ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ-ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ


Θέμα: «Ανάγκη Συνταγματικής Αναθεώρησης και τήρηση της  Νομιμότητας στις Προαγωγές»

Στη σημερινή Επίκαιρη Ερώτησή μου με θέμα «Ανάγκη Συνταγματικής Αναθεώρησης και τήρηση της Νομιμότητας στις Προαγωγές» έθεσα το φλέγον ζήτημα της ανάγκης αναθεώρησης των άρθρων 86 παράγραφος 5 και 90 του Συντάγματος.
Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας. Για το άρθρο 86 δήλωσε ότι αποτελεί και πρόθεση του Πρωθυπουργού η Αναθεώρησή του, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί και να αποσαφηνίσει ενώπιων του Κοινοβουλίου εάν θα αναλάβει συγκεκριμένη πρωτοβουλία προς τούτο.

Ο Ελληνικός Λαός δεν πείθεται πλέον από γενικόλογες εκφράσεις προθέσεων. Απαιτεί πράξεις και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Για το άρθρο 90 του Συντάγματος η Συγκυβέρνηση κωφεύει. Έχει ήδη δείξει ότι δεν επιθυμεί ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη στην οποία η ηγεσία των Ανώτατων Δικαστηρίων εκλέγεται από τους ίδιους τους Δικαστές, κάνοντας πράξη τη θεμελιώδη αρχή της Δημοκρατίας για Διάκριση των Εξουσιών του Κράτους, όπως αποτυπώνεται στο άρθρο 26 του Συντάγματος.
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ αποδεικνύουν έμπρακτα τον σεβασμό τους στην Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη. Η σημερινή μου Επίκαιρη Ερώτηση αποτυπώνει με τον πλέον περίτρανο τρόπο αυτή τη δέσμευση. Η ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων κρίνει τις προαγωγές και ασκεί τον πειθαρχικό έλεγχο των Δικαστών. Δεν μπορεί να διορίζεται από την Εκτελεστική Εξουσία.

Επιπρόσθετα δεν είναι δυνατόν να παραβιάζονται οι αρχές της ισότητας και ισονομίας των Ελλήνων μέσω του Νόμου περί ευθύνης Υπουργών που εδράζεται στη παράγραφο 5 του άρθρου 86.

Σήμερα, που η κοινωνία πλήττεται βάναυσα από την νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της πολιτικής των μνημονίων είναι καιρός να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Δεν χωρούν πλέον γενικόλογες υπεκφυγές. 

Η Βουλευτής

Χρυσούλα - Μαρία Γιαταγάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου