ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ κ. Ν. ΔΕΝΔΙΑ


Μίκα Ιατρίδη: «Τριπλάσια η αστυνομική δύναμη στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, σε σχέση με το αντίστοιχο της Κω, για τον ίδιο αριθμό διακινούμενων επιβατών. Σύμπτωση το γεγονός ότι, στην Κέρκυρα εκλέγεται ο αρμόδιος Υπουργός;»
  
Η κατανομή της αστυνομικής δύναμης, εξαρτάται από την εκλογική περιφέρεια του αρμόδιου Υπουργού, τονίζει με ερώτησή της προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, η βουλευτής Δωδεκανήσου, Μίκα Ιατρίδη.

Σε αεροδρόμια, όπως αυτό της Κέρκυρας και της Κω, που έχουν, με βάση τα στοιχεία, σχεδόν τον ίδιο αριθμό διακινούμενων επιβατών εξωτερικού, η αστυνομική δύναμη στη Κέρκυρα, είναι τριπλάσια από την αντίστοιχη στη Κω, παρατηρεί στην ερώτηση της η βουλευτής.

Βασισμένη στα στοιχεία διακίνησης επιβατών εξωτερικού, η Μίκα Ιατρίδη, σημειώνει ότι δεν δικαιολογείται η δύναμη στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας να υπερτερεί, κατά ογδόντα αστυνομικά στελέχη της αντίστοιχης στην Κω. Όπως και δεν δικαιολογείται, το γεγονός ότι, το αεροδρόμιο της Ρόδου, με διπλάσια κίνηση από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, έχει σχεδόν την ίδια αστυνομική δύναμη.

Κατά πόσο συμβάλλει αυτή η κατανομή, στο ηθικό και την επιχειρησιακή ετοιμότητα, όταν, αστυνομικοί, καλούνται να κάνουν περισσότερη δουλειά για τον ίδιο όγκο εργασίας, λόγω μειωμένου προσωπικού και να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο με συναδέλφους τους, σε άλλα αστυνομικά τμήματα, ρωτά η Μίκα Ιατρίδη; Η ίδια, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό, να πληροφορηθεί τους λόγους, για τους οποίους υπάρχει αυτή η διαφορά και αν θα προχωρήσει στην κατανομή της αστυνομικής δύναμης στα αεροδρόμια, με βάση τα αντικειμενικά στοιχεία διακίνησης επιβατών εξωτερικού.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης: 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Η κατανομή της αστυνομικής δύναμης, εξαρτάται από την εκλογική περιφέρεια του αρμόδιου Υπουργού»

Από τις 15/5/2013 μέχρι και τις 15/9/2013 ενισχύονται τα αστυνομικά τμήματα των αερολιμένων Ρόδου, Κω, Κέρκυρας, Χανίων και Ηρακλείου, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της τουριστικής κίνησης.

Παρόλα αυτά, η κατανομή της αστυνομικής δύναμης φαίνεται να εξαρτάται από την εκλογική περιφέρεια του αρμόδιου Υπουργού. Συγκεκριμένα, στην Κέρκυρα, το 2012, αφίχθησαν 839.759 επιβάτες και αναχώρησαν 843.548 ενώ τα αντίστοιχα νούμερα στην Κω ήταν 802.760 και 802.698.

Και ενώ ο αριθμός των διακινούμενων επιβατών εξωτερικού, δεν έχει μεγάλες διαφορές, μεταξύ των δυο αεροδρομίων – 37.000 στις αφίξεις και 40.850 στις αναχωρήσεις – παρατηρούνται πολύ μεγάλες διαφορές, στην κατανομή της αστυνομικής δύναμης.

Το Α.Τ. Αερολιμένα Κω ενισχύεται με 17 δόκιμους αστυνομικούς, ενώ το αντίστοιχο της Κέρκυρας με 57. Οι μόνιμοι αστυνομικοί στο Α.Τ. Αερολιμένα Κω είναι 5, ενώ στην Κέρκυρα 17. Ακόμα, για το αεροδρόμιο της Κω, προβλέπονται 12 δόκιμοι αστυφύλακες, ενώ στην Κέρκυρα 40. Επιπλέον, το αεροδρόμιο της Ρόδου, με σχεδόν διπλάσια κίνηση σε επιβάτες εξωτερικού, έχει περίπου την ίδια δύναμη με το αεροδρόμιο της Κέρκυρας.

Με δεδομένο ότι, οι υπηρεσίες αστυνόμευσης στα αεροδρόμια πρέπει να είναι υποδειγματικές, για λόγους ασφαλείας, αλλά και εικόνας, αφού δίνουν την πρώτη και τελευταία εντύπωση στον επισκέπτη. Επειδή, η λογική λέει, ότι η αστυνομική δύναμη πρέπει να κατανέμεται, ανάλογα με την κίνηση των αεροδρομίων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Από τη στιγμή που η κίνηση των αεροδρομίων της Κω και της Κέρκυρας είναι περίπου η ίδια, γιατί η αστυνομική δύναμη στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας υπερτερεί της Κω κατά ογδόντα άτομα, δηλαδή είναι παραπάνω από τριπλάσια; Πώς δικαιολογείται η διαφορά αυτή;
  2. Είναι συμπτωματικό που το Α.Τ. Αερολιμένα Κέρκυρας γεωγραφικά, ταυτίζεται με την εκλογική περιφέρεια του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη;
  3. Είναι επιχειρησιακά δόκιμο, αστυνομικοί να καλούνται να κάνουν περισσότερη δουλειά για τον ίδιο όγκο εργασίας, λόγω μειωμένου προσωπικού και να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο με συναδέλφους τους, σε άλλα αστυνομικά τμήματα;
  4. Θα προχωρήσει σε αλλαγή της κατανομής της αστυνομικής δύναμης, με βάση τα πραγματικά στοιχεία διακίνησης των επιβατών;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου