ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ


«Σήμερα, 22 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα για το νερό, είναι μια καλή ευκαιρία να προβληματιστούμε για το πιο πολύτιμο κοινωνικό αγαθό, το νερό. Τα στοιχεία που μας δίνουν διεθνείς οργανισμοί είναι αμείλικτα:

  • Το 1/6 του πληθυσμού της γης δεν έχει πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
  • 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
  • 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα.
Τα παραπάνω στοιχεία φαντάζουν τρομακτικά και δυστυχώς δεν αφορούν μόνο κάποιες χώρες του τρίτου κόσμου. Είμαστε πολύ πιο κοντά στο πρόβλημα απ’ όσο πιστεύουμε. Ήδη στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια πολλές περιοχές, ανάμεσά τους και ο ευρύτερος Νομός Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα με την καταλληλότητα του πόσιμου νερού. Για παράδειγμα, το νερό του Δ.Δ. Δρυμού του Δ. Ωραιοκάστρου έχει χαρακτηριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας ακατάλληλο τόσο για πόση όσο και για οικιακή χρήση.

Και τι κάνουν οι δημοτικές αρχές και η πολιτεία για να αντιμετωπίσουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα; Δυστυχώς, σιωπούν και υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Το νερό, φυσικός και περιβαλλοντικός πόρος, είναι δημόσιο αγαθό. Η ελεύθερη πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό είναι δικαίωμα όλων και υποχρέωση ενός ανεπτυγμένου και οργανωμένου κράτους να το παρέχει στους πολίτες του. Στην Ελλάδα, όμως, δεν έχει ακόμα καταρτιστεί ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων, που θα φροντίζει για την ορθολογική χρήση, για τη διατήρηση και για την ανάπτυξη των αποθεμάτων του νερού και θα καθορίζει ορθούς όρους πρόσβασης, χρήσης και τιμολόγησης του νερού.

Γι’ αυτό, γίνεται σαφές ότι η δημόσια διαχείριση του νερού αποτελεί τον μόνο ενδεδειγμένο τρόπο και την απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδοτικότερη χρήση και την προστασία του. Η διαπίστωση αυτή αντιβαίνει σε κάθε προσπάθεια που μεθοδεύεται για ιδιωτικοποίηση των εταιριών ύδρευσης/αποχέτευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) μέσα στο πλαίσιο της «δημοσιονομικής εξυγίανσης» που επιβάλλονται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου