ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΑΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ


Θέμα: «Ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού»
Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια προηγούμενων Ερωτήσεών μου, που αφορούν στα κενά διδασκαλίας που παρουσιάζονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, έρχεται να προστεθεί η απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά για τη σύμπτυξη τμημάτων σε Γυμνάσια της περιοχής. Συγκεκριμένα η εν λόγω Διεύθυνση αποφάσισε τη σύμπτυξη τμημάτων στα Γυμνάσια 3ο, 4ο, 8ο, καθώς και στο Εσπερινό Γυμνάσιο, για προφανείς λόγους μείωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού.

 Τέτοιες μέθοδοι μας οδηγούν χρόνια πίσω και υποβαθμίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το ζήτημα αποκτά έντονο αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα, αν συνυπολογίσουμε ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, προκαλώντας αναστάτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία των μαθητών αλλά και των σχολικών μονάδων.

Στις παραπάνω τοποθετήσεις οφείλουμε να προσθέσουμε την καθολική αντίθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας, που εκφράστηκε από τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων, τους Συλλόγους καθηγητών αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο. Στην κοινή απόφαση που έλαβαν, αναφέρονται τα παραπάνω και επιπρόσθετα ειδικοί λόγοι που αφορούν στις οι συνθήκες των σχολικών μονάδων ,οι οποίες δεν επιτρέπουν τη στέγαση υπεράριθμων τμημάτων.

Σε μια εποχή βαθιάς κρίσης, η ενίσχυση τομέων όπως η παιδεία, ειδικά σε περιοχές όπως η Β’ Πειραιά στις οποίες διαμένουν πολίτες χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων που δεν έχουν πρόσβαση στην ιδιωτική παιδεία, είναι απαραίτητη για την εξισορρόπηση κοινωνικών ανισοτήτων αλλά και για την επένδυση στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Υπάρχει σχεδιασμός σχετικά με τη σύμπτυξη τμημάτων;

2.    Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται οι σχολικές μονάδες και τα τμήματα που θα συγχωνευθούν;

3.    Θεωρείτε ότι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου δεν προκαλεί εμπόδιο στην εκπαιδευτική διαδικασία;

Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2012

Ο ερωτών Βουλευτής

Γιάννης Κουράκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου