ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΒΡΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Θέμα: «Σοβαρό πλήγμα για τους αρτοποιούς της Θράκης οι ανεξέλεγκτες και παράνομες εισαγωγές ψωμιού από τη Βουλγαρία»


Ο Υπεύθυνος Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Μακεδονίας και Θράκης, Βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. Μαρίνος Ουζουνίδης κατέθεσε σήμερα στην Βουλή των Ελλήνων την υπ’ αριθμ.3348/01-11-2012 ερώτηση με θέμα «Σοβαρό πλήγμα για τους αρτοποιούς της Θράκης οι ανεξέλεγκτες και παράνομες εισαγωγές ψωμιού από τη Βουλγαρία».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς

  1. Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
  2. Οικονομικών

Θέμα: «Σοβαρό πλήγμα για τους αρτοποιούς της Θράκης οι ανεξέλεγκτες και παράνομες εισαγωγές ψωμιού από τη Βουλγαρία»

Το βασικό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα οι αρτοποιοί της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, είναι οι παράνομες εισαγωγές ψωμιού από τη γειτονική Βουλγαρία, με ότι αυτό συνεπάγεται και για την υγεία των καταναλωτών. Όπως είναι γνωστό το κόστος αγοράς της πρώτης ύλης(αλεύρι), αυξάνεται κατά 12-15% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, δημιουργώντας ένα επιπλέον κόστος στους αρτοποιούς. Ειδικότερα των αρτοποιών της Θράκης, καθώς αυτοί έχουν και επιπλέον να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό της Βουλγαρίας, απ’ όπου εισάγονται καθημερινά μεγάλες ποσότητες ψωμιού οι οποίες διατίθενται στους κατοίκους έως και 50% φθηνότερα.

Η δε μεταφορά του ψωμιού από τη γειτονική χώρα γίνεται με διάφορους τρόπους (με φορτηγάκια διατίθεται από σπίτι σε σπίτι, σε πόλεις της Θράκης και γενικότερα σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, μαζί με απορρυπαντικά και είδη κομμωτηρίου, σε πολύ χαμηλές τιμές), παραβλέποντας τους κανόνες που διέπουν τη διακίνηση και την πώληση των προϊόντων αυτών. Η εισαγωγή ψωμιού, αμφιβόλου ποιότητας και παρασκευής από τη γειτονική Βουλγαρία και η παράνομη διάθεσή του, είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο και όσο εντείνεται η κρίση το φαινόμενο αυτό, εκτός από τη Βόρεια Ελλάδα, θα εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, στέλνοντας στην ανεργία χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους του κλάδου.

Κατόπιν τούτων.

ΕΡΩΤΑΣΤΕ:

-        Με ποιο τρόπο προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο των  παράνομων και ανεξέλεγκτων εισαγωγών ψωμιού αμφιβόλου ποιότητας από τη γειτονική Βουλγαρία που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών ενώ παράλληλα πλήττουν ανεπανόρθωτα τους αρτοποιούς της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού από την μη καταβολή των προβλεπόμενων φόρων στο ελληνικό κράτος;   

Αθήνα 1 Νοεμβρίου 2012

Ο ερωτών βουλευτής

Μαρίνος Ουζουνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου