ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ


Η Τομεάρχης Παιδείας και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Σταυρούλα Ξουλίδου, είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας με τον Υπουργό κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

 Στη συνάντηση αυτή, όπως επεσήμανε η Βουλευτής Σταυρούλα Ξουλίδου έγινε μία χρήσιμη συζήτηση, αναφερόμενη στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» για την Ανασυγκρότηση του Χάρτη των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της Χώρας που αφορά στον εξορθολογισμό των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Σε ό, τι αφορά τη Νοσηλευτική εκπαίδευση, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι θα επανεξετάσει εν τω συνόλω τις σπουδές τους στα πλαίσια ενός εποικοδομητικού διαλόγου που θα γίνει στα τέλη της άνοιξης.

Όσον αφορά το Αλεξάνδρειο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε πως στα πλαίσια ενός γόνιμου διαλόγου θα γίνει ξανά συνάντηση μεταξύ των προέδρων του Αλεξάνδρειου Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης και του ΤΕΙ Σερρών, ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση για τον εξορθολογισμό ορισμένων τμημάτων.

Για το σχέδιο «Αθηνά», η Βουλευτής Σταυρούλα Ξουλίδου υπέβαλε το παρακάτω Υπόμνημα:

«Το πολυδιαφημιζόμενο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», το οποίο αναφέρεται στον «εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας», έτσι όπως αυτό κατατέθηκε, εξυφάνθηκε με στόχο μάλλον την καταστροφή της ανώτατης εκπαίδευσης και ότι έχει απομείνει από το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παρά την αναδιάρθρωση της.

Προηγήθηκαν οι δραματικές περικοπές των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων, ακολούθησε το «κούρεμα» των αποθεματικών τους, η απόλυση του μεγαλύτερου μέρους του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού (κυρίως των ΤΕΙ) καθώς και το πάγωμα των διορισμών των εκλεγμένων μελών διδακτικού προσωπικού αλλά και η απαγόρευση προκήρυξης νέων θέσεων.

Οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις αυτές όχι μόνο δεν βασίζονται σε σοβαρά ποιοτικά και μετρήσιμα ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά αποδεικνύεται ότι δεν σέβονται ούτε καν τα ασαφή κριτήρια-διαπιστώσεις που αναφέρονται στο εισαγωγικό μέρος του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του ΑΤΕΙΘ (Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης), ένα ίδρυμα με ιστορία δεκαετιών ,με τμήματα καταξιωμένα για την επιστημονική τους και τεχνολογική τους αυτοτέλεια με ολοκληρωμένα προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, τα οποία παρακολουθούν χιλιάδες φοιτητές, με υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό προσωπικό, με ερευνητικό έργο που το κατατάσσει σε αξιοζήλευτη θέση ακόμα και σε σχέση με πολλά πανεπιστήμια.

Συνημμένα λοιπόν σας καταθέτουμε τις προτάσεις των φοιτητών, διδασκόντων του ΑΤΕΙΘ, της νοσηλευτικής κοινότητας και σας καλούμε να αναθεωρήσετε τις θέσεις σας για το προτεινόμενο σχέδιο λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη σας τις προτάσεις των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων που είναι οι φοιτητές και τα μέλη ΔΕΠ των Ιδρυμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου