ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΩΣΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ


«Η χώρα δεν μπορεί πλέον να κυβερνάται με Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει διά περιφοράς των σχεδίων νόμων και συλλογής υπογραφών. Προφανώς, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργεί με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και προφανώς, θα πρέπει να μπει ένα τέλος σε όλα αυτά. Ειπώθηκε και καταγράφηκε μέσα σε μία κρίση ειλικρίνειας και παραδοχής από την άλλη, ότι μέσα σ' αυτό το σχέδιο νόμου υπάρχουν διατάξεις που θα έπρεπε να συζητηθούν στην ώρα τους και ξεχωριστά, αφού από πουθενά δεν προκύπτει το κατεπείγον και επισημάνθηκε ότι είναι η τελευταία φορά που συμφωνούν με αυτή τη διαδικασία και μάλιστα με πόνο καρδιάς.

 Πόσες φορές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ακούσουμε αυτόν τον πόνο καρδιάς της Συγκυβέρνησης;

Ο κύριος Υπουργός Οικονομικών μας ξεκαθάρισε ότι αυτό το νομοσχέδιο επιλέχθηκε από την Κυβέρνηση ως κατεπείγον μιας και η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί για μία ακόμη φορά προϋπόθεση και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Έχει ειπωθεί πάμπολλες φορές ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της νομιμότητας και πολύ δε περισσότερο της αξιοπρέπειας των συναδέλφων Βουλευτών. Είναι προφανές ότι κινούμαστε στα όρια της νομιμότητας, του Κανονισμού, αλλά και του Συντάγματος της χώρας, που λέει ότι κάθε νομοθέτημα συζητείται ξεχωριστά και εσείς ενσωματώνετε πράξεις σε ένα νόμο και το εισάγετε με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Εκβιάζετε για μία ακόμα φορά καταστάσεις για να μην υπάρχει άνεση χρόνου να συζητηθούν και να ενημερωθούν επί της ουσίας οι Βουλευτές, οι συνάδελφοι για τις Πράξεις που φέρνετε, αλλά πολύ περισσότερο για να μην κατανοήσουν οι Έλληνες πολίτες και να μην ενημερωθούν για όλα αυτά που συμβαίνουν και αποφασίζονται.

Λέτε ότι τελειώνει η πίστωση χρόνου προς την Κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Συγκυβέρνησης. Αν, λοιπόν, τελειώνει η δική σας πίστωση χρόνου, έχετε αναλογιστεί ότι η υπομονή της κοινωνίας και των πολιτών έχει εξαντληθεί προ πολλού; Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να λειτουργούμε κάνοντας εκπτώσεις στη συνέπεια προς τον εαυτό μας, αλλά και το αξίωμά μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Συγκυβέρνησης –και ειδικά της Νέας Δημοκρατίας- κλέψατε την ψήφο του ελληνικού λαού με υποσχέσεις, απειλές και εκβιασμούς. Όπως διαπιστώνουμε καθημερινά, το σύνολο των αποφάσεων μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας παραδόθηκε στις κατοχικές δυνάμεις. Ζητάτε να νομιμοποιηθούν αυτές οι αποφάσεις, εκβιάζοντας, απειλώντας και διαγράφοντας –αν χρειαστεί- Βουλευτές και πορεύεστε έχοντας ενεργοποιήσει το μηχανισμό των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, ώστε να αποφύγετε την επώδυνη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Είχατε χρόνο, κύριε Υπουργέ, για να φέρετε κάποιο από αυτά τα νομοθετήματα με κανονική διαδικασία, για να μην εκθέτετε άλλο και τους συναδέλφους σας και όλη τη Βουλή.

Πιστεύετε ότι ες αεί οι αποφάσεις της Τρόικας θα εφαρμόζονται απευθείας, πέρα από κοινοβουλευτικούς δημοκρατικούς κανόνες και κοινωνικούς θεσμούς και διαβούλευση; Παραβιάζοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς, το γνωρίζετε ότι προδίδετε την κοινωνία, ότι επιταχύνετε τη ραγδαία ανάπτυξη αντιδημοκρατικών τάσεων και φαινομένων που απευχόμαστε πολύ;

Τι άλλο θέλετε, λοιπόν, για να αντιληφθείτε ότι όλος αυτός ο δρόμος είναι χωρίς επιστροφή; Με τις πράξεις σας και την αναλγησία σας ενισχύετε την κοινωνική πόλωση. Δεν σκέφτεστε πόσο πιο σοβαρά και χειρότερα μπορεί να γίνουν τα πράγματα με ένα ολοένα διευρυνόμενο τμήμα του πληθυσμού μας, των Ελλήνων, να βιώνει ανθρωπιστική καταστροφή;

Δεν γνωρίζετε ότι τους αμέσως επόμενους μήνες η οικονομική και κοινωνική κατάσταση θα επιδεινωθεί; Το γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ. Εγώ πιστεύω ότι το γνωρίζετε, αλλά ρισκάρετε επικίνδυνα, παίζοντας με ανθρώπινες ζωές, παίζοντας με την υγεία τους, την ψυχολογία τους και την ασφάλεια των πολιτών, αλλά κυρίως και της χώρας. Γιατί δεν υπολογίζετε τις συνέπειες των πράξεών σας;

Μην προσπαθείτε να παρουσιάσετε εμάς ως λαϊκιστές. Μπορείτε να αντιληφθείτε τι θα επακολουθήσει στον κατήφορο των χαρακτηρισμών του στυλ «τζάμπα μάγκες»; Λυπάμαι που ειπώθηκαν εδώ σκληρές εκφράσεις μεταξύ συναδέλφων σήμερα, αλλά αυτό πια δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι στους συναδέλφους της Συγκυβέρνησης -και ειδικά στους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας- ο μόνος ρόλος που έχει απομείνει -που τους έχετε αφήσει να έχουν- είναι να ψηφίζουν τα νομοσχέδια, αυτές τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που φέρνετε, ανενημέρωτοι για όσα διαδραματίζονται; Και να το ήθελαν, δεν θα μπορούσαν να ενημερωθούν.

Για ποια αναβάθμιση, λοιπόν, του Κοινοβουλίου και της δημοκρατίας να μιλήσουμε, όταν έχετε δώσει στο Βουλευτή το ρόλο μόνο της επικύρωσης των συμφωνιών ή της επικύρωσης Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, που κάποιοι μυστικοί σύμβουλοι και η Τρόικα συντάσσουν;

Μπορείτε να δείτε πίσω από τις χλιαρές αντιδράσεις ακόμα και την απάθεια της κοινωνίας –φαίνεται ότι έχει απάθεια η κοινωνία- για την εκρηκτική αύξηση του αριθμού των ανέργων και για το τι διεργασίες γίνονται; Τον Οκτώβριο συνολικά οι άνεργοι και οι μη ενεργοί πολίτες ήταν περίπου τέσσερα εκατομμύρια επτακόσιες χιλιάδες. Το 40% του συνολικού πληθυσμού της χώρας είναι στο περιθώριο της απασχόλησης και οι τάσεις προμηνύουν νέα επιδείνωση.

Η βίαιη φτωχοποίηση των συνανθρώπων μας δεν μπορεί να είναι επιλογή. Αναρωτηθήκατε αν οι πολίτες θα μπορέσουν να πληρώσουν τους φόρους που μέχρι χθες, προχθές ψηφίσατε;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τελείωσαν οι εποχές των ευχών και των διαπιστώσεων. Δεν δικαιολογούμαστε άλλο. Δεν δικαιολογείστε άλλο. Έχουν καταντήσει κουραστικές οι ανακοινώσεις για ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας και εξόδου από την ύφεση και ανάπτυξης. Αντιληφθείτε, επιτέλους και εσείς ότι τα κράτη δεν έχουν φίλους ή εχθρούς. Έχουν μόνο συμφέροντα.

Και το δικό μας συμφέρον, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ιδιαίτερα της Συγκυβέρνησης, είναι πάνω από όλα να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή και την πατρίδα μας. Δεν πρέπει να εκχωρήσουμε εθνική κυριαρχία.

Προσπαθείτε να μας πείσετε ότι συμβαίνει το αντίθετο. Όμως, δεν είμαστε ούτε αφελείς, ούτε λαϊκιστές και ξέρουμε τι σας λέμε. Δεν πρέπει, λοιπόν, να εκχωρήσουμε εθνική κυριαρχία, επειδή αυτό το επιτάσσουν οι πιστωτές μας, εκβιάζοντας και απειλώντας ένα υπερήφανο και αξιοπρεπή ελληνικό λαό.

Έχετε, λοιπόν, μεγάλη ευθύνη και θα το λέω όσο έχω φωνή: Μην ακολουθείτε πολιτικές που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας! Βάλτε έναν «κόφτη»! Σταματήστε να απαξιώνετε το Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό! Η υπομονή έχει και τα όριά της!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου