΌΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ


ΘΕΜΑ: «ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΣΤΟΝ Ε.Ο.Τ»
  
Στις 24 και 27 Δεκεμβρίου κατέθεσα ερωτήσεις σχετικά με προβλήματα κακοδιαχείρισης στον ΕΟΤ. Οι ερωτήσεις μου αυτές παρέμειναν αναπάντητες από το υπουργείο σας δημιουργώντας υπόνοιες για συγκάλυψη συγκεκριμένων σκανδάλων. Οι υπόνοιες αυτές ενισχύονται από έγγραφη απάντηση που απέστειλε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτης στις 16-1-2013 για σχετικά θέματα του ΕΟΤ.
Εκεί αναφέρει πως δεν έγινε ποτέ καθολικός κατασταλτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα έτη 2008 και εντεύθεν γιατί δεν προωθήθηκε από το υπουργείο σας σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης στα συναρμόδια υπουργεία που θα επέτρεπε την διενέργεια δημοσιονομικών ελέγχων μέσα στον ΕΟΤ από το Ελεγκτικό Συνέδριο!

Είναι πολύ πρόσφατη η γνωστή υπόθεση με τον τέως γενικό γραμματέα σας κ. Καραχάλιο, με τον ειδικό σύμβουλο του και τα περίφημα μπλοκ επιταγών. Το φαινόμενο όμως δεν είναι σημερινό. Επί χρόνια μαθαίνουμε για αγορές άχρηστων πολυτελών αυτοκίνητων ακόμη και ελικόπτερων (!) από τον ΕΟΤ, για τις οποίες κανείς δεν τιμωρείται.

Παράλληλα όμως με την εν λόγω εξέλιξη, στις 26-12-12 έγιναν συνταρακτικές αποκαλύψεις από τον ίδιο τον κ. Καραχάλιο για άλλες σκανδαλώδεις υποθέσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος στον ΕΟΤ. Ειδικότερα ο τέως ΓΓ του Οργανισμού σε δημόσια δήλωση του υποστήριξε ότι:

1.    Από τον πρώτο κιόλας μήνα παρουσίας του στον ΕΟΤ (Σεπτέμβριος 2012) διαπίστωσε «μια σειρά από σοβαρές παρατυπίες και δυσλειτουργίες στον Οργανισμό που αφορούσαν θέματα οικονομικής διαφάνειας»
2.    Πρόσφατα (αρχές Δεκεμβρίου 2012) παρέλαβε πόρισμα ορκωτών λογιστών που εντόπισαν «λογιστική (;) τρύπα 12 εκατομμυρίων ευρώ» στα οικονομικά του ΕΟΤ
3.    Η καταγγελλόμενη από την κυρία Κεφαλογιάννη υπόθεση διασπάθισης χρημάτων του Ελληνικού λαού μέσω του ΕΟΤ «είναι πολύ σοβαρή αλλά αποτελεί ερασιτεχνική απάτη μπροστά στα επαγγελματικά κυκλώματα που θέλουν την αδιαφάνεια στον ΕΟΤ»
4.    Ο ίδιος επεδίωξε την «κάθαρση στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού» αλλά κάποια «αρρωστημένα μυαλά» τον εμπόδισαν.

Υπάρχει επομένως και θα συνεχίσει να υπάρχει μείζον πρόβλημα κακοδιαχείρισης στον ΕΟΤ όσο λειτουργεί υπό το σημερινό καθεστώς αδιαφάνειας. Είναι άλλωστε γνωστό το πρόσφατο φιάσκο με το περίφημο «ερασιτεχνικό» video που γυρίσθηκε δίπλα στον Τάμεση και στοίχισε πανάκριβα στον Ελληνικό λαό αλλά και οι χρονίζουσες ανεξόφλητες οφειλές σε διάφορους ελεύθερους επαγγελματίες του Λονδίνου (οδηγούς ταξί κ.α) που προέκυψαν από εξωσυμβατικές διαδικασίες ή ακόμη και προφορικές συμφωνίες όπως καταγγέλλεται! Συνεπώς ερωτάσθε ξανά:

1.    Γιατί δεν απαντήθηκαν οι υπ’ αριθμ. 5435 και 5438 ερωτήσεις μου;
2.    Γιατί δεν έχετε υπογράψει μέχρι σήμερα σχέδιο ΚΥΑ για την διενέργεια καθολικού κατασταλτικού δημοσιονομικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο για οποιαδήποτε χρήση του ΕΟΤ από το 2008 μέχρι σήμερα; Πότε θα το πράξετε; Θα συμπεριλάβετε όλη την 5ετία 2008-2012; Αν όχι, γιατί;
3.    Σκοπεύετε να λάβετε κάποια μέτρα για τα «επαγγελματικά κυκλώματα» και για τα «αρρωστημένα μυαλά» που σύμφωνα με τον κ. Καραχάλιο θέλουν την αδιαφάνεια στον ΕΟΤ;
4.    Με ποιο τρόπο αγοράζει υπηρεσίες το γραφείο του ΕΟΤ στο Λονδίνο; Υπάρχουν ανεξόφλητες εξωσυμβατικές υποχρεώσεις σε τοπικούς παρόχους υπηρεσιών; Αν ναι, τι είδους, σε ποιο ύψος ανέρχονται και πότε ακριβώς δημιουργήθηκαν;

Και ζητείται ξανά η κατάθεση στη Βουλή των παρακάτω στοιχείων:

Καταλόγου εμμίσθων συνεργατών του γραφείου ΕΟΤ Λονδίνου που προσελήφθησαν για να καλύψουν τοπικές ανάγκες. Ο κατάλογος θα περιέχει αναλυτικά στοιχεία προσλήψεων (με τίτλο θέσης, ακριβή καθήκοντα, θητεία) για κάθε έτος ξεχωριστά από το 2000 μέχρι σήμερα με ονομαστική αναφορά όλων των συνεργατών του γραφείου που υπέγραψαν συμβάσεις οιασδήποτε μορφής (ατομικές ή μέσω εταιρίας interim) για να εργασθούν ως τοπικό προσωπικό του Οργανισμού στη Μ. Βρετανία και στην Ιρλανδία.

Η ερωτώσα και αιτούσα Βουλευτής

Μαρίνα Χρυσοβελώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου