ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2013


«Οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος και ξαφνικά θα έρθουν τα εμπόδια στη χώρα μας για τις χρηματοδοτήσεις επενδύσεων; Επιτέλους, από πού διαβάζετε αυτά τα οικονομικά, γιατί δεν υπάρχουν σε κανένα βιβλίο οικονομικής θεωρίας;
Με την προχθεσινή ψήφιση των μέτρων βάλατε ταφόπλακα στις επενδύσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η υψηλή φορολόγηση από 25% έως 35% σε συνδυασμό με το ήδη επιβαρυμένο οικονομικό περιβάλλον και τα αυξημένα κόστη λόγω των συγκυριών καθιστούν τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας απαγορευτικές και τις ήδη υπάρχουσες μη βιώσιμες, ανοίγοντας το δρόμο σε εγχώρια και διεθνή συμφέροντα, έχοντας προνόμια και πλεονεκτήματα, να καρπωθούν τη δυναμική της χώρας και να επιβάλουν τα συμφέροντά τους.

Φυσικά έχουμε κι άλλα πολλά παραδείγματα για τις επενδύσεις που δεν τιμούν την Κυβέρνησή σας στη βραχύχρονη θητεία της, αποδεικνύοντας ότι λειτουργείτε τυχοδιωκτικά και καιροσκοπικά στο μεγάλο θέμα των επενδύσεων στην ενέργεια, εξυπηρετώντας όπως διαφαίνεται ιδιωτικά συμφέροντα.

Σας προειδοποιούμε να μην διαπλέκεστε και να μην παίζετε με τα θέματα των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας γιατί το κόστος θα είναι ανυπολόγιστο για τις επόμενες δεκαετίες.

Τα ίδια βέβαια και χειρότερα πράττετε με το μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα, αλλά και τη Δυτική Μακεδονία, που λέγεται ΔΕΗ. Την αποκρατικοποιείτε και την ιδιωτικοποιείτε χωρίς ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, ένα ουσιαστικό θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την αρμονία στην αγορά ενέργειας, την προστασία των καταναλωτών στην τιμολόγηση, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και τη διασφάλιση των υποχρεώσεων της επιχείρησης έναντι των τοπικών κοινωνιών, όπου δραστηριοποιείται.

Προωθείτε μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναφέρει η ειδική εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας επί του κρατικού Προϋπολογισμού κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου στη σελίδα 149, ένα σημαντικό και στοχευμένο, όπως λέτε, πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και περνάτε σε αυτό περιουσιακά στοιχεία για την ενέργεια των κλάδων διανομής αερίου, διύλισης πετρελαίου, παραγωγής ηλεκτρισμού με σκοπό την αξιοποίηση των υποδομών και με τη διευκρίνιση πως η κυριότητα θα παραμείνει στο ελληνικό δημόσιο.

Ψεύδεστε οικτρά, καθώς το άρθρο 2 παράγραφος 7 του ν. 3986 περί ιδρύσεως του ΤΑΙΠΕΔ ξεκάθαρα αναφέρει ότι κάθε πράγμα που μεταβιβάζεται ή παραχωρείται στο Ταμείο δεν μπορεί να αναμεταβιβαστεί στο προηγούμενο κύριο ή δικαιούχο καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Επομένως, το δημόσιο δεν θα μπορέσει ποτέ να πάρει ξανά πίσω περιουσιακά στοιχεία που είχε στην κατοχή του. Πόσο σύμφωνο είναι άραγε, βέβαια, και αυτό με το άρθρο 106 του Συντάγματος, που προβλέπει την αναγκαστική συμμετοχή του κράτους στην αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου; Πόσο σύμφωνο είναι με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που σας απαγορεύει να εκχωρήσετε κοιτάσματα λιγνίτη σε ιδιώτες; Ξέρετε πως παραβιάζετε, πέρα από το Σύνταγμα της χώρας, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο;

Εκκρεμεί, βέβαια, και η μεγάλη επένδυση «Πτολεμαΐδα 5», που ακόμη να λάβουμε μία σαφή και ξεκάθαρη απάντηση μίας επένδυσης για την οποία η ΔΕΗ επί ένα χρόνο είχε επαφές με τη Γερμανική Τράπεζα Επενδύσεων και την FW, που ανέλαβε ρόλο διοργανωτή του κοινοπρακτικού δανείου, το οποίο θα είχε την κάλυψη του Ερμή. Αυτή η κάλυψη εκκρεμεί, όπως φυσικά και η χορήγηση του δανείου, αφού το country risk της Ελλάδος για τις γερμανικές τράπεζες παραμένει μεγάλο. Θα μικρύνει, βέβαια, φαίνεται όταν η ΔΕΗ θα περάσει στα ιδιωτικά συμφέροντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου