ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ ΛΕΣΒΟΥ


Εξηγήσεις για την παντελή αδιαφορία της Ελληνικής Πολιτείας απέναντι στην αναπόφευκτη μετατροπή του οικισμού των αγγειοπλαστών στον Άγιο Στέφανο Μανταμάδου Λέσβου, από ιστορικά διατηρητέα μνημεία σε…. ερειπιώνα, ζητά με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας & Πολιτισμού Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, αλλά και τον Υπουργό ΠΕΚΑ Ευάγγελο Λιβιεράτο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

 Δείγματα της αγγειοπλαστικής δραστηριότητας στην περιοχή, που χρονικά τοποθετείται στα μέσα του 19ου αιώνα και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, τα «καμίνια» ή «τσουκαλαριά», διασώζουν αξιόλογα αρχιτεκτονικά και τυπολογικά στοιχεία της επαγγελματικής δραστηριότητας της αγγειοπλαστικής.

Όπως επισημαίνει και ο τέως Βουλευτής Λέσβου και Γραμματέας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Νησιωτικής Πολιτικής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Σπύρος Γαληνός, «τα κτίσματα αυτά είναι δομημένα με ιδιαίτερη παραδοσιακή τεχνοτροπία και φυσικά παραδοσιακά υλικά της περιοχής σε συνάρτηση με το φυσικό και πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής τους, σε αρμονική σχέση με το τοπίο και ακολουθώντας μορφολογικά την λειτουργία για την οποία προορίζονταν».

«Είναι σημαντικό οι αρμόδιες υπηρεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων να διαμορφώσουν προκαταβολικά μια σειρά από πρότυπα, αποδεκτών από αυτές εργασιών συντήρησης και τύπους παρεμβάσεων και προσθηκών που να μπορούν να γίνουν στον οικισμό ώστε να παραμείνει λειτουργικός χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του», υπογραμμίζει ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να ενημερωθεί για «τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύει να προβεί το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και το ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟ

ΘΕΜΑ: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΩΝ  ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

Κύριοι Υπουργοί,

Ο οικισμός του Αγίου Στεφάνου, που ανήκει στη Δημοτική Κοινότητα Μανταμάδου Λέσβου περιλαμβάνει ένα σύνολο από κτίσματα αγγειοπλαστών, τα καμίνια ή «τσουκαλαριά» μερικά εκ των οποίων είναι δείγματα της αγγειοπλαστικής δραστηριότητας στην περιοχή που χρονικά τοποθετείται στα μέσα του 19ου αιώνα και συνεχίζεται ως τις μέρες μας.

Πέντε εκ των κτισμάτων αυτών διέσωζαν αξιόλογα αρχιτεκτονικά και τυπολογικά στοιχεία της επαγγελματικής δραστηριότητας της αγγειοπλαστικής και για τον λόγο αυτό χαρακτηρίστηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΟΑ [/Γ/2153/18=6-1996 (ΦΕΚ 696?Β/19-8=1996).

Όπως επισημαίνει ο τέως Βουλευτής Λέσβου και Γραμματέας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Νησιωτικής Πολιτικής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Σπύρος Γαληνός, «τα κτίσματα αυτά είναι δομημένα με ιδιαίτερη παραδοσιακή τεχνοτροπία και φυσικά παραδοσιακά υλικά της περιοχής σε συνάρτηση με το φυσικό και πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής τους, σε αρμονική σχέση με το τοπίο και ακολουθώντας μορφολογικά την λειτουργία για την οποία προορίζονταν».

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κτισμάτων απαιτούν την συνεχόμενη συντήρησή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι στέγες αποτελούνται από μίγμα πηλού και φύκης το οποίο πρέπει με ετήσια περιοδικότητα να ανακατασκευάζεται.

Επίσης, καθώς οι εξειδικευμένοι τεχνίτες γι’ αυτή τη δουλειά αποσύρονται, χωρίς να αντικαθίστανται από νεώτερους, σύντομα αυτές οι διαδικασίες συντήρησης δεν θα είναι εφικτές και θα πρέπει να επιλεγεί μια νέα μορφή στέγης, αλλιώς τα κτίρια θα οδηγηθούν σε εγκατάλειψη.

Είναι σημαντικό οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων σας να διαμορφώσουν προκαταβολικά μια σειρά από πρότυπα, αποδεκτών από αυτές, εργασιών συντήρησης και τύπους παρεμβάσεων και προσθηκών που να μπορούν να γίνουν στον οικισμό ώστε να παραμείνει λειτουργικός χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του.

Επισημαίνω πως σε περίπτωση που τα Υπουργεία σας δεν κινηθούν αποτελεσματικά η ανακήρυξη των κτιρίων του οικισμού ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία θα έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή τους από λειτουργικό οικισμό, σε ερειπιώνα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος;

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου