ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ Π.Γ.Δ.Μ.


«ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΑΛΛΑΞΕ ΜΕ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ; ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ;»


Την απόλυτη συσκότιση και την απουσία ουσιαστικής ενημέρωσης Βουλής και Κομμάτων της χώρας για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του πρωθυπουργού της Π.Γ.Δ.Μ. Νίκολα Γκρούεφσκι, σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, επισημαίνει  με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο ίδιος απέστειλε στον Έλληνα πρωθυπουργό επιστολή με ημερομηνία 31/07/2012, για να λάβει απάντηση από τον Αντώνη Σαμαρά στις 04/09/2012. Αμφότερες οι επιστολές θεωρούνται απόρρητες για την ελληνική πλευρά, ενώ ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε ότι «οποιοσδήποτε διαβάσει την επιστολή Σαμαρά, θα κατανοήσει απόλυτα ποια είναι η βούληση της άλλης πλευράς».

Έτσι, ενώ από τη μία η Σκοπιανή πλευρά γνωρίζει πολύ καλά τις προθέσεις της Ελλάδος και προετοιμάζεται ανάλογα, από την άλλη η Βουλή των Ελλήνων, τα πολιτικά κόμματα, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και ο ελληνικός λαός βρίσκονται στο σκοτάδι, αγνοώντας πλήρως τους στόχους, τις επιδιώξεις και τις πιθανές δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, έναντι της άλλης πλευράς αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ

ΘΕΜΑ: ΝΕΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ Π.Γ.Δ.Μ.

Κύριε Υπουργέ,

Ως γνωστόν το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη κινητικότητα τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συζητήσεις υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και έχουμε πληροφορηθεί διάφορες εκδοχές.

Στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει συνομιλήσει  για το θέμα αυτό με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και υπάρχει η πρόθεση να φθάσουμε σε μία οριστική λύση.

Πρόσφατα ο Πρόεδρος της Π.Γ.Δ.Μ. δήλωσε:

«Εμείς, ως χώρα δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα 19 χρόνια και να φθειρόμαστε σε μία ανορθολογική διένεξη που είναι μοναδική στην ιστορία του ΟΗΕ».

Αυτή η δήλωση πρέπει να μας ξενίζει και να μας προβληματίζει, πλην όμως παρατηρούμε ότι η ελληνική πλευρά δεν αντέδρασε καθόλου, κάτι που δείχνει αποδοχή των θέσεων της Σκοπιανής πλευράς.

Είναι πλέον δεδομένο ότι η πίεση των ξένων παραγόντων προς την Ελλάδα θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, για επίλυση - όπως τους βολεύει - της μακροχρόνιας αυτής εκκρεμότητας.

Ο λόγος είναι προφανής: Το 2014 το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να εντάξει νέα μέλη στη Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και τα Σκόπια και θέλει πάση θυσία να έχει τελειώσει το θέμα αυτό μέχρι τότε.

Ωστόσο ο Πρωθυπουργός της Π.Γ.Δ.Μ. Νίκολα Γκρούεφσκι, μιλώντας από το βήμα της Βουλής της χώρας του, αναφέρθηκε, προς μεγάλη μας έκπληξη, σε ανταλλαγή επιστολών με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ειδικότερα αυτός επιβεβαίωσε ότι απέστειλε στον Έλληνα Πρωθυπουργό επιστολή με ημερομηνία 31-7-2012 και ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε στις
4-9-2012. Αμφότερες οι επιστολές θεωρούνται απόρρητες για την  ελληνική πλευρά, ενώ ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός τόνισε για το ίδιο θέμα: «Οποιοσδήποτε διαβάσει την επιστολή Σαμαρά θα καταλάβει απόλυτα ποια είναι η βούληση της άλλης πλευράς».

Έτσι από τη μια η Σκοπιανή πλευρά γνωρίζει πολύ καλά τις προθέσεις της Ελλάδος και προετοιμάζεται ανάλογα αλλά από την άλλη η Βουλή των Ελλήνων, τα πολιτικά κόμματα, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και ο ελληνικός λαός βρίσκονται στο σκοτάδι αγνοώντας πλήρως τους στόχους, τις επιδιώξεις και τις πιθανές δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έναντι της άλλης πλευράς αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Ποια ονομασία δέχεται τώρα η ελληνική πλευρά για τη γείτονα χώρα;

2)Σκοπεύετε να παραμείνετε αταλάντευτοι και προσηλωμένοι στις πάγιες θέσεις μας, για τις οποίες μάλιστα το 1993 ο κ. Σαμαράς γκρέμισε τη κυβέρνηση της παράταξής του ή σκέφτεστε να αλλάξετε στάση και πολιτική και να δεχθείτε άλλη ονομασία;

3) Προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, για να έχει ο Πρωθυπουργός της χώρας μια νωπή συναίνεση του πολιτικού κόσμου γύρω από το θέμα της ονομασίας;

4) Έχετε σκοπό να ενημερώσετε το Ελληνικό Κοινοβούλιο για το περιεχόμενο των δύο ως άνω αναφερομένων επιστολών ή θα επιδιώξετε να κλείσετε το θέμα χωρίς καμία απολύτως προγενέστερη ενημέρωσή μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου