ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ- ΝΟΤΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


«Τραγελαφικοί χειρισμοί ΥΠΕΚΑ για τις έρευνες και την εκμετάλλευση του Πετρελαϊκού δυναμικού της χώρας, ανενόχλητη η Τουρκία προσβάλλει την Εθνική μας κυριαρχία και ερευνά μέρος της ΑΟΖ»
  
Σειρά από λανθασμένες ενέργειες και παράλογες καθυστερήσεις καταγράφει στο ενεργητικό της η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τα Εθνικά μας συμφέροντα. Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ο αρμόδιος Υπουργός απέφυγε να απαντήσει σε καίρια και ουσιαστικά ερωτήματά μας, παραβιάζοντας κατ’ ουσία τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Με ευθύνη της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ το αποτέλεσμα της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας η οποία θα βοηθήσει στην αξιολόγηση του Πετρελαϊκού δυναμικού της χώρας θα δημιουργήσει τεράστια καθυστέρηση και προβλήματα στην έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, που τόσο ανάγκη έχει η Ελληνική οικονομία. Την ίδια ώρα, η Τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε έκδοση χάρτη, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Τουρκικής κυβέρνησης στις 27/04/12 εξουσιοδοτώντας έρευνες από Πετρελαϊκές εταιρείες, και μάλιστα όπως διαφαίνεται και από το χάρτη, σε έκταση 43.000 τ. χμ μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ. Θα έπρεπε ήδη να έχει ενημερωθεί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αφού το γεγονός πλήττει ακέραια την Εθνική μας κυριαρχία.

Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αντί να δώσει την άδεια σε πληθώρα εταιρειών για τη διεξαγωγή των χαρτογραφήσεων με νέες τεχνοτροπίες αναζήτησης κοιτασμάτων μέσω της τρισδιάστατης και σεισμικής τεχνολογίας κατατέμνοντας την ΑΟΖ σε πολλά οικόπεδα, έδωσε άδεια μόνο σε μια εταιρεία με συνέπεια ο χρόνος διεξαγωγής της χαρτογράφησης να καθυστερεί δύο επιπλέον χρόνια και να διακυβεύονται καίρια τα Εθνικά μας συμφέροντα δεσμεύοντας ιδιαίτερα πολύτιμες και ελπιδοφόρες για περαιτέρω έρευνα περιοχές, όπως η Νότια Κρήτη.

Τέλος, επί της ουσίας της υποθέσεως το ΥΠΕΚΑ οφείλει να μας ενημερώσει ποιοι θα παρακολουθούν τη διαδικασία και αν έχουν τις κατάλληλες επιστημονικές γνώσεις. Πως θα διενεργηθεί η διαδικασία με διαφάνεια και γνώμονα το Εθνικό και δημόσιο συμφέρον και φυσικά, ποιες είναι οι «κόκκινες» γραμμές που θέτει η κυβέρνηση σε σχέση με την έρευνα και την εκμετάλλευση του Πετρελαϊκού δυναμικού.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου του Ελληνικού κοινοβουλίου, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Λιβιεράτος και ο Γενικός γραμματέας του Υπουργείου δεν απάντησαν ξεκάθαρα στα θέματα που θέσαμε επί της συζήτησης, για τις καθυστερήσεις στη διαδικασία, για τις διαφοροποιήσεις με τις συνήθεις παγκόσμιες πρακτικές σε ανάλογες περιπτώσεις και βεβαίως, στην πλήρη διαφάνεια και διαφώτιση σε ότι αφορά τη διαδικασία χαρτογράφησης και ερευνών, που θα οδηγήσει στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Για το θέμα της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκικής κυβέρνησης έθεσαν θέμα αναρμοδιότητας την ώρα που κινδυνεύει η Εθνική μας κυριαρχία. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση χειρίζεται το ζήτημα με προχειρότητα, έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και σοβαρή καθυστέρηση.  
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ προειδοποιούμε για την αξιόπιστη και έγκυρη τήρηση των διαδικασιών που θα ακολουθηθούν. Ευχόμαστε όλες αυτές οι ενέργειες να μην είναι πρόσχημα για καθυστερήσεις στην έρευνα και την εκμετάλλευση του πετρελαϊκού δυναμικού της χώρας στα Νοτιοανατολικά της Κρήτης, του Αιγαίου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όταν οι γείτονες μας ήδη έχουνε προβεί επίσημα μέσω της εφημερίδας της τουρκικής κυβερνήσεως σε εξουσιοδοτήσεις σε εταιρείες για έρευνες εντός της  Ελληνικής ΑΟΖ.
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ότι θα ζητήσουμε όλο το φάκελο της σύμβασης, θα παρακολουθούμε τις διαδικασίες και θα ενημερώνουμε δημόσια τον Ελληνικό λαό για την πορεία εκμετάλλευσης των Ελληνικών υδρογονανθράκων που αποτελούν κεφάλαιο για την πατρίδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου