ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ


ΘΕΜΑ: «Προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο του Κιλκίς»
  
Κύριοι Υπουργοί,

το Νοσοκομείο του Κιλκίς αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων, που αφορούν κυρίως στην υποχρηματοδότηση, στην έλλειψη ιατρικού προσωπικού, στις υποδομές και στη σίτιση.

Συγκεκριμένα, το Γενικό Νοσοκομείο του Κιλκίς έχει υποστεί τεράστια μείωση της χρηματοδότησής του από 20 εκατομμύρια, που ήταν το 2010, σε μόλις 4 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς - παρατηρούνται, για παράδειγμα, σοβαρές ελλείψεις υγειονομικού υλικού - καθώς και του ρόλου, που παίζει το Νοσοκομείο Κιλκίς στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κι όχι μόνο του Ν. Κιλκίς.

Επίσης, διαπιστώνεται η ανάγκη στελέχωσης των αντίστοιχων κλινικών με τουλάχιστον έξι ιατρούς στις ειδικότητες αιχμής, που είναι η χειρουργική, η παιδιατρική, η ουρολογική, η μονάδα τεχνητού νεφρού, η βιοπαθολογία και η μαιευτική.

Όσον αφορά στη μονάδα τεχνητού νεφρού, ξοδεύονται σήμερα από τα ασφαλιστικά ταμεία χρήματα στη μεταφορά των νεφροπαθών για να εξυπηρετηθούν σε άλλα νοσοκομεία, ενώ θα κόστιζε λιγότερα να πληρωθεί ένας επιπλέον γιατρός στην μονάδα τεχνητού νεφρού και να εκλείψει έτσι ο λόγος μεταφοράς και ταλαιπωρίας των ασθενών.

Μάλιστα, υπάρχει η πρόθεση από ευεργέτη να καλύψει με δωρεά προς το νοσοκομείο τη μισθοδοσία δύο επικουρικών ιατρών ειδικών νεφρολόγων, που υπολογίζεται γύρω στα 60.000 ευρώ.

Επιπλέον, στην Γ’ Πτέρυγα του νοσοκομείου υπάρχουν άδειοι και αχρησιμοποίητοι χώροι, που αρχίζουν να φθείρονται σε επικίνδυνο βαθμό από την αχρηστία.  Αφήνονται στο έλεος του θεού σύγχρονες εγκαταστάσεις, γιατί η πολιτεία δεν τολμάει να πάρει πρωτοβουλίες, να παρακάμψει τη γραφειοκρατία και να τις αξιοποιήσει.

Το Νοσοκομείο του Κιλκίς για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών του, χρησιμοποιεί πετρέλαιο, ως γνωστό καύσιμο υψηλού κόστους. Βούληση της διοίκησης του Νοσοκομείου είναι η μετατροπή των καυστήρων σε φυσικό αέριο, ώστε να επιτευχθεί εξοικονόμηση χρημάτων και μια πιο φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία.

Τέλος, το νοσοκομείο αν και έχει άρτιες και ανακαινισμένες κτιριακά εγκαταστάσεις μαγειρείων, καθίσταται αδύνατη η χρήση τους διότι δεν υπάρχει ο τεχνολογικός εξοπλισμός, και προβαίνουν σε αναζήτηση εξωτερικού συνεργάτη (catering) με δυσβάσταχτο κόστος.

Εκ των ως άνω αναφέρονται, εγείρονται τα παρακάτω ερωτήματα, και ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

  1. Υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθεί άμεσα το ζήτημα με την υποχρηματοδότηση;
  2. Προτίθεται η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου σας να εγκρίνει τη στελέχωση των κλινικών του νοσοκομείου με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, και ειδικότερα της μονάδας τεχνητού νεφρού;
  3. Προτίθεστε να πράξετε τα δέοντα ώστε να εξοπλιστούν κατάλληλα οι εγκαταστάσεις των μαγειρείων και να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε η θέρμανση του νοσοκομείου να λειτουργεί με φυσικό αέριο;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Σταυρούλα Ξουλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου