ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ-ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Η Αναπληρώτρια Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Βουλευτής Μαγνησίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη, τοποθετήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής επί των άρθρων-τροπολογιών του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και άλλες διατάξεις».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της:

«Κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Θέλω να ξεκινήσω με δυο λόγια για τις διατάξεις που αφορούν το παρεμπόριο στο παρόν νομοσχέδιο. Κι αυτά τα λόγια συμπυκνώνονται στην εξής απλή διαπίστωση κ. υπουργέ. Δυστυχώς όσα βλέπουμε είναι «πολύ λίγα και πολύ αργά»…

Θυμίζω ότι για την πάταξη του παρεμπορίου είχαμε ακούσει και πριν ακριβώς 8 μήνες όμοιες εξαγγελίες από τον κ. Σκορδά. Μετά από 8 μήνες από την συνέντευξη τύπου του κ. Χατζηδάκη που υποσχόταν τότε «άμεσα μέτρα» κατά του παρεμπορίου, φέρνετε στη Βουλή το Άρθρο 40 για το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Παρεμπορίου. Με τεράστια καθυστέρηση έρχεστε να θεσμοθετήσετε την ιδέα σας για ένα συλλογικό όργανο που υποτίθεται ότι θα συντονίζει και θα συνεργάζεται με όλες τις συναρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση φαινομένων παράνομου εμπορίου.

Σας είχαμε επισημάνει το περασμένο Σεπτέμβριο κατά την συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ πως ένας τέτοιος παράλληλος συντονισμός φορέων όπως το Σ.Δ.Ο.Ε, τα Τελωνεία, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, οι κατά τόπους αρμόδιες Δημοτικές Αστυνομίες και Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών-Υπαιθρίου Εμπορίου, δηλαδή μια τόσο περίπλοκη επιχειρησιακή δομή θα είναι πρακτικά ανεφάρμοστη.

Για αυτό το λόγο προτείναμε την άμεση σύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου. Ενός ενιαίου και εξειδικευμένου φορέα για την αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου και διαρκούς οικονομικού εγκλήματος που έχει πλήθος παραφυάδων και σε άλλους χώρους. Ως γνωστό το παρεμπόριο πέρα από την ζημία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που προκαλεί στην πραγματική οικονομία αλλά και στα δημόσια ταμεία κάθε χρόνο, συνδέεται με το λαθρεμπόριο, την διακίνηση επικίνδυνων απομιμήσεων προϊόντων, την λαθρομετανάστευση, με κυκλώματα μαύρου χρήματος και κάθε είδους μαφίες.

Παρ’ όλα αυτά εσείς αρνηθήκατε την ενιαία αντιμετώπιση του φαινομένου και επιμείνατε στην σύσταση ενός Συντονιστικού Κέντρου που άτυπα λειτουργούσε εδώ και κάποιους μήνες στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Ποια ήσαν όμως τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής σας επιλογής; Εδώ θυμίζω τα στοιχεία που ο ίδιος ο κ. Σκορδάς έστειλε πέρυσι στην Βουλή, στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις χειρότερες προβλέψεις του εμπορικού κόσμου της χώρας.

Συγκεκριμένα, μετά από ελέγχους εμπλεκομένων σε δραστηριότητες παρεμπορίου κατά το τελευταίο εξάμηνο του 2012 επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης συνολικά πρόστιμα που άγγιξαν το «αστρονομικό» ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000!) ευρώ. Υπογραμμίζεται ότι ακόμα κι αυτά τα ασήμαντα - σε σχέση με τον παράνομο τζίρο δισεκατομμυρίων- πρόστιμα εισπράττονται σπανιότατα, ιδιαίτερα από λαθρομετανάστες οι οποίοι έτσι κι αλλιώς λειτουργούν τελείως παράνομα στη χώρα μας.

Πρόκειται επομένως για την απόλυτη γελοιοποίηση του Κράτους που συνεχίζει και επί της παρούσας Συγκυβέρνησης να παρακολουθεί αδιάφορο την οικονομική καταβαράθρωση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και τον εξευτελισμό κάθε έννοιας νομιμότητας.

Σας θυμίζω επίσης ότι εξαιτίας της απουσίας ενός επίσημου Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου – το οποίο σας έχει ζητήσει και το ΕΒΕΑ με τον κ. Μίχαλο-εμφανίστηκαν το περασμένο Σεπτέμβριο τα γνωστά περίεργα κρούσματα σε Λαϊκές Αγορές και χώρους υπαίθριου εμπορίου, όπου είδαμε αυτόκλητους προστάτες να δρουν ανεξέλεγκτα. Δυστυχώς από τότε ελάχιστα πράξατε για να αντιστρέψετε αυτή την κατάσταση. Χαρακτηριστικό φαινόμενο είναι οι γνωστές παρα-αγορές που συνεχίζουν να ξεφυτρώνουν δίπλα σε κάθε λαϊκή.

Γι’ αυτό κύριε Πρόεδρε όλοι οι επαγγελματικοί σύλλογοι της χώρας επιτακτικά ζητούν αποτελεσματικά μέτρα εφαρμογής της νομιμότητας. Το πρόβλημα του παρεμπορίου φυσικά επηρεάζει πιο καταλυτικά απ’ όλους τα εμπορικά καταστήματα. Στην πόλη μου τον Βόλο, οι έμποροι λένε ξανά και ξανά το αυτονόητο: «να τελειώνουμε με τις υποσχέσεις και να αρχίσουν οι πράξεις»! Ο ίδιος ο αρμόδιος Υπουργός κ. Χατζηδάκης δήλωνε στις 22 Αυγούστου πως «μέσα σε ένα 10ήμερο – 15νθήμερο, θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε όλες τις λεπτομέρειες» για το παρεμπόριο. Σήμερα, μετά από σχεδόν 9 μήνες, τελικά τις ακούσαμε. Δυστυχώς όμως κ. υπουργέ αυτά που έχουμε ενώπιον μας είναι «πολύ λίγα και πολύ αργά»…

Κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Θέλω να αναφερθώ σε συνέχεια των παραπάνω στο Άρθρο 42 για τις λαϊκές αγορές. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταθέσαμε μάλιστα και τροπολογία για τα θέματα διοίκησης των Λαϊκών Αγορών με κύριο αντικείμενο την αναδιοργάνωση του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αττικής. Σας προτείναμε συγκεκριμένα να τροποποιήσετε την σχετική διάταξη για το διοικητικό συμβούλιο του φορέα αυτού προκειμένου να υπάρξει αυξημένη εκπροσώπηση των Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών μέσω της συμμετοχής στο ΔΣ του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αττικής όχι ενός αλλά 2 εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων τους.

Επίσης σας προτείναμε την αυξημένη εκπροσώπηση των Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων με την συμμετοχή στο ΔΣ του Οργανισμού όχι ενός αλλά 2 εκπροσώπων της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων τους. Εσείς αρνηθήκατε και τις 2 αυτές τροποποιήσεις. Προφανώς θέλετε να κρατήσετε υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου σας όλες τις αποφάσεις, αν και αφορούν τους ίδιους τους επαγγελματίες –είτε είναι πωλητές είτε είναι αγρότες- που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές.

Λέτε ότι θέλετε να απελευθερώσετε αγορές και επαγγέλματα. Όταν όμως σας δίνεται η ευκαιρία για ουσιαστική αποκέντρωση στην διαδικασία λήψης αποφάσεων εσείς την αρνείστε. Περιορίζεστε μονάχα σε ψεύτικα ανοίγματα, τα οποία στην πραγματικότητα δεν «ανοίγουν» αλλά κλείνουν ολόκληρους κλάδους, όπως αυτός των φούρνων της γειτονιάς που πρόσφατα αποφασίσατε να τους καταργήσετε για να δώσετε την δουλειά τους σε ξένες αλυσίδες σουπερμάρκετ!

Κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Θα κλείσω με την τροπολογία των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ που αφορά την ΕΑΒ. Μια εταιρία που μαθαίνουμε από τις εφημερίδες ότι θέλετε να συγχωνεύσετε με την ΕΛΒΟ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα για να δικαιολογήσετε κάποιες εκατοντάδες απολύσεων. Θέλετε έτσι να ικανοποιήσετε την Τρόικα και ψάχνετε απεγνωσμένα λύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για τους 2000 ανθρώπους που συμφωνήσατε να διώξετε μέχρι τον Ιούνιο...

Εμείς όπως γνωρίζετε είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε διαδικασία συγχώνευσης ή αναδιάρθρωσης χωρίς στρατηγικό σχέδιο. Για αυτό απορρίπτουμε κάθε οριζόντιο μέτρο ως λανθασμένο, ανορθολογικό και τελικά βλαπτικό για το δημόσιο συμφέρον. Η όποια αλλαγή θα πρέπει να στηρίζεται όχι μόνο σε επιμέρους business plans όλων των δημόσιων επιχειρήσεων αλλά κυρίως στην μισθολογική διαφοροποίηση των εργαζομένων εκείνων που διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις ή πιστοποιημένες δεξιότητες, όπως είναι ακριβώς το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της ΕΑΒ. Ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε πει δημόσια πολλές φορές πως ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου δεν νοείται μέσα από ένα ισοπεδωτικά ενιαίο μισθολόγιο. Για αυτό το λόγο επιμένουμε στην αναγνώριση του στρατηγικού ρόλου της Αεροπορικής και γενικότερα της υψηλής τεχνολογίας Βιομηχανίας και βέβαια στην αξιοποίηση και όχι εκποίηση της.

Σας ευχαριστώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου