ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΣΠΑΡΤΗΣ


Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημάτων ΤΕΙ & ΑΕΙ είναι σε όλους μας γνωστά.
Ιδιαίτερη αναφορά όμως πρέπει να γίνει για το τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΤΕΙ Καλαμάτας, παράρτημα Σπάρτης, που μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί αυτοδύναμα και ανεξάρτητα. Διαθέτει  άρτιες κτιριακές εγκαταστάσεις των οποίων τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 30-08-2008 και διαθέτει την αναγκαία πληρότητα σε φοιτητές. Αποτελεί ένα ενεργό, «ζωντανό» ΤΕΙ το οποίο επιλέγουν για να φοιτήσουν μαθητές με 246 εισακτέους φοιτητές για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, και εγγεγραμμένους 229. Το συγκεκριμένο ΤΕΙ δεν έχει διδακτική αυτοτέλεια με μόνιμους καθηγητές με οργανική θέση και λειτουργεί με ωρομίσθιους κάτι που συνεπάγεται άμεσα το κλείσιμο της σχολής με την περικοπή τους. Αποτελεί επίσης ένα τμήμα που έχει ενσωματωθεί απολύτως στον κοινωνικό ιστό της Σπάρτης και κανείς δε διανοείται την κατάργηση ή τη συγχώνευσή του.

Σημειωτέον είναι, ότι το κτίριο αυτό κατασκευάστηκε αποκλειστικά και μόνο από την δωρεά του Ελληνοαμερικάνου επιχειρηματία Ευστάθιου Βαλιώτη , που ΠΟΤΕ δεν τον απασχόλησε το τελικό κόστος της κατασκευής του αφού αυτό που επιζητούσε ήταν να προσφέρει ένα άρτιο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην μητέρα πατρίδα. Δεν είχε κανένα όφελος από την πράξη του αυτή και δη οικονομικό αφού η Ελλάδα δεν δικαιολογεί καμία φοροαπαλλαγή για τέτοιες δωρεές. Πικράθηκε βέβαια από το μέγεθος της γραφειοκρατίας εφόσον χρειάστηκαν έξι ολόκληρα χρόνια για την κατασκευή του. Παρόλα ταύτα τη ημέρα των εγκαινίων συμβουλεύει τα παιδιά του να προσφέρουν τα μέγιστα στην Ελλάδα με ανάλογες και μεγαλύτερες δωρεές .

Για μια ακόμη φορά δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η μητέρα Ελλάδα «τρώει τα παιδιά της» μιας και στα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας φαίνεται να είναι και η κατάργηση του συγκεκριμένου ΤΕΙ. Ένα τέτοιο κόσμημα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λακωνία θα έπρεπε να συνεχίσει απρόσκοπτα την λειτουργία του μιας και το αντίθετο θα απογοήτευε τόσο τον κ. Βαλιώτη όσο και το σύνολο της Ελληνικής ομογένειας η οποία είναι πάντοτε πρόθυμη να προσφέρει στην Ελλάδα. Απαξιώνοντας όμως με αυτόν τον τρόπο τις προσπάθειες τους ουσιαστικά τους απομακρύνει από τις ρίζες τους και τους εκδιώκει. Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε τη συνδρομή της ομογένειας από τη μια και από την άλλη να τους εμπαίζουμε κατά αυτόν τον τρόπο. Ας αναλογιστούν λοιπόν οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους, και ιδιαίτερα ο υπουργός που ήταν παρών στα εγκαίνια του συγκεκριμένου ιδρύματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου