ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ


«ΣΥΖΗΤΗΣΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ»


Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Έντμοντ Παναρίτι και τη «σιδηρά κυρία» του Αλβανικού Κοινοβουλίου, την Πρόεδρό του Ζοζεφίνα Τοπάλλι, συναντήθηκε στο περιθώριο της Φθινοπωρινής Συνδιάσκεψης του ΟΑΣΕ που έληξε σήμερα (7/10/2012) στα Τίρανα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.
Και με τους δύο Αλβανούς αξιωματούχους ο Τέρενς Κουίκ είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, η οποία στο βασικότερο σκέλος της περιστράφηκε γύρω από τη θέληση της Αλβανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αίτημα το οποίο συζητά θετικά και η Ελλάδα και θέμα (υπενθυμίζουμε) που έθεσε με πολλά θετικά πρόσημα και ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων κ.κ. Αναστάσιος, στη συνάντηση που είχε το βράδυ της Τετάρτης στο Γραφείο του με τα μέλη της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αποστολής για τη Συνδιάσκεψη του ΟΑΣΕ.

Σε αυτές τις συζητήσεις του Τομέαρχη Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ με τον κ. Παναρίτι και τη κα Τοπάλλι, που έγιναν σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα, τονίστηκε ότι η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλλει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην επίλυση ή την προώθηση πολλών διμερών ζητημάτων. Ένα από αυτά –για παράδειγμα- είναι και το ζήτημα της ΑΟΖ.

Πάντως, όταν ο κ. Παναρίτι ρωτήθηκε από τον Τέρενς Κουίκ για τις συζητήσεις του με τον κ. Αβραμόπουλο την εβδομάδα αυτή στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα, κυρίως για τα προβλήματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και τους Τσάμηδες, αλλά και την ΑΟΖ, ο Αλβανός ΥΠΕΞ πολύ ευγενικά δεν θέλησε να μπει στην ουσία τους, εκφράζοντας, όμως, με ιδιαίτερη έμφαση την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες του με τον Έλληνα ομόλογό του.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα με την ανάποδη αλβανική σημαία, το οποίο έγινε μεγάλο πρωτοσέλιδο ζήτημα στις αλβανικές εφημερίδες και στα ηλεκτρονικά αλβανικά ΜΜΕ ο κ. Παναρίτι είπε στον Τέρενς Κουίκ ότι «δεν είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει να σταθούμε. Εξάλλου με πήρε τηλέφωνο και ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος για να μου ζητήσει συγγνώμη».

Με την Πρόεδρο της Βουλής Ζοζεφίνα Τοπάλλι, την αποκαλούμενη «σιδηρά κυρία της Σκόδρας» του Αλβανικού Κοινοβουλίου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ είχε και μια πολύ ουσιαστική συζήτηση σε σχέση με την επιρροή των ΜΜΕ στη Διακυβέρνηση, όπως και το αντίστροφο, θέμα που ήταν και το πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο συζήτησης στην πρωινή συνεδρίαση του Σαββάτου στη Φθινοπωρινή Συνδιάσκεψη του ΟΑΣΕ.

Της εξήγησε ότι η Αλβανία μπορεί, αναζητώντας λύσεις για τα δικά της ιδιωτικά ΜΜΕ, να ωφεληθεί πολλά καταγράφοντας από το πώς ξεκίνησαν στην Ελλάδα και το πώς πορεύθηκαν εκεί μέχρι σήμερα τα ιδιωτικά κανάλια, με πολλές γκρίζες ή και μαύρες ζώνες στην αδειοδότηση και στη λειτουργία τους. Θα αποφύγει τα ίδια λάθη...

Ο Τέρενς Κουίκ επιστρέφει απόψε στην Αθήνα και αύριο Δευτέρα (08/10/2012), θα συμμετάσχει ως Τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος στην πρώτη Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) που συγκαλεί στο ΥΠΕΞ ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μαζί του θα πάρει μέρος ο Διπλωματικός του Σύμβουλος τ. Πρέσβης Μάνος Κεφαλόπουλος δεδομένου ότι στο ΕΣΕΠ μετέχει και ένας εξωκοινοβουλευτικός από κάθε κόμμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου