ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΒΡΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ


Θέμα: «Εγκατάλειψη του Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης»
  
Ο Βουλευτής Ν. Έβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. Μαρίνος Ουζουνίδης κατέθεσε σήμερα στην Βουλή των Ελλήνων την υπ’ αριθμ. 3649/01-11-2012 ερώτηση με θέμα «Εγκατάλειψη του Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου

Θέμα: «Εγκατάλειψη του Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης»

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης έχει αρμοδιότητα ελέγχου - αστυνόμευσης επί 60 περίπου χιλιόμετρα ακτογραμμής καθώς και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής. Αποτελεί αυταπόδεικτο γεγονός ότι η συγκεκριμένη θέση επιβάλει αυξημένη προσοχή και εγρήγορση για την εύρυθμη λειτουργία του συγκεκριμένου Λιμεναρχείου.

Παρόλα αυτά, σήμερα υφίσταται πλήθος προβλημάτων, τα οποία απαιτείται να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τα κάτωθι:

      i.        Ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή. Τόσο τα χερσαία όσο και τα θαλάσσια μέσα του Κεντρικού Λιμεναρχείου είναι από ελλιπή έως ανύπαρκτα. Συγκεκριμένα το ειδικό Υπηρεσιακό όχημα (τζιπ) που διατίθεται για την χερσαία αστυνόμευση - επιτήρηση της ακτογραμμής, δεν λαμβάνει την απαιτούμενη συντήρηση με αποτέλεσμα να είναι εκτός λειτουργίας. Επιπρόσθετα το περιπολικό σκάφος είναι σε μόνιμη βλάβη λόγω έλλειψης χρημάτων για την επισκευή του. Η ευκαιριακή αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών με το περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Καβάλας δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρή λύση καθώς στερείται μονιμότητας και αποδυναμώνει και το αντίστοιχο Λιμεναρχείο Καβάλας.
    ii.        Η στελέχωση του Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης δεν έγινε με ορθολογικά κριτήρια στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης, αλλά με ευκαιριακές μετακινήσεις προσωπικού (π.χ. σύζυγοι επαγγελματιών οπλιτών - στρατιωτικών που συνυπηρετούν στον Έβρο, οι οποίες ναι μεν καταλαμβάνουν τις οργανικές θέσεις πλην όμως κατά την διάρκεια των μακροχρόνιων νόμιμων και θεμιτών αδειών κύησης - λοχείας - ανατροφής τέκνων, δεν αντικαθίστανται με αποσπάσεις στελεχών του λιμενικού από άλλες Λιμενικές Αρχές) για την κάλυψη των αυξημένων άμεσων αναγκών του.
   iii.        Η Κεντρική Διοίκηση έχει την δυνατότητα σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 2334/04-01-2005 απόφαση του κ. ΥΕΝ, σύστασης και στελέχωσης κλιμακίου Ειδικών Αποστολών Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ουδέποτε δεν έχει αξιοποιηθεί αυτή η δυνατότητα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάστε κύριε Υπουργέ:

1.    Προτίθεστε να  λάβετε πρωτοβουλίες για την επίλυση των υλικοτεχνικών προβλημάτων και την σωστή στελέχωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης; Εάν ναι και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
2.    Προτίθεστε να αξιοποιήσετε την δυνατότητα σύστασης και στελέχωσης του ΚΕΑ, ιδιαίτερα σήμερα που έχει μετατοπισθεί η είσοδος των λαθρομεταναστών από τα χερσαία σύνορα του Έβρου (συνεπεία της ισχυρής παρουσίας ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. σε όλο το μήκος του ποταμού στα πλαίσια της επιχείρησης «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ»), στα θαλάσσια σημεία εισόδου της χώρας;

Αθήνα , 01/11/2012

Ο ερωτών βουλευτής

Μαρίνος Ουζουνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου